Listeria Monocytogenes - Disease. Symptoms, and Treatment

Wat veroorzaakt listeria?

Gevraagd door: Twan Honing  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (63 stemmen)

Wat zijn de oorzaken? Listeria is een infectie die via besmette voeding overgaat. Ze kan aanwezig zijn in niet-hygiënisch bereid voedsel, bijvoorbeeld slecht gewassen rauwkost. Ook kazen die zijn gemaakt van niet-gepasteuriseerde melk, zoals lopende Franse kazen, kunnen besmet zijn met listeria.

Wat kan listeria veroorzaken?

Ziekteverschijnselen van listeria

De ziekte kan ernstiger verlopen bij pasgeboren kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer tegen infectieziekten. Bij deze mensen kan in zeldzame gevallen hersenvliesontsteking (meningitis) of bloedvergiftiging (sepsis) optreden.

Waar komt de listeria bacterie vandaan?

Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.

Hoe loop je listeria bacterie op?

Over het algemeen raak je besmet door het eten of drinken van besmette producten. Wanneer je deze producten te lang bewaart of eet bij een verkeerde temperatuur, loop je het risico om besmet te raken met listeria.

Hoe komt listeria in vlees?

De bacterie zit meestal in voedsel. Andere risicoproducten zijn overige vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades. Listeria vermenigvuldigt zich goed in een vochtige omgeving, maar overleeft ook droge omstandigheden en in de diepvries.

26 gerelateerde vragen gevonden

Hoe voorkom je listeria bacterie?

Om listeriose te voorkomen, is het belangrijk om op het volgende te letten:
  • Was rauwe groenten altijd goed voor gebruik.
  • Vlees en vis goed doorbakken.
  • Houd rauwe etenswaren gescheiden van klaargemaakt voedsel.
  • Restjes snel afkoelen en korte tijd bewaren.

Hoe kan je listeria voorkomen?

Listeriose voorkomen
  1. Koken en voldoende verhitten van voedingsmiddelen vernietigt de bacterie.
  2. De bacterie kan zich niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt. ...
  3. In de koelkast kan de bacterie overleven, maar ontwikkelt hier wel langzamer. ...
  4. Pas op met gerookte vis, zoals zalm en makreel.

Hoe komt Listeria in zalm?

Hoe eet ik dan veilig een lekker stukje zalm? Antwoord: De listeriabacterie komt niet uit de vis zelf, maar kan erop terechtkomen bij het verwerken van de vis. Een stuk zalm wordt daardoor in de regel alleen aan de buitenkant besmet. De afsterving van de bacterie begint zodra de zalm in hete boter of olie ligt.

Hoe lang blijft Listeria in je lichaam?

Wat moet je doen om besmetting tegen te gaan? Goed koken, bakken en braden doodt de listeria-bacterie. Listeria overleeft hoge temperaturen boven de 70 graden Celsius namelijk niet langer dan 2 minuten.

Hoe gevaarlijk is Listeria?

Listeriose kan voor sommige mensen gevaarlijk zijn. Vooral voor ongeboren kinderen, pasgeboren baby's en mensen met minder afweer. Soms overlijdt iemand aan deze ziekte. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is enkele dagen tot enkele maanden.

Kan listeria in ei zitten?

Eet geen producten die grote kans hebben besmet te zijn: neem geen rauwe vis, gerookte vis, rauwe eieren, rauwe melk of kaas gemaakt van rauwe melk, vleeswaren zoals paté of gekookte ham die al lang bewaard zijn of rauw vlees.

Hoe groot is de kans op listeria tijdens zwangerschap?

De kans om listeria te krijgen is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zwangere vrouwen en pasgeboren baby's lopen meer risico bij een besmetting met listeria. Het risico op ontwikkeling van ziekte na besmetting is het hoogst in het derde trimester van de zwangerschap.

Wat doet de listeria bacterie?

Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Hoe vaak listeria in zalm?

AMSTERDAM - Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was.

Wat gebeurd er als je zalm eet tijdens zwangerschap?

Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ook is het eten van vis belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Daarom raden we aan om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals zalm en forel, en 1 keer magere vis, zoals tilapia en schol.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Rauwe zalm als je zwanger bent

In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.

Hoe verspreid Listeria zich?

Hoe verspreidt listeria zich? Omdat listeria veel voorkomt in de grond, in het water en op rauw voedsel kunnen de bacteriën gemakkelijk worden verspreid en in de voedselproductie terechtkomen. Natte vloeren, afvoerputten en de riolering zijn binnen de voedingsmiddelenindustrie favoriete plekken voor listeria.

Hoe Listeria afdoden?

De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.

Wat gebeurt er als je iets verkeerds eet tijdens zwangerschap?

Heb je tijdens je zwangerschap iets gegeten dat niet goed meer is, bijvoorbeeld beschimmeld brood of melk die over de datum was? Dan is dat in principe niet erg. Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf.

Is gerookte zalm veilig?

Listeria in vis

Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter. Kwetsbare groepen kunnen deze producten wel eten nadat ze zijn verhit, in bijvoorbeeld een gerecht.

Wat gebeurt er als je rauwe vis eet?

Vis kan besmet raken met ziekteverwekkers, zoals de bacteriën listeria en salmonella. Deze zijn niet met het blote oog te zien en u kunt ze niet proeven, zien of ruiken. Maar u kunt er wel ziek van worden. In rauwe vis kan ook de parasiet haringworm voorkomen.

Wat mag je niet eten als je vis hebt gegeten?

In combinatie met vis kan nitraat ongezonde stoffen opleveren. Uit voorzorg adviseert het Voedingscentrum vis, schaal- of schelpdieren bij voorkeur te eten met nitraatarme groente, zoals bloemkool, broccoli of prei. Sommige groenten bevatten veel nitraat.

Kun je testen op listeria?

Directe diagnostiek. Listeria monocytogenes kan gekweekt worden uit bloed en liquor cerebrospinalis. In een grampreparaat van de liquor zijn soms grampositieve staven te zien, maar een grampreparaat zonder bacteriën sluit Listeria-meningitis zeker niet uit.

Waar zit rauwe melk in?

Sommige buitenlandse speciale kazen zijn van rauwe melk gemaakt. Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.

Wat zijn de symptomen van listeria bacterie?

De ziekte presenteert zich vaak als een griepachtige aandoening:
  • koorts.
  • futloosheid.
  • verminderde eetlust.
  • misselijkheid.
  • hoofdpijn.
  • rugpijn.
  • eventuele diarree.
  • lage buikpijn.