Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?
Gevraagd door: bc. Noah Lucas | Laatste update: 11 mei 2023Score: 4.4/5 (60 stemmen)
Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.
Wat moet je zeggen tegen een bedrijfsarts?
- Vertel de bedrijfsarts daarom zo precies en concreet mogelijk wat je mankeert en hoe je momenteel (dis)functioneert. ...
- De bedrijfsarts werkt volgens een richtlijn: dat kan je extra stress bezorgen. ...
- Bij een burn-out werkt dat niet: je brein is ontregeld en je bent uitgeput.
Wat wel en niet delen met bedrijfsarts?
De bedrijfsarts mag alleen medische gegevens van jou opvragen bij een andere arts als dat nodig is. Bijvoorbeeld om specifiek inzicht te krijgen in jouw ziektebeeld, om vervolgens een passend advies te kunnen geven over jouw re-integratie, passend werk of een aangepaste werkplek.
Wat ben je verplicht een bedrijfsarts te vertellen?
Tijdens dit contact ben je verplicht de bedrijfsarts alle relevante informatie te geven over jouw gezondheid. De bedrijfsarts heeft deze informatie nodig om advies te kunnen geven over uw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid, en met je te bespreken wat je op jouw werk wel of niet kunt.
Hoe praat je met een bedrijfsarts?
Het gesprek:
De vragen van de bedrijfsarts gaan over wat je wél kan. Leg duidelijk uit wat voor jou mogelijk is en wat je daarvoor nodig hebt, bijvoorbeeld een rustige werkplek. Vertel ook waar je grenzen liggen, bijvoorbeeld maximaal 2 uur per dag werken.
Wat mag een bedrijfsarts aan je vragen?
Medische informatie opvragen
De bedrijfsarts mag alleen medische informatie bij andere artsen opvragen als je werknemer daarvoor toestemming geeft. Dit geldt ook voor de huisarts van de werknemer. Ook daarmee mag de bedrijfsarts alleen contact opnemen als de werknemer daar toestemming voor heeft gegeven.
Wat mag een bedrijfsarts wel en niet vragen?
De bedrijfsarts mag geen mededelingen doen tenzij met gerichte, uitdrukkelijke en in vrijheid gegeven toestemming van betrokkene. In deze situaties is de werkgever niet uitsluitend van de bedrijfsarts afhankelijk om de benodigde informatie te verkrijgen. De werknemer kan zelf de werkgever informeren.
Wie bepaald of medewerker weer beter is?
Uitgangspunt is dat een werknemer zelf bepaalt of en wanneer hij hersteld is van ziekte binnen de eerste twee ziektejaren. In plaats daarvan kan een werkgever de hersteldmelding weigeren en een oordeel van de bedrijfsarts of de arbeidsdeskundige aanvragen over het herstel van de werknemer.
Wat is een onwerkbare situatie?
Onwerkbare situaties, ze komen vaak voor. Situaties waarin je als werknemer niet meer met plezier naar je werk gaat. Dat kan met van alles te maken hebben, zoals onenigheid met je leidinggevende, een collega die een totaal andere werkhouding heeft, of je wordt buitengesloten tijdens after-work-events.
Hoe ver mag een bedrijfsarts?
Er zijn geen regels voor de maximale afstand naar de bedrijfsarts. In sommige situaties moet een werknemer best een lange reis maken voor een consult met de bedrijfsarts. Er is nergens in de wet een maximale afstand genoemd.
Doet een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek?
Optioneel lichamelijk onderzoek doen: op de vraag of een bedrijfsarts lichamelijk onderzoek mag doen is het antwoord 'ja', mits dat nodig is om een gemotiveerde beslissing te nemen. Aan de hand van vastgestelde beperkingen kan de arts beter advies geven. Werknemers mogen lichamelijk onderzoek overigens wel weigeren.
Wat mag een werkgever niet vragen?
Wat mag niet? Als werkgever mag u niet vragen naar de aard en oorzaak van iemands ziekte. Ook wanneer uw werknemer uit zichzelf vertelt wat hij/zij mankeert, mag u deze informatie niet vastleggen of delen.
Is een bedrijfsarts te vertrouwen?
In principe is er geen reden om de bedrijfsarts niet te vertrouwen. Is de bedrijfsarts in een positie om jou te helpen? Jazeker, voor hem is het ook belangrijk om een kloppend en adequaat advies te geven. De bedrijfsarts moet met jou een vertrouwensband opbouwen om jou goed te kunnen beoordelen.
Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?
Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent
Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.
Wat als je advies van bedrijfsarts negeert?
Geen probleem. Je kunt, wanneer je goede redenen hebt, in overleg met je medewerker afwijken van het advies van de bedrijfsarts. Het is namelijk een advies! Maar pas op, als je dit doet dan moet je wel goede redenen hebben en in het dossier kunnen uitleggen waarom je afwijkt van het advies van de bedrijfsarts.
Wie bepaalt of je een burnout hebt?
Uw huisarts kan in één of meer gesprekken herkennen of u een burn-out heeft. Ook informatie van uw partner of familie is hierbij nuttig. Soms geeft de huisarts u een vragenlijst. Dit helpt mee om vast te stellen of u een burn-out heeft.
Wat is verwijtbaar gedrag werkgever?
Uit de wetsgeschiedenis en de jurisprudentie blijkt wel dat bijvoorbeeld het met opzet creëren van een verstoorde arbeidsrelatie kan leiden tot ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever. Ook discriminatie of het niet nakomen van re-integratieverplichtingen kan ernstig verwijtbaar handelen opleveren.
Wat is verwijtbaar gedrag werknemer?
Verwijtbaar handelen of nalatigheid is een reden om uw werknemer te ontslaan. Een voorbeeld hiervan is een werknemer die diefstal pleegt of een redelijke opdracht tot overwerk weigert. De situatie moet zo ernstig zijn dat er niet van u verlangd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten.
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie?
Een verstoorde arbeidsverhouding betekent dat de werknemer in beginsel wel geschikt is om de werkzaamheden te verrichten, maar dat de relatie tussen beiden partijen zodanig is verstoord dat het nog langer uitzitten van de arbeidsovereenkomst eigenlijk voor niemand echt goed is.
Wat is beter ziek uit dienst of WW?
Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
Hoe lang mag werkgever je ziek houden?
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Kun je van baan wisselen als je in de Ziektewet zit?
Kan ik ontslag nemen tijdens ziekte voor nieuwe baan? Ja, dat is mogelijk. Het beste middel voor ontslag tijdens ziekte is een vaststellingsovereenkomst. Op deze manier bestaat er een kans op een WW-uitkering en een transitievergoeding.
Kan je een bedrijfsarts weigeren?
Bezoek bedrijfsarts is verplicht
Als je ziek bent kan de bedrijfsarts of arbo-arts je uitnodigen op het spreekuur. Je mag zo'n uitnodiging niet weigeren. Je bent verplicht om te gaan, ook al word je naar de andere kant van het land geroepen.
Kan mijn werkgever mij verplichten naar bedrijfsarts te gaan?
Bedrijven zijn wettelijk verplicht om samen te werken met een bedrijfsarts bij het regelen van bepaalde arbozaken. Die verplichting geldt bij verzuimbegeleiding, keuringen en onderzoek. Dit kan een bedrijfsarts zijn die aansloten is bij een arbodienst of een zelfstandig gevestigde bedrijfsarts.
Wat zijn je rechten als je ziek bent?
Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken.
Waarom is tekenen goed voor peuters?
Is leerplicht tot 16?