Werken in de kraamzorg: wat houdt het in en wat komt er bij kijken?

Wat valt onder kraamzorg?

Gevraagd door: Bente Jacobs  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 5/5 (70 stemmen)

Kraamverzorging. Kraamzorg is de ondersteuning en verzorging die een kraamverzorg(st)er geeft: bij de bevalling (naast de verloskundige hulp door de verloskundige), en. aan de moeder en het pasgeboren kind gedurende de kraamtijd.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Wie belt de kraamzorg?

Je verloskundige geeft aan wanneer je kraamzorg moet bellen. Soms neemt de verloskundige zelf contact op, soms bel je zelf. Het telefoonnummer voor onze bevallingslijn is: (0513) 727 042. Je krijgt dan een ons planbureau aan de telefoon.

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur kraamzorg is normaal?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Waar kijkt de kraamzorg naar?

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uren is 24 en het maximaal aantal uren is 80.

Kan je kraamzorg weigeren?

Zorgweigering door cliënt. Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Is kraamhulp nodig?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben kersverse ouders recht op kraamzorg.

Hoeveel uur kraamzorg basisverzekering?

Kraamzorg krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. U krijgt minimaal 24 uur, en maximaal 80. Dit wordt meestal verdeeld over 8 dagen. Het kraamcentrum bepaalt het aantal uren met het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg .

Wat is een Lochia?

Lochia is een vaginale bloeding die je na de geboorte van je kind ervaart. De V-Zone, samen met het hele lichaam, maakt veel door tijdens de bevalling. Het is dus normaal om wat afscheiding en bloedingen na de geboorte te verwachten.

Hoe wordt je kraamhulp?

Om Kraamverzorger te worden moet je de MBO opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar. Binnen deze opleiding moet je de richting Kraamverzorging hebben gekozen. Daarnaast zijn er de vierjarige MBO (niveau 4) en HBO opleidingen Verpleegkunde.

Welke controles voer je dagelijks uit bij een kraamvrouw?

Tijdens de kraamweek worden dagelijks controles gedaan bij moeder en kind door de kraamverzorgende en door de verloskundige. Bij de kraamvrouw: temperatuur, polsslag, borsten, hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hechtingen bij een wond.

Wat kost uitgestelde kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2022 € 4,70 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Wat is particuliere kraamzorg?

Particuliere, zelfstandig werkende kraamverzorgenden zijn niet verbonden aan een bureau maar werken voor zichzelf. Meestal zijn het zeer ervaren zorgverleners, soms zijn ze óók lactatiekundige. Een nadeel kan zijn dat je hun factuur eerste zelf moet betalen en pas daarna terugkrijgt van de verzekering.

Hoe lang kraamzorg Na ziekenhuis?

Wettelijk krijg je minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg, verdeeld over maximaal 10 dagen. De uren zijn onder andere afhankelijk van jouw gezondheid en die van de baby, van of het om je eerste kind gaat en of je bent bevallen van een meerling.

Wat heeft kraamzorg nodig?

Wat heb ik nodig voor de kraamtijd?
  • 1 Bedzeil of matrasbeschermer.
  • 2 Kraammatrasjes.
  • 8 Celstofonderleggers.
  • 2 Pakken kraamverband.
  • 2 Netbroekjes.
  • 1 Flesje alcohol 70%
  • 10 Steriele gaasjes 10/10 cm.
  • 2 Pakjes steriele gaasjes: zestientjes.

Is kraamzorg verplicht Belgie?

Je bent niet verplicht om kraamzorg te nemen. Hou enkel in je achterhoofd dat het een welgekomen hulp kan zijn.

Wat verwacht je van een kraamverzorgende?

Jouw kraamverzorgende controleert onder meer je temperatuur, de stand van je baarmoeder, eventuele hechtingen en bloedverlies. Ook monitort ze je baby's gewicht, temperatuur, navelstompje, voeding en ontlasting.

Hoeveel kraamverzorgenden in Nederland?

Om al deze gezinnen van volledige zorg te voorzien hebben we ongeveer 11.000 kraamverzorgenden nodig, maar we hebben in Nederland op dit moment 9.000 kraamverzorgenden.

Hoeveel uur kraamzorg Zilveren Kruis?

Voor ligdagen in een geboorte- of kraamcentrum wordt maximaal 8 uur kraamzorg per ligdag in rekening gebracht. Hiervoor geldt ook een wettelijke eigen bijdrage van € 4,70 per uur. U heeft recht op maximaal 4 ligdagen.

Waar zit KraamZus?

Voer jouw postcode in en controleer of KraamZus zorg biedt in jouw regio. Leveren wij volgens de postcode checker geen zorg op jouw postcode, maar zijn wij wel actief in de provincie waar je woont? Stuur ons dan een mail naar info@kraamzus.nl met je gegevens.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Hoeveel kraamzorg krijg je in 2021?

In de meeste gevallen, als alles goed gaat, heb je als je borstvoeding geeft recht op 49 uur kraamzorg. Geef je kunstvoeding? Dan heb je recht op 45 uur kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over de eerste acht dagen na de geboorte.

Hoe lang duren de Kraamdagen?

Kraamdagen. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

Volgende artikel
Wat is het niveau van mijn kind?