maternity leave hacks | newborn mommy tips

Wat te doen tijdens bevallingsverlof?

Gevraagd door: Kian Ali  |  Laatste update: 27 februari 2024
Score: 4.8/5 (11 stemmen)

5 dingen om te doen tijdens je zwangerschapsverlof
 1. Schoonmaken. Is de nesteldrang toegeslagen? ...
 2. Me-time. Nu je nog geen kleintje hebt rondlopen (of als je kind(eren) naar de opvang zijn), is het tijd om jezelf te verwennen. ...
 3. Geboortekaartje. ...
 4. Fotoboeken (af)maken. ...
 5. Quality time met je partner.

Wat te doen tijdens geboorteverlof?

10 dingen die je kunt doen met je baby tijdens je...
 • Naar het tuincentrum. ...
 • Naar opa en oma met de auto. ...
 • Naar een middagfilm in de bioscoop. ...
 • Naar de markt. ...
 • Naar het museum. ...
 • Naar een les babymassage of babyzwemmen. ...
 • Spreek af met andere (nieuwe) ouders. ...
 • Loop al je afspraken af bij de dokter, tandarts en fysio.

Wat doen bij moederschapsverlof?

Je moet uiterlijk 1 week of 7 dagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum stoppen met werken. Die dagen kan je niet overdragen en neem je verplicht op. Ook verplicht op te nemen zijn de 9 weken na je bevalling. Dit is de eigenlijke bevallingsrust of het bevallingsverlof.

Hoe voorbereiden op zwangerschapsverlof?

Wat kun je doen?
 1. Zoek betrouwbare informatie over bevallen.
 2. Stel vragen aan je verloskundige.
 3. Bezoek een groepsvoorlichting bij je verloskundige rond de 30 weken.
 4. Bezoek een voorlichtingsavond in het ziekenhuis of het geboortecentrum.
 5. Neem deel aan CenteringZwangerschap.
 6. Volg een zwangerschapscursus.

Wat is rustig aan doen in zwangerschap?

Doe een dutje

Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.

32 gerelateerde vragen gevonden

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.

Wat doen als je net bevallen bent?

Na de bevalling kunt u al vrij snel met bekkenbodemspieroefeningen beginnen. Span uw bekkenbodemspieren rustig aan en ontspan weer. Hiermee stimuleert u de bloedsomloop, wat het herstel van de bekkenbodem bevordert. Ook als u hechtingen heeft, kunt u de bekkenbodemspieroefeningen rustig doen: dit bevordert de genezing.

Hoe bereid je je voor op een zwangerschap?

Voordat je zwanger bent, kun je een aantal dingen doen om de kans op een gezond kind groter te maken, zoals:
 1. Slik elke dag foliumzuur.
 2. Gebruik medicijnen alleen als je huisarts of specialist dit zegt.
 3. Eet gezond. Zorg dat je een goed gewicht hebt.
 4. Stop met roken als je rookt.

Wat met zwangerschapsverlof Als je vroeger bevalt?

Je bevalt vroeger dan voorzien en hebt nog gewerkt op de dag van de bevalling: je moederschapsrust begint pas de dag nadien. Je hebt 6 weken verlof vóór de vermoedelijke bevallingsdatum opgenomen maar bevalt later dan voorzien: je zwangerschapsrust wordt verlengd.

Wat met feestdagen tijdens bevallingsverlof?

Verlengen feestdagen mijn zwangerschapsverlof? Je behoudt het recht op loon voor de feestdagen die binnen de eerste 30 kalenderdagen van je zwangerschapsverlof vallen.

Kan een man met zwangerschapsverlof?

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen.

Wat als zwangerschapsverlof in vakantie valt?

Zwangerschapsverlof wat samenvalt met gepland vakantieverlof, kan op een later moment – in overleg met de werkgever– alsnog worden opgenomen (artikel 8.6 cao po en artikel 14.1 lid 7 cao vo). Het vakantieverlof wordt dus niet afgeschreven, maar kan op een later moment worden genoten.

Is de dag van de bevalling de eerste dag geboorteverlof?

De vader krijgt vrij op de dag van de bevalling. Als de bevalling na werktijd plaatsvindt, is het opnemen van calamiteitenverlof niet nodig c.q. niet van toepassing. Een medewerker heeft naast hetgeen hierboven is aangegeven recht op vijf werkdagen geboorteverlof (in geval van een fulltime dienstverband).

Wat is het verschil tussen ouderschapsverlof en geboorteverlof?

Sinds 1 juli 2020 is het geboorteverlof uitgebreid met het aanvullend geboorteverlof. Beide werkende ouders kunnen daarnaast gebruikmaken van ouderschapsverlof. Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind. Ouderschapsverlof geldt voor beide werkende ouders.

Hoe werkt 9 weken betaald ouderschapsverlof?

U neemt de 9 weken op in het eerste levensjaar van het kind. U krijgt een uitkering van 70% van uw dagloon, tot 70% van het maximum dagloon. Uw werkgever vraagt dit voor u aan bij UWV. Dit kan pas nadat u met verlof bent.

Wat moet je echt niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Waar zit veel foliumzuur in?

Bronnen van foliumzuur

Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.

Hoeveel kom je aan in je zwangerschap?

U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.

Hoeveel vrouwen stoppen met werken na bevalling?

Ruim 40 procent van alle vrouwen gaat minder werken of stopt na de geboorte van het eerste kind. Vaders werken gemiddeld 40 uur per week, voor en na de geboorte.

Kun je door stress eerder bevallen?

Stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het risico hiervoor is te vergelijken met het risico dat roken tijdens de zwangerschap met zich meebrengt.

Hoeveel recht op pauze tijdens zwangerschap?

Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd);

Hoe lang s middags rusten na bevalling?

Zorg voor de moeder na de bevalling

Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan.

Waar slaapt baby eerste nachten?

Het is raadzaam om de baby de eerste nacht(en) bij u op de slaapkamer te leggen. Laat uw baby in een eigen bedje of in een (reis)wieg slapen en niet bij u in bed.

Waarom een Netbroekje na de bevalling?

Waarom een netbroekje? Het netbroekje is zo ontworpen dat het ideaal is om in combinatie met kraamverband te dragen in de eerste dagen na de bevalling. De broekjes zorgen ervoor dat het kraamverband niet verschuift. Daarnaast hebben ze een hoog luchtdoorlatend vermogen, wat broei voorkomt.

Volgende artikel
Hoe duur is school?