Impressie van de kraamafdeling in het Catharina Ziekenhuis

Wat verdient een kraamverzorgster in het ziekenhuis?

Gevraagd door: Dex van der Ven  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (19 stemmen)

Het salaris van een kraamverzorgende die net begint met werken, ligt in 2023 op ruim € 1.900 bruto per maand. Dit is op basis van een 36-urige werkweek. Na ieder jaar werken ga je automatisch een trede omhoog. Zo loopt het kraamverzorger salaris stap voor stap op tot ongeveer € 3.000 bruto per maand.

Hoeveel verdient een kraamverzorgster netto?

Met een contract van 24 uur per week kom je dan uit op ongeveer € 1.200,00 bruto (€ 1.080,00 netto) per maand. Vanaf februari 2023 kom je dan uit op ongeveer € 1.315 bruto (€ 1.218 netto) per maand. Ook dit bedrag kan wat wisselen.

Hoeveel verdien je als kraamverzorgster per maand?

Een kraamverzorger verdient in Nederland gemiddeld € 1.875,- per maand*. Dat komt neer op een uurloon van € 10,78 en een jaarsalaris van € 24.300,- inclusief vakantiegeld. *Alle op deze pagina genoemde salarissen zijn gebaseerd op gegevens van Nationaleberoepengids.nl.

Wat doet een kraamverzorgster in het ziekenhuis?

Zij assisteert de verloskundige tijdens de geboorte van je kindje en ondersteunt jou en je partner waar nodig. In de eerste week na de bevalling kan zij een luisterend oor zijn bij de verwerking van de geboorte en zorgt ze voor jou en je kindje. Ook begeleidt ze je bij de voeding van de baby.

Hoe lang en hoeveel uren werk je als kraamverzorgster?

Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek. In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid als dit nodig is, bijvoorbeeld als: je niet goed herstelt.

38 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn de voordelen van kraamverzorgster?

11 voordelen van de Kraamvogel
  • Je bent verzekerd van kwalitatieve zorg. ...
  • Je kunt vertrouwen op de deskundigheid van je kraamverzorgende. ...
  • Je kraamverzorgende heeft aandacht voor het hele gezin. ...
  • Je kraamverzorgende is er ook voor je als je emotionele ondersteuning kunt gebruiken. ...
  • Je krijgt hulp bij borstvoeding of flesvoeding.

Wat doet een kraamverzorgster op een dag?

Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding.

Welke opleiding voor kraamafdeling ziekenhuis?

Om kraamverpleegkundige te worden volg je eerst een opleiding tot verpleegkundige. Deze opleiding bestaat op zowel mbo- als hbo-niveau en duurt vier jaar. Na afronding kun je je specialiseren met een opleiding tot kraamverpleegkundige. Een geschikte studie is Obstetrie Verpleegkundige.

Hoeveel uur kraamzorg Na ziekenhuis?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Wat voor niveau heb je nodig voor kraamverzorgster?

Met welke diploma's mag je werken in de kraamzorg? Om te werken in de kraamzorg heb je minimaal de mbo-opleiding verzorgende niveau 3 nodig en je moet binnen deze opleiding de richting kraamverzorging hebben gevolgd.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgende eruit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Wat kan ik met kraamzorg diploma?

Na de opleiding tot kraamverzorgende ben je opgeleid om de verloskundige te assisteren bij de geboorte van de baby. Je begeleidt de kraamvrouw tijdens de geboorte en in de periode daarna. Je ondersteunt het nieuwe gezin zoveel mogelijk: Je geeft de kersverse ouders voorlichting.

Welke vakken krijg je bij kraamverzorgster?

Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een VMBO diploma theoretisch gemengd of kader beroepsgerichte leerweg. Of een LBO diploma met minimaal 3 vakken op C niveau waaronder Nederlands. Of een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO.

Wat betaald kraamzorg?

voor kraamzorg thuis: € 4,80 per uur; voor kraamzorg in een zogenaamd kraam- of geboortehotel zonder medische indicatie: in ieder geval € 19 per dag voor de moeder en € 19 per baby. Afhankelijk van de instelling kan daar een bedrag bovenop komen.

Waarom wil ik als kraamverzorgende werken?

In de kraamzorg werk je in principe met gezonde mensen die echter wel tijdelijk wat hulp en onder steuning nodig hebben. Het is heel boeiend te zien en te ervaren hoe een gezin aan het eind van de kraamtijd weer zelfstandig verder kan door jouw steun, adviezen, deskundigheid en praktische hulp.

Wat verdien je als ZZP er in de kraamzorg?

Wat verdient een Kraamverzorger als zelfstandige? Een Kraamverzorger factureert ongeveer € 35 per uur ex BTW.

Wie betaalt kraamzorg?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Meestal betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Uit uw aanvullende verzekering kunt u soms een extra vergoeding krijgen.

Hoeveel dagen is 49 uur kraamzorg?

Zo krijg je bijvoorbeeld een half uur per dag extra als je borstvoeding geeft omdat daar meer begeleiding bij nodig is dan het geven van kunstvoeding. Gemiddeld krijgt een gezin 49 uur basisuren kraamzorg verdeeld over 8 dagen.

Wat kost het om in het ziekenhuis te bevallen?

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis wordt vergoed uit uw basisverzekering. In 2023 krijgt u € 236 per dag (voor moeder en kind samen). U betaalt géén eigen risico, maar wel een eigen bijdrage. Deze verschilt per ziekenhuis.

Hoe heet de kraamafdeling in het ziekenhuis?

Verblijf op de kraamafdeling

Als uw baby te vroeg geboren is of als het ziek is, kan uw baby worden opgenomen op de neonatologie afdeling (couveuseafdeling).

Wat is het salaris van een verloskundige?

Zo is het inkomen van een net afgestudeerde verloskundige gemiddeld rond de €2.500,- bruto per maand op basis van een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot €4.500,- bij tien jaar werkervaring. Het salaris van een verloskundige staat bekend om het hoge startsalaris.

Hoe oud moet je zijn voor de opleiding kraamzorg?

Opleiding tot kraamverzorgende (branche erkende opleiding) Ben je minimaal 21 jaar en wil je kraamverzorgende worden? Dan kun je de branche erkende opleiding tot kraamverzorgende volgen. Deze opleiding duurt 15 maanden.

Doet de kraamzorg boodschappen?

Er zijn grenzen aan wat de kraamverzorgster voor u kan en mag doen. Van haar kan niet worden verwacht dat zij bijvoorbeeld achterstallig onderhoud zal wegwerken, alleen in uw huis achterblijft, boodschappen voor u gaat halen met uw pinpas of met de auto andere kinderen van en naar school brengt.

Wat is een klinisch kraamverzorgster?

Het kraambed; met ook hierin de pathologie maar ook borstvoeding aan bijv. prematuren, gegeven door de lactatiekundige. De zieke pasgeborene; met onderwerpen als prematuriteit, infecties, RDS, observaties/scores etc. Verpleegtechnische vaardigheden; zoals verwijderen katheter en venflon.

Hoe heette vroeger de kraamverzorgster?

Veranderingen in de tijd

De meeste vrouwen bevielen thuis onder begeleiding van een vroedvrouw of huisarts. Na de bevalling kwam de zorg voor moeder en kind in handen van een baker, zoals kraamverzorgster toen genoemd werden.