What are the Symptoms of Cervical Cancer?

Wat wijst op baarmoederhalskanker?

Gevraagd door: Loïs Aziz  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (50 stemmen)

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

De volgende tekenen kunnen wijzen op baarmoederhalskanker: Onregelmatig bloedverlies buiten de normale menstruatiecyclus die op onverwachte momenten optreedt. Bloedverlies na menopauze, zoals bloedingen terwijl u al een lange tijd niet menstrueert of in de overgang bent.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederhalskanker?

Symptomen
  • contactbloedingen (bijvoorbeeld bij het vrijen, of bij het inbrengen van een tampon)
  • bloedverlies buiten de menstruatie om.
  • veranderde vaginale afscheiding.

Hoe kan ik weten of ik baarmoederhalskanker heb?

Een HPV-test toont aan of het virus in het lichaam aanwezig is. Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden. Baarmoederhalskanker kan lange tijd onopgemerkt blijven. Eerste tekenen kunnen bestaan uit ongewoon bloedverlies (vooral na het vrijen) of abnormale afscheiding.

Welke klachten kunnen duiden op een voorstadium van baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. In het begin zijn er vaak geen klachten. De eerste symptomen kunnen zijn: abnormaal bloedverlies uit de vagina, of afscheiding die er anders uitziet dan normaal.

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat voel je bij baarmoederkanker?

Klachten en symptomen

onregelmatig en veel bloedverlies tussen de menstruaties door. bloedverlies bij het plassen of andere plasklachten. vrouwen met baarmoederkanker in een vergevorderd stadium kunnen last hebben van moeheid, vermagering en/of buikpijn.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Wat is een voorstadium van baarmoederhalskanker?

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op.

Hoe snel ontwikkelt zich baarmoederhalskanker?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Is baarmoederkanker goed te behandelen?

Baarmoederkanker wordt meestal in een vroeg stadium ontdekt, en is daardoor bijna altijd goed te genezen.

Is baarmoederhalskanker te genezen?

Over het algemeen is baarmoederhals-kanker goed te behandelen.

Welke leeftijd baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in Nederland op de leeftijd van 30, 35, 40, 50 en 60 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Hoe groot is de kans op baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker komt niet heel erg veel voor, maar toch bij ongeveer 950 vrouwen per jaar. Het wordt veroorzaakt door HPV. Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Bij ongeveer 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet.

Is baarmoederhalskanker in bloed te zien?

Na de diagnose baarmoederhalskanker krijg je een bloedonderzoek.

Is baarmoederhals kanker te zien op een echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Wat zijn de vier stadia van baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederkanker werken artsen vaak met deze stadiumindeling:
  • Stadium 1. De tumor blijft beperkt tot de baarmoeder. ...
  • Stadium 2. De tumor is doorgegroeid tot in het bindweefsel van de baarmoederhals (net onder de slijmvlieslaag).
  • Stadium 3. ...
  • Stadium 4. ...
  • Graad 1: laaggradig. ...
  • Graad 2: intermediair. ...
  • Graad 3: hooggradig.

Hoeveel procent overleeft baarmoederhalskanker?

De vijfjaarsoverleving bedroeg in 2018 74 procent en in 1989 68 procent. Wenzel: 'Over het algemeen is een verbetering te zien, maar bij vrouwen die 75 jaar of ouder zijn op het moment van diagnose is dat niet zo. Dat is natuurlijk schrijnend om te zien.

Hoe ontdekt een vrouw dat ze voorstadia van baarmoederhalskanker heeft?

Bij dit bevolkingsonderzoek maakt de huisarts of de assistente een uitstrijkje. Met dit onderzoek kan al vroeg worden ontdekt of een vrouw baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan heeft. Door het opsporen en behandelen van een voorstadium kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Heb ik baarmoederkanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Wat als je positief test op HPV?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Kan je eierstokkanker opsporen met uitstrijkje?

Met een uitstrijkje kan je arts baarmoederhalskanker opsporen. Baarmoederkanker kan je arts vaststellen door een stukje weefsel uit je baarmoeder weg te nemen voor onderzoek (biopsie). Ook echografie is een belangrijk onderzoek, bijvoorbeeld om eierstokkanker te detecteren.

Waar zaait baarmoederkanker naar uit?

Als baarmoederkanker uitzaait, is dat meestal via het lymfstelsel en minder vaak via het bloed. Uitzaaiingen ontstaan vaak eerst in lymfeklieren. Pas later in andere organen, zoals de lever en de longen.

Hoelang leef je met baarmoederhalskanker?

Totaaloverzicht cijfers baarmoederhalskanker

Van alle vrouwen die tussen 2001 en 2010 de diagnose baarmoederhalskanker kregen, was 66% na vijf jaar nog in leven. Van de groep vrouwen die tussen 2011 en 2018 de diagnose baarmoederhalskanker kreeg, is nog niet iedereen de vijf jaar sinds de diagnose gepasseerd.

Kan baarmoederhalskanker snel ontwikkelen?

Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam en doorloopt een aantal voorstadia: Er ontstaan afwijkende cellen.