Vaginale afscheiding, thuisarts.nl

Wat voor kleur afscheiding zwanger?

Gevraagd door: Linde van de Plas  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.6/5 (71 stemmen)

Zwangere vrouwen hebben een dunne, heldere of melkachtige afscheiding. Wanneer zwangere vrouwen een infectie hebben, kan het geel of groen zijn. Soms is de afscheiding bruin, doordat de afscheiding is vermengd met oud bloed.

Wat voor soort afscheiding begin zwangerschap?

Afscheiding begin zwangerschap

Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.

Welke kleur is je afscheiding als je zwanger bent?

Een normale afscheiding tijdens de zwangerschap is helder of wit en meestal een beetje plakkerig; het zou geen merkbare geur mogen hebben. Het is prima als je afscheiding een beetje gelig is op je ondergoed of inlegkruisje.

Heb je witte afscheiding als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.

Wat voor afscheiding 4 weken zwanger?

Een van de eerste tekenen van een zwangerschap kan zich ook uiten in je afscheiding. Misschien merk je dat dit verandert bij 4 weken zwangerschap al. Je afscheiding kan meer worden, witter, bruin of roze. Dit past allemaal bij een normale zwangerschap.

35 gerelateerde vragen gevonden

Hoe herken je een prille zwangerschap?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Wat voel je in je buik als je 4 weken zwanger bent?

Zwangerschapssymptomen bij de 4e week

Typische zwangerschapssymptomen die bij de 4e week van een zwangerschap horen, zijn onder andere vermoeidheid, misselijkheid, gevoelige borsten, buikpijn of een opgezette buik, hoofdpijn en vaak moeten plassen. Sommigen merken ook dat ze last hebben van stemmingswisselingen.

Hoe is de afscheiding vlak voor menstruatie?

De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding. Weet je niet zeker of je afscheiding normaal is? Als het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is en nagenoeg geurloos, dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Hoe is afscheiding na bevruchting?

Afscheiding na bevruchting

Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Innestelingsbloed is in principe niets om je zorgen over te maken. Het is onderdeel van het bevruchtingsproces en kan geen kwaad.

Hoe weet je of de innesteling is gelukt?

Pas wanneer een bevruchte eicel de baarmoeder bereikt en zich innestelt in de baarmoederwand, kan de vrouw zwangerschapssymptomen beginnen te ervaren. De innesteling gebeurt 6-12 dagen na de bevruchting. De symptomen die u zou kunnen ervaren zijn: Opgeblazen gevoel.

Wat zegt de kleur van je afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Hoe ziet je afscheiding eruit na eisprong?

Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.

Hoe snel kun je zien of je zwanger bent?

Vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? Een zwangerschap is in principe opspoorbaar vanaf zes dagen na je ovulatie (eisprong). Dat is zo'n twee weken na je vorige menstruatie. Een echt betrouwbare zwangerschapstest kan je pas doen vanaf de eerste dag waarop je normaal gesproken zou menstrueren.

Wat zegt je afscheiding over je cyclus?

Vaginale afscheiding

De hormonen beïnvloeden de afscheiding van baarmoederhalsslijm. Tijdens de oestrogene fase verhoogt de hoeveelheid afscheiding om op het moment van de eisprong een hoogtepunt te bereiken. Het slijm is dan transparant en glad. Het dient om de zaadcellen te helpen zich te verplaatsen.

Wat zegt afscheiding over vruchtbaarheid?

Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Kan ik zwanger zijn?

Je kunt zwangerschap herkennen aan een of meerdere van de volgende tekens: Allereerst stopt natuurlijk de menstruatie, of wordt die veel minder hevig dan normaal. Je borsten kunnen gevoelig zijn en opzwellen en je tepels worden groter en donkerder van kleur. Je moet waarschijnlijk vaker plassen dan normaal.

Kun je aan je afscheiding zien of je eicel bevrucht is?

Je kunt niet aan je cervixslijm aflezen wanneer een bevruchting heeft plaatsgevonden. Wel zal je afscheiding hierna langzaamaan gaan veranderen, waardoor je weet dat je wellicht zwanger kunt zijn. Het verlies van afscheiding kan namelijk wat toenemen, en ook kan het wat waterig en dunner zijn.

Hoe voel je je bij innesteling?

Maar kun je de innesteling echt voelen? Sommige mensen geven aan lichte innestelingspijn (innestelingskrampen) te hebben of een temperatuurdaling te merken. Een ander kenmerk van de innesteling is bloedverlies. Dat noemen we de innestelingsbloeding.

Welke kleur afscheiding na eisprong?

Rond je ovulatie krijg je meer afscheiding en deze wordt helderder. En tijdens je eisprong is de afscheiding heel elastisch. Spermacellen kunnen hier wel 24 uur in overleven. Na de ovulatie wordt de afscheiding weer wateriger en ondoorzichtig.

Hoe weet ik of ik ongesteld moet worden?

De dagen voor je menstruatie kun je last hebben van PMS-symptomen. PMS staat voor premenstrueel syndroom en gaat zoals de naam het al zegt vooraf aan je menstruatie. Prikkelbaarheid en krampen zijn enkele van deze symptomen. Ook tijdens je menstruatie kun je last hebben menstruatiepijn.

Kun je aan je afscheiding zien wanneer je ongesteld wordt?

Bruine of roze afscheiding

Meestal komt dat door je menstruatie. Vlak voor of na je menstruatie kun je een paar druppeltjes bloed verliezen en dat geeft een rozige of (licht)bruine gloed aan je afscheiding. Ook als je de pil slikt kun je last hebben van zogenaamde spotting, die kan zorgen voor bloederige afscheiding.

Wat voor afscheiding heb je voor menstruatie?

Vlak voor je menstruatie verandert je witte vloed soms in een plakkerige afscheiding. Normale vaginale afscheiding is vloeibaar en doorzichtig of wit van kleur. Vaak wordt dit omschreven als melkachtige afscheiding. Veel vrouwen hebben een geurloze of zure afscheiding.

Kan je zelf voelen of je zwanger bent?

Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen.

Hoe voelt buikpijn als je net zwanger bent?

Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.

Waar pijn begin zwangerschap?

Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderbuik, meestal meer naar links of rechts, richting je liezen. Ook ervaren zwangeren soms een kortdurende stekende pijn in dat gebied, bijvoorbeeld bij snel opstaan, hoesten of niezen. Wat vaak voldoende helpt tegen bandenpijn is warmte (kruik, douche/bad) en rust.

Vorige artikel
Waarom in de nacht hoesten?