Jeugdwet in het kort

Wat valt niet onder de Jeugdwet?

Gevraagd door: Fien Erdoğan  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (8 stemmen)

Wat niet onder Jeugdwet valt, wordt geregeld vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of, in het geval van hulpmiddelen, vanuit de Wmo. Gemeenten zijn op grond van de Jeugdwet verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp aan jeugdigen en hun ouders.

Wie valt er onder de Jeugdwet?

Voor kinderen en jongeren is er de jeugdwet. In deze wet is bijna alle zorg en ondersteuning geregeld voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Soms is voor jeugd ook zorg vanuit de Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg of de Wmo aan de orde.

Wat valt er allemaal onder jeugdzorg?

Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden. Bijvoorbeeld aan jongeren met een beperking, stoornis, aandoening of opgroeiproblemen.

Wie komt in aanmerking voor Jeugdwet?

De Jeugdwet is bedoeld voor jeugdigen (kinderen en jongeren) en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat om jeugdigen tot de leeftijd van 18 jaar. Is het nodig dat de hulp daarna wordt voortgezet? Dan is verlengde jeugdhulp mogelijk.

Wat is niet vrij toegankelijke jeugdhulp?

In feite is niet vrij-toegankelijk hulp vergelijkbaar met zorg die alleen beschikbaar is na een verwijzing van de huisarts (bijvoorbeeld zorg in een ziekhuis). Jeugdhulp is niet vrij-toegankelijk. Je hebt een beschikking (verwijzing) van de gemeente nodig hebt, anders moet zelf opdraaien voor de kosten.

36 gerelateerde vragen gevonden

Wat gaat er niet goed in de jeugdzorg?

Dit kan gaan om hulp bij relatief kleine problemen, zoals faalangst of verlegenheid, maar ook grote complexe problemen, zoals psychiatrische stoornissen of kinderen die gebukt gaan onder nare vechtscheidingen. Het spectrum is enorm. Met jeugdzorg wordt vaak jeugdbescherming bedoeld.

Wat is verschil tussen Jeugdhulp en jeugdzorg?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Welke leeftijd valt onder Jeugdwet?

De Jeugdwet is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar. Hoe kan de hulp en zorg voortgezet worden als een jongere 18 jaar wordt?

Wat is het verschil tussen Jeugdwet en Wmo?

Heb je ondersteuning nodig om zelfstandig te kunnen wonen en meedoen in de samenleving? Dan kun je in aanmerking komen voor zorg en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Kinderen en jongeren tot 18 jaar ontvangen de ondersteuning die zij nodig hebben via de Jeugdwet.

Welke zorg wordt betaald vanuit de Jeugdwet?

De Jeugdwet dekt zorg en hulp bij opvoedingsproblemen, geestelijke gezondheidszorg en zorg bij lichte lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Ook kinderbescherming en jeugdreclassering valt onder deze wet. U dient de aanvraag in bij het gemeentelijk WMO-loket, uw wijkteam of de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG).

Wat zijn de vijf doelen van je Jeugdwet?

Jeugdwet
  • het versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen en jongeren, hun ouders en sociale omgeving;
  • het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van ouders en de sociale omgeving;
  • preventie en vroegsignalering;
  • het tijdig bieden van de juiste hulp op maat;

Waaronder valt jeugdzorg?

Veel zorg en ondersteuning voor jongeren en kinderen is geregeld in de Jeugdwet. In sommige gevallen wordt jeugdzorg geregeld uit de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). In de jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor de meeste zorg en hulp voor kinderen en jeugdigen.

Kan Wlz en Jeugdwet tegelijk?

Psychische zorg valt voor minderjarigen onder de Jeugdwet. Dat geldt ook voor kinderen met een Wlz-indicatie. Jeugdhulp en een Wlz-indicatie kunnen dus prima naast elkaar bestaan.

Wat is er veranderd in de Jeugdwet?

Vanaf 1 januari 2022 hebben de meeste zorg- en jeugdhulpaanbieders een meldplicht. Het gaat hierbij om zorgaanbieders die zorg verlenen op grond van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). En het gaat om jeugdhulpaanbieders die jeugdhulp verlenen op grond van de Jeugdwet.

Wat is een voorliggende voorziening Jeugdwet?

Een voorliggende voorziening is een voorziening op grond van een andere wet dan de Jeugdwet. Deze voorzieningen noemen we voorliggend omdat ze voorrang hebben op voorzieningen uit de Jeugdwet.

Wat betaald de Jeugdwet?

De Jeugdwet betaalt jouw zorg. Je krijgt hiervoor eten, inwoning, verzorging en andere diensten. Maar de Jeugdwet vergoedt niet alles. De kapper, tv, internet of je verzekeringspremie betaal je zelf.

Wat valt niet onder de Wmo?

Voorzieningen die niet worden geregeld via de Wmo zijn: Hulpmiddelen voor tijdelijk gebruik (krukken, rollators , een douchestoel) Indien u een tijdelijk hulpmiddel nodig heeft, moet u contact opnemen met de thuiszorgwinkel, het thuiszorguitleenmagazijn of uw zorgverzekeraar.

Wat zijn de uitgangspunten van de Jeugdwet?

De vijf uitgangspunten van de wet zijn:

Eerder de juiste hulp op maat te bieden om het beroep op dure gespecialiseerde hulp te verminderen; Integrale hulp aan gezinnen volgens het uitgangspunt één gezin, één plan, één regisseur; Meer ruimte voor professionals om de juiste hulp te bieden door vermindering van regeldruk.

Wat valt er onder Wmo ondersteuning?

Ondersteuning thuis vanuit de Wmo

begeleiding en dagbesteding; ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten; een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis; opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn.

Wie staat er boven jeugdzorg?

In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn.

Hoe kom je af van jeugdzorg?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Wat is het verschil tussen jeugdbescherming en jeugdreclassering?

Als die hun pedagogische verantwoordelijkheid niet nemen of waarmaken, kan de veiligheid en ontwikkeling van het kind ernstig bedreigd worden. Dan is soms jeugdbescherming nodig. Onder jeugdbescherming wordt formeel verstaan het uitvoeren van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Kan ik jeugdzorg aanklagen?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Volgende artikel
Hoe heet online vreemdgaan?