1 week zwanger? Bekijk symptomen, informatie over de echo en je kindje en je lichaam | ikenmama.nl

Wat testen ze in je bloed als je zwanger bent?

Gevraagd door: Amir Hoelen  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (67 stemmen)

Bij iedere zwangere vindt aan het begin van de zwangerschap bloedonderzoek plaats voor het bepalen van je bloedgroep, de rhesusfactor, irregulaire antistoffen, hepatitis B, lues (syfilis), HIV (aids virus) en je hemoglobine (Hb) gehalte (ijzergehalte) om te zien of je bloedarmoede hebt.

Welke bloedwaarden zijn verhoogd bij zwangerschap?

hCG (humaan Choriongonadotrofine) is de groeifactor voor de placenta en wordt geproduceerd na bevruchting van een eicel. Een verhoogd hCG duidt dus op zwangerschap en daarop is het principe van de zwangerschapstest gebaseerd. Behalve bij zwangerschap kan hCG ook door sommige tumoren worden geproduceerd.

Hoe snel kan je in je bloed zien dat je zwanger bent?

Als je in verwachting bent kun je 11 dagen na de bevruchting dit waarnemen met een bloedtest, en 12 tot 14 dagen erna met een urinetest. De voorkeur wordt haast altijd gegeven aan het testen van het hCG hormoon door middel van een urinetest, bloedtesten zijn alleen nodig zeldzame gevallen.

Wat kun je zien in een bloedonderzoek?

De meest voorkomende bloedonderzoeken zijn om te zien of er ontstekingen zijn (BSE of bezinking), om vast te stellen of er een ontsteking is en hoe hoog de ontstekingswaarde in het bloed is (CRP), een Hb-test om een algemene indruk van je gezondheid te krijgen en om te bepalen of er sprake is van bloedarmoede, een ...

Welke onderzoeken worden er uitgevoerd tijdens de opvolging van de zwangerschap?

De volgende onderzoeken komen meestal aan bod:
  • Gewicht. Uw gewicht wordt geregistreerd bij het begin van de zwangerschap. ...
  • Bloeddruk. ...
  • Urineonderzoek. ...
  • Lichamelijk onderzoek. ...
  • Ligging van de baby. ...
  • De harttonen. ...
  • Bloedonderzoek. ...
  • Echografie.

25 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurt er met de 16 weken controle?

16 weken

Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo's en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby.

Wat houdt nacontrole bevalling in?

Tijdens de nacontrole bij de verloskundige bespreek je hoe je zwangerschap, bevalling en kraamtijd zijn verlopen en hoe jij dit hebt ervaren. De nacontrole is voor jou bedoeld, maar je mag gerust je baby meenemen. Dat vind de verloskundige juist heel leuk. De verloskundige wil graag weten hoe het met je gaat.

Wat zeggen mijn bloedwaarden?

Hb (hemoglobine), de meting van het hemoglobine-gehalte (de hoeveelheid zuurstof-dragende proteïne) van het bloed. Ht (hematocriet), de meting van het volume dat de rode bloedcellen innemen in het bloed. Erytrocyten, een telling van het aantal rode bloedcellen (inclusief reticulocyten, dit zijn onrijpe erytrocyten)

Wat zijn afwijkende bloedwaarden?

Dit houdt in dat er gekeken wordt of bestanddelen in je bloed binnen vastgestelde grenzen vallen. Als dit niet zo is, dan spreek je van afwijkende bloedwaarden. Je hebt dan een tekort of een overschot aan bepaalde stoffen. Aan de hand van deze waarden, kan de arts een eerste diagnose stellen.

Welke stof toont bloed aan?

Bij hematologisch bloedonderzoek kijken we naar het aantal en de vorm van de verschillende typen bloedcellen en de hoeveelheid hemoglobine (een eiwit dat zuurstof transporteert) in het bloed. Bij klinisch chemisch onderzoek kijken we welke (afval)stoffen u in uw bloed hebt.

Kun je na een negatieve bloedtest toch zwanger zijn?

Ongeveer 28 dagen na het begin van je laatste menstruatie is er genoeg hCG hormoon in je lichaam aanwezig om dat te kunnen meten met een zwangerschapstest. Daarvoor kan er te weinig hCG hormoon aanwezig zijn, waardoor de test negatief is, maar je wel zwanger bent.

Kan je aan je plas zien of je zwanger bent?

Een gratis zwangerschapstest kun je laten uitvoeren bij je huisarts of een Sense-spreekuur. Wees niet bang dat de huisarts meteen je ouders zal inlichten. Iedere huisarts heeft namelijk zwijgplicht en mag pas iets zeggen tegen je ouders als jij dat wilt.

Hoe weet je dat je zwanger bent in de eerste week?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Hoeveel moet hCG-waarde zijn?

Voor een positieve zwangerschapstest moet de hCG-waarde in je urine ongeveer 25 IU/l zijn. Een zwangerschapstest kan deze waarden meten vanaf je NOD. Deze is ongeveer 28 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen. Je zou dus vanaf de eerste dag dat je overtijd bent een zwangerschapstest kunnen doen.

Wat als mijn hCG stijgt maar niet verdubbeld?

Als het HCG niet goed stijgt en niet goed daalt, dan ontwikkelt de zwangerschap zich niet goed. Het is niet zeker of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt of een miskraam krijgt. Je krijgt na twee dagen opnieuw bloedonderzoek. De gynaecoloog onderzoekt of het HCG voldoende daalt.

Welke bloedwaarde is verhoogd bij hartfalen?

Bij hartfalen zijn de waardes van bepaalde stofjes verhoogd (BNP en NT pro-BNP). Deze stofjes komen vrij als de hartspier lang onder hoge druk staat. De klachten bij hartfalen zijn niet heel specifiek.

Hoe hoog mag de Ontstekingswaarde zijn?

De uitslag geeft aan hoeveel CRP er in uw bloed aanwezig is. Normaal is deze waarde kleiner dan 10. Een verhoging wijst op een ontsteking in uw lichaam. Als er een verdenking bestaat op een longontsteking dan wordt er bij waarden van 100 of groter meestal overgegaan tot het voorschrijven van een antibioticum.

Hoe hoog is de normale bloedwaarde?

Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.

Wat te doen bij hoge bloedwaarden?

In eerste instantie onderneemt een arts bij licht verhoogde waardes daarom vaak nog niets. De arts zal je adviezen geven over gezonde voeding, (over)gewicht, alcohol- en medicijngebruik. Mogelijk kun je overstappen naar andere medicijnen, die minder schadelijk zijn voor de lever.

Welke bloedwaarden zijn verhoogd bij reuma?

Bij een gewrichtsontsteking kunnen de bezinkingssnelheid (BSE)- en de CRP-waardes in het bloed stijgen. Hoe ernstiger de ontsteking, hoe hoger de BSE- en CRP-waardes. Je arts gebruikt deze waardes vooral om het verloop van de reumatische ontstekingen te volgen en niet zozeer om de diagnose te stellen.

Welke nacontrole is noodzakelijk na een bevalling?

Nacontrole. Zes weken na de bevalling kom je nog een laatste keer naar ons spreekuur voor de verloskundige nacontrole. We controleren of jij lichamelijk en geestelijk weer fit en gezond bent, geven zo nodig advies en vernemen graag of onze zorg tijdens zwangerschap, baring en kraambed naar wens was.

Welke controles na bevalling?

'Tijdens de nacontrole wordt gevraagd hoe het met jou en je baby gaat en kijken we terug op de bevalling. Er vinden ook controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk. Je krijgt informatie over anticonceptie en er worden adviezen gegeven voor een eventueel volgende zwangerschap.

Kun je 5 weken na bevalling zwanger worden?

4 weken na de bevalling kun je alweer zwanger worden. Na 6 weken ben je echter nog niet ontzwangerd. Hier doe je ongeveer 9 maanden over. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Hoe vaak controle laatste weken zwangerschap?

Eerste controle: bij 8-10 weken zwangerschap. Tweede controle: bij 14-16 weken (en bij 10-12 weken de termijnecho). Tussen 16 en 24 weken: elke vier weken (plus een twintigwekenecho). Tussen 24 en 30 weken: elke drie weken.

Volgende artikel
Hoe warm in kinderwagen?