indaling, ontsluiting, uitdrijving en nageboorte

Wat zegt indalen over bevalling?

Gevraagd door: Mads van de Veen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (70 stemmen)

Soms vindt het indalen al tijdens 30 weken zwangerschap plaats, en de bevalling pas met 41 weken. Echter kan je baby ook pas aan het einde van de zwangerschap indalen, of pas tijdens de bevalling. Wanneer je baby indaalt, hoeft dus niets te zeggen over wanneer de bevalling zal plaatsvinden.

Hoe lang nog als baby is ingedaald?

De baby kan nog moeilijk helemaal omkeren. Ligt het dus al mooi met het hoofdje in je bekken, dan is de kans op stuitligging erg klein. De baby kan nog wel 'om de as draaien' en dus op zijn/haar andere zijtje gaan liggen.

Wat voel je van indalen?

Het indalen gebeurt heel langzaam. Het is dan ook mogelijk dat je er niks van voelt. Toch zijn er ook vrouwen die harde buiken en indalingsweeën krijgen. Deze voel je als een scherpe, stekende of trekkende pijn in je liezen of vagina.

Hoe weet je of je kind is ingedaald?

Je buikbaby zakt met zijn hoofdje, als het goed is, naar beneden en dit zal op de blaas drukken. Hierdoor ga je waarschijnlijk, net als in het begin van de zwangerschap, wat vaker naar het toilet. Als je buik- baby nog dieper zakt met zijn hoofdje komt hij 'vast' te zitten achter het schaam- been. Dat noem je indalen.

Hoe lang na Indalingsweeen bevallen?

Bij sommige vrouwen gebeurt de indaling pas in de laatste weken of zelfs dagen voor de bevalling. Ook dan kan dat nog gepaard gaan met indalingsweeën. Overigens dalen niet alle baby's in vóór de bevalling. Zeker als het niet je eerste kind is, kan het zijn dat de baby pas tijdens de bevalling indaalt.

36 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang kan het rommelen voor bevalling?

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.

Wat kan ik doen om de baby te laten indalen?

Je houd je billen recht boven je knieën terwijl je je voorhoofd neerlegt. Op deze manier kantel je je bekken, waardoor de stuit van je kindje uit je bekken geplaatst kan worden. Heel belangrijk bij al deze manieren is dat je ontspant.

Kun je zelf het hoofdje voelen?

Het indalen van de baby gebeurt meestal in het laatste trimester. Vaak ligt het hoofdje gedeeltelijk of helemaal in het bekken rond de 36 tot 38 weken. Je kan dan meer harde buiken/indalingsweeën/voorweeën ervaren; je kunt dit al rond 30 weken ervaren.

Hoe kan je weten of je ontsluiting hebt?

Zodra je baarmoedermond 'rijp' is, kunnen de weeën zorgen voor ontsluiting. Ontsluiting is het openen van je baarmoedermond. Met twee vingers voelen we als verloskundige hoe ver je baarmoedermond geopend is.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

Kan je indaling voelen?

Hoe voelt indalen? Het is goed mogelijk dat je niks merkt van het indalen van je baby, omdat het geleidelijk aan gebeurt. Soms kan het echter ook resulteren in harde buiken of indalingsweeën. Dat voelt als een trekkende of stekende pijn in je liezen of krampen in je onderbuik.

Hoe herken je een harde buik?

Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.

Wat voel je bij voorweeën?

Voorweeën kunnen voor pijn in je buik, rug en bovenbenen zorgen. Het zijn menstruatie-achtige krampen die onregelmatig komen. Ze houden kort aan, ongeveer dertig tot veertig seconden. Kenmerkend voor deze weeën is dat ze niet in pijnlijkheid en frequentie toenemen.

Kun je bevallen als baby niet is ingedaald?

Het maakt voor de bevalling niet uit of een kindje al voor, of pas tijdens de weeën indaalt. Het is wel van belang als de vliezen breken. Als het hoofdje níet is ingedaald is er nog ruimte tussen het hoofdje en het bekken en zou er met het breken van de vliezen een navelstreng voor de hoofdje kunnen zakken.

Kan je ontsluiting hebben als baby nog niet is ingedaald?

Als de baby niet goed is ingedaald

Heb je wel ontsluiting, maar is het hoofdje van de baby niet ingedaald? Dan sluit het hoofdje het bekken niet goed af. Als de verloskundige de vliezen breekt, kan de navelstreng langs het hoofdje zakken. De navelstreng klemt af en de baby kan te kort aan zuurstof krijgen.

Wat als baby niet is ingedaald?

Baby daalt niet in

Als je baby niet indaalt, hoeft er helemaal niets aan de hand te zijn. Sommige baby's dalen zelfs pas tijdens de bevalling in. Een enkele keer is een niet ingedaalde baby een reden om onderzoek te doen, maar alleen als er al meer signalen zijn dat er iets niet goed zit.

Hoe lang kun je met ontsluiting rondlopen?

Het is vrij normaal dat je bij een tweede al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.

Hoe verstrijkt de baarmoedermond?

Het is de opening van de baarmoeder. Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd.

Hoelang kan je met 1 cm ontsluiting lopen?

De latente fase: 1-3 centimeter ontsluiting

Dit heet ook wel het verstrijken van de baarmoedermond. Hierbij kan je al de eerste weeën voelen, die nog goed uit te houden zouden moeten zijn. Naarmate je 2 cm ontsluiting hebt, zullen de weeën steeds regelmatiger worden en zo'n 45 seconden duren.

Kun je voelen of je baby in stuit ligt?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Kun je je baby pletten in je buik?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Hoe weet je of baby met hoofd naar beneden ligt?

Tussen de 34 en 36 weken liggen de meeste baby's in de goede positie. Dat wil zeggen, met hun hoofd naar beneden en het achterhoofdje naar je buik gericht; de achterhoofdsligging. Slechts 5% ligt in stuitligging, dwars of in een afwijkende hoofdligging.

Hoe lang menstruatiepijn voor bevalling?

Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.

Wat is het rommelen in je buik zwanger?

In de laatste weken van de zwangerschap hebben de meeste vrouwen 'last van hun buik'. Dat wil zeggen dat de ene vrouw een zeurderig gevoel heeft, de ander een stekende pijn, weer een ander harde buiken. Wij noemen dit 'rommelen'.

Is een baby rustig voor de bevalling?

Kindje wordt rustiger

De bewegingen van je kindje worden minder. Doordat het hoofdje is ingedaald heeft hij minder ruimte. Toch moet je opletten dat je over de hele dag gezien je baby wel voelt bewegen, maar heel zachtjes, de kracht van de bewegingen neemt dan ook af.

Volgende artikel
Wat doet een baby van 9 weken?