Visie op Veiligheid (Veilig Thuis en Augeo Foundation)

Wat vraagt veilig thuis aan school?

Gevraagd door: drs Jennifer Smeets B  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.2/5 (20 stemmen)

Een school mag advies vragen of een melding doen bij Veilig Thuis als er zorgen zijn over de situatie of over het welzijn van een leerling. Het enkele feit dat een school een Veilig Thuis-melding doet is niet klachtwaardig, tenzij het vooraf al duidelijk is dat er geen sprake is van kindermishandeling.

Welke adviezen zijn belangrijk bij een Kindgesprek?

Algemene tips voor het gesprek
  • Stem af op leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind: let bijvoorbeeld op woordgebruik, de manier van vragen en de lengte van het gesprek. ...
  • Wees transparant en betrouwbaar: beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken, zoals geheimhouding. ...
  • Toon je betrokkenheid en belangstelling.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Denk bijvoorbeeld aan kinderen die getuige zijn van geweld in huis, kinderen die zelf slachtoffer zijn van mishandeling/verwaarlozing of kinderen die afhankelijk zijn van volwassenen, die echter door alcohol- of drugsgebruik, een psychische ziekte of agressie in de huiselijke sfeer niet in staat zijn om voor het kind ...

Hoe kom je van Veilig Thuis af?

De directbetrokkenen hebben het recht te vragen om vernietiging van hun dossier. In het geval dat Veilig Thuis tot de conclusie komt dat er geen sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling, zal ze de directbetrokkenen actief wijzen op dit recht. Een verzoek tot vernietiging wordt in dat geval ingewilligd.

Welke gegevens moet je doorgeven aan Veilig Thuis?

Veilig Thuis vraagt in principe informatie met medeweten en toestemming van betrokkenen waarover zorg gemeld is. Veilig Thuis verstrekt alleen informatie aan derden als dat noodzakelijk is voor de veiligheid, het herstel of de toekomstige ontwikkeling van deze betrokkenen.

17 gerelateerde vragen gevonden

Wat bied Veilig Thuis?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.

Wie controleert Veilig Thuis?

Het werk van Veilig Thuis wordt stelselmatig getoetst door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Kun je Veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gespek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin is. Dat kunnen we niet doen zonder jou. Jouw mening hebben we nodig om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te vormen.

Wat als je niet meewerkt met Veilig Thuis?

Wilt u geen contact met de medewerker, dan is dat uw goed recht. Maar, het onderzoek gaat dan toch door. Het gaat immers om lichamelijke en emotionele veiligheid van alle betrokkenen. Als er kinderen betrokken zijn, dan praat de medewerker ook met hen.

Wat als Veilig Thuis niet helpt?

Wat kan de vertrouwenspersoon voor u doen? Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uit komt met de medewerker van Veilig Thuis, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon van het AKJ. Zij of hij beantwoordt uw vragen, informeert u over uw rechten en geeft advies.

Hoe signaleer je een onveilige situatie?

In kaart brengen van signalen betekent:
  • Beschrijf wat u ziet en hoort.
  • Neem een “niet pluis-gevoel” serieus.
  • Onderbouw dit gevoel met feitelijke waarnemingen.
  • Maak eventueel gebruik van signalenlijsten (zie onder).
  • Breng ook in kaart wat er wél goed gaat en wat de krachten zijn van het gezin / cliëntsysteem.

Wat is een stabiele thuissituatie?

Het is de plek waar je oplaadt, samen bent, ontspant, plezier maakt, gevoelens kunt delen, samen door moeilijke ervaringen heen gaat en jezelf kunt zijn. Tenminste, zo zou een thuis moeten zijn.

Wat gebeurt er met een zorgmelding?

Wat gaat er na de zorgmelding gebeuren? Nadat een medewerker van het ziekenhuis de zorgmelding met u heeft besproken worden er formulieren ingevuld en gefaxt naar de aandachtsfunctionaris kindermishandeling en huiselijk geweld in de Tjongerschans, en naar Veilig Thuis.

Hoe voer je een Kindgesprek?

Stel het kind op zijn/haar gemak: zorg voor een ontspannen sfeer, ga zo mogelijk niet recht tegenover het kind zitten, en zorg dat je ongeveer op gelijke hoogte zit. Vraag aan het kind wat hij/zij wil bespreken. Stel open vragen en moedig het kind non-verbaal aan om te vertellen.

Wat zijn de gesprekstechnieken Volgens Martine Delfos?

Er zijn regels te benoemen voor leeftijdgewijze gespreksvoering, denk aan: metacommunicatie, vorm, verbale en non-verbale aspect, vraagtech- nieken en motivatie (Delfos, 2017a; 2017b).

Hoe ga je een gesprek aan met een leerling?

Tips voor leraren om een goed leerlinggesprek te voeren
  1. Zorg voor een rustige plek om te praten.
  2. Bereid het gesprek en de vragen goed voor.
  3. Spreek positieve verwachtingen uit die je hebt van een kind.
  4. Luister open en oprecht naar wat de leerling aangeeft.

Is Veilig Thuis verplicht?

Is melden bij Veilig Thuis noodzakelijk? Melden is noodzakelijk als er sprake is van acute of structurele onveiligheid.

Waar kijkt Veilig Thuis naar?

Slachtoffers, plegers, omstanders en professionals kunnen contact opnemen met Veilig Thuis als zij een vermoeden hebben van kindermishandeling of huiselijk geweld. Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig?

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Iedereen kan een melding doen bij Veilig Thuis. Bijvoorbeeld als iemand zich zorgen maakt over jouw thuissituatie. De meeste meldingen worden gedaan door de politie. Maar ook leraren, hulp- en zorgverleners, verpleegkundigen, (huis-)artsen, familieleden, buren of vrienden kunnen een melding doen.

Hoe snel reageert Veilig Thuis?

Wettelijke termijn

Veilig Thuis voert het onderzoek zo spoedig mogelijk uit doch uiterlijk binnen een termijn van tien weken na de triage.

Kan Veilig Thuis je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Wat gebeurd er als er een melding is gedaan bij Veilig Thuis?

Wat doet Veilig Thuis met een melding? Na een melding doet Veilig Thuis het volgende: een hulpverlener die uw gezin al hulp geeft op de hoogte brengen (zoals de huisarts) of het sociale wijkteam. Die helpen uw gezin dan verder.

Hoe anoniem is melding Veilig Thuis?

Anoniem melden

Professionals kunnen hun vragen en zorgen anoniem voorleggen. Bij een adviesvraag noteert Veilig Thuis geen gegevens van de betrokkenen. Een professional kan alleen bij hoge uitzondering anoniem blijven bij een melding: als open melden de veiligheid van het kind of de professional zelf in gevaar brengt.

Wat gebeurt er met een melding bij de politie?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Wat gebeurt er na melding huiselijk geweld?

Als er ernstige zorgen gemeld zijn over de veiligheid en het welzijn van kinderen, volwassenen of ouderen, dan kan Veilig Thuis besluiten om zelf onderzoek te doen of een (kortdurende) begeleiding te bieden. De medewerker verzamelt informatie en praat met u en/of uw partner, kinderen en andere betrokkenen.