5 TIPS VOOR EEN GEZONDE VAGINA 😺 | Afscheiding | HPV | Bloedingen | Verloskundige

Wat voor afscheiding bij HPV?

Gevraagd door: bacc. Marijn Janga Msc  |  Laatste update: 26 december 2023
Score: 4.9/5 (25 stemmen)

Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 45 jaar. Het ontstaat vrijwel altijd door een besmetting met het HPV virus, het humaan papillomavirus. Kinderen kunnen vanaf 10 jaar gevaccineerd worden tegen het virus. Klachten zijn donkerrode of bruine afscheiding of onverwacht bloedverlies.

Wat voor afscheiding bij baarmoederhalskanker?

Bij baarmoederhalskanker groeien er kwaadaardige cellen in uw baarmoederhals. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar. Mogelijke klachten zijn een donkerrode/bruine afscheiding, pijn of onverwacht bloedverlies. Maar deze klachten komen vaker voor en hoeven niet te wijzen op kwaadaardigheid.

Waar merk je aan dat je HPV hebt?

Door sommige typen HPV kun je genitale wratten krijgen. Dat merk je door jeuk en irritatie bij je penis, vagina of kont.

Hoe herken je HPV bij vrouwen?

Symptomen. Meestal pijnloze, zichtbare en voelbare oppervlakkige zwellingen op de slijmvliezen of de huid van de genitaliën en anus, maar ook intern in de vagina, de baarmoederhals of het plaskanaal. Deze virussen worden overgedragen door seksueel contact.

Wat zijn de eerste symptomen van baarmoederkanker?

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?
  • Bloedverlies (na de overgang)
  • Afscheiding die bruin van kleur is (na de overgang)
  • Bloedverlies tussen de menstruaties (voor de overgang)
  • Pijn en/of bloedverlies bij plassen.
  • Afvallen en vermoeidheid.

29 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ontdekt een vrouw dat ze baarmoederhalskanker heeft?

Vaak geeft baarmoederhalskanker geen klachten, zeker in het begin. Het wordt meestal ontdekt bij het uitstrijkje. Het slijm is bijvoorbeeld bruin of zwart-rood. U verliest bloed terwijl u al een jaar of langer niet meer ongesteld bent.

Kun je baarmoederhalskanker zelf voelen?

Afwijkingen aan de cellen van de baarmoederhals geven in het begin geen klachten. Het eerste verschijnsel dat u zelf kunt opmerken is een bloederige of bruinige, riekende afscheiding, buiten de gewone menstruatiecyclus, of bloedverlies tijdens of vlak na geslachtsgemeenschap.

Wat zijn de bijwerkingen van HPV?

Bijwerkingen Meer informatie

Soms krijgen mensen ook last van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Dit gaat allemaal weer over na 1-3 dagen. Er zijn nog nooit ernstige, blijvende bijwerkingen gevonden, terwijl de vaccinatie al sinds 2010 wordt gegeven in Nederland.

Hoe kom ik van het HPV virus af?

Er bestaat geen behandeling tegen HPV. Je afweersysteem moet het virus zelf opruimen, net zoals dat gebeurt met een verkoudheidsvirus.

Hoe snel kan baarmoederhalskanker zich ontwikkelen?

Als de HPV-infectie zich ontwikkelt tot baarmoederhalskanker, duurt dit gemiddeld 10 tot 15 jaar. Daarom komt baarmoederhalskanker vooral voor bij vrouwen vanaf 30 jaar.

Hoe lang kan HPV sluimeren?

Besmetting met HPV betekent altijd een risico. Gelukkig ruimt het afweersysteem in meer dan 80 procent van de gevallen het virus op. Dit proces kan meer dan een jaar duren. Omdat geen (kruis-)immuniteit optreedt, kun je daarna opnieuw besmet raken met hetzelfde of een ander HPV type.

Hoe lang kan HPV slapend zijn?

De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.

Waar heb je pijn als je baarmoederhalskanker hebt?

Baarmoederhalskanker zaait voornamelijk uit via de lymfeklieren. Rugpijn kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid tot buiten de baarmoederhals. Pijn bij het plassen of urineverlies via de vagina kan een indicatie zijn dat de kanker is uitgezaaid naar de blaas.

Wat is een voorstadium van baarmoederhalskanker?

Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Bij CIN wijken de cellen in het slijmvlies van de baarmoederhals af van normale cellen. De afwijkende cellen kunnen uiteindelijk in kankercellen veranderen. Meestal gebeurt dit niet en ruimt het lichaam de afwijkende cellen zelf op.

Wat is een ongewone afscheiding?

Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.

Wat is het Alarmsymptoom dat mogelijk wijst op baarmoederhalskanker?

Baarmoederkanker komt meestal voor wanneer de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina of bruinige afscheiding. Heel soms komt baarmoederkanker vóór de overgang voor. Onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door kan dan een symptoom zijn van baarmoederkanker.

Hoe groot is de kans dat je lichaam HPV niet opruimt?

' De kans is groot dat jouw lichaam het virus binnen twee jaar zelf opruimt. Als jouw lichaam het virus niet zelf opruimt, kan dit zorgen voor veranderingen in je cellen. Deze afwijkende cellen verdwijnen ook vaak vanzelf.

Kan ik nog seks hebben met HPV?

Ja, je kunt seks hebben als je HPV hebt. Bijna iedere volwassen persoon heeft wel eens HPV gehad. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.

Kan HPV terugkomen zonder seksueel contact?

HPV is seksueel overdraagbaar. Maar je kunt het virus ook van elkaar krijgen zonder dat je geslachtsgemeenschap hebt.

Is HPV ernstig?

Er is HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.

Hoe ruimt het lichaam HPV op?

HPV krijg je door seksueel contact met iemand die HPV heeft. Ook door het aanraken van de penis of vagina en door orale seks kun je HPV krijgen. HPV is heel besmettelijk en geeft meestal geen klachten, daarom kan iemand met HPV zonder dat de persoon het weet iemand anders gemakkelijk besmetten.

Hoe snel bijwerkingen HPV?

Na de vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) kun je pijn rond de prikplek en spierpijn in je bovenarm krijgen. Dat kan soms een week duren. Ook kun je last krijgen van pijn, jeuk, een rode huid of een verdikking op de prikplek.

Kan gynaecoloog baarmoederhalskanker zien?

Zo krijgt de gynaecoloog een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken. Ook kan de gynaecoloog de grootte van de tumor beoordelen. Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Is baarmoeder kanker te zien op echo?

Op de vaginale echo kan de arts zien of het baarmoederslijmvlies verdikt is. Is dat het geval, dan neemt de arts met een soort lepeltje wat baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Heb je buikpijn bij baarmoederhalskanker?

Andere symptomen van baarmoederhalskanker

pijn bij het plassen. terugkerende blaasontstekingen of bloed bij het plassen. bloed of slijm bij de ontlasting. een zeurende pijn onder in de buik.

Vorige artikel
Kun je een flesje koud geven?
Volgende artikel
Kun je teveel borstvoeding?