Wat te doen bij vergiftiging kind?
Gevraagd door: dr.h.c. Jort de Haan B | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.9/5 (52 stemmen)
Minimaliseer acuut gevaar: ledig de mond van het kind en verwijder de giftige stof. Kijk na of het kind goed bewust is en reageert, en of de ademhaling en hartslag normaal zijn. Zoek onmiddellijk medische hulp als de symptomen ernstig zijn. Spoel gif op de huid of in de ogen onmiddellijk weg met veel stromend water.
Hoe vergiftig je een kind?
- Geneesmiddelen - in 39% van alle gevallen.
- Huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten - 21%.
- Planten, paddenstoelen en dieren - 9%.
- Cosmetica producten - 7%.
- Voedsel, drank, genotsmiddelen (dus ook sigaretten, tabakswaren) - 5%.
- Bestrijdingsmiddelen – 5%.
Wat moet je doen in geval van vergiftiging?
- Stop zo mogelijk de verdere blootstelling van het slachtoffer aan de gevaarlijke stof.
- Bij branderig gevoel of pijn: laat het slachtoffer de mond spoelen met water en dit vervolgens uitspugen.
- Bel of laat 112 bellen: ...
- Bel in overige gevallen direct met de huisarts of de spoedpost.
Wat doe je met een suf kind met vergiftigingsverschijnselen?
Als het kind suf of bewusteloos is en daardoor niet zelf kan drink laat het kind dan niet braken maar zorg zo snel mogelijk voor professionele hulp. Leg het kind in stabiele zijligging. Bij een giftige stof op de huid of in de ogen spoel je met lauw water (eerst zelf voelen).
Wat doe je als een kind giftige stoffen heeft ingeademd?
- Zorg dat je zelf niet in contact komt met de gevaarlijke stof.
- Probeer te voorkomen dat iemand nog verder aan de gevaarlijke stof wordt blootgesteld.
- Bel of laat 112 bellen: ...
- Laat het slachtoffer besmette kleding, schoenen en sieraden zo snel mogelijk verwijderen.
Wat gebeurt er als je giftige stoffen inademt?
Bij inademing kunnen de luchtwegen ontsteken en kan het centrale zenuwstelsel worden aangetast. Enkele symptomen zijn rillingen, misselijkheid, braken, hoofdpijn en maagpijn. Ernstige gevallen kunnen zelfs leiden tot een coma of de dood.
Hoeveel minuten speel je een kind af bij gevaarlijke stoffen op de huid?
Gebruik bij voorkeur spoelvloeistof of anders lauw water. Spoel de huid tenminste 45 minuten met lauw water of spoel totdat een zorgprofessional het overneemt. Is het middel in het oog gekomen? Begin dan direct met spoelen.
Hoe lang na vergiftiging symptomen?
Symptomen vergiftiging
Vergiftigingen kunnen verschillende symptomen geven. Verschijnselen kunnen vrij snel na opname optreden, maar soms ook pas na enkele dagen zichtbaar worden. Veel voorkomende verschijnselen zijn: overgeven en diarree.
Hoe voelt een vergiftiging?
Hoe herken ik vergiftiging? Dat hangt sterk af van de soort stof en de hoeveelheid. Mogelijke verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, huiduitslag, benauwdheid, hartritmestoornissen, verwardheid, bewusteloosheid en zelfs de dood.
Hoe snel treed vergiftiging op?
Wat zijn de symptomen bij vergiftiging? De symptomen bij een vergiftiging kunnen verschillend zijn. Dit hangt ook af van de type vergiftiging. Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen.
Wat moet je doen als iemand schoonmaakmiddel heeft gedronken?
- Niets te drinken geven, want dit leidt tot schuimvorming en overgeven.
- De mond spoelen of bij een klein kind reinigen met een nat washandje.
- Iets vettigs te eten geven, om het schuim neer te slaan (bvb: boterham met boter of koek).
- Indien toch hoesten optreedt: een arts raadplegen.
Welke 4 soorten vergiftiging zijn er?
...
Vergiftiging
- Vaste stoffen: medicijnen, drugs, bepaalde planten, vaatwas tabletten.
- Vloeibare stoffen: vloeibare medicijnen, allesreiniger, gootsteenontstopper of alcohol.
- Gassen: koolmonoxide, chloorgas of uitlaatgassen.
Welke vergiftiging is gevaarlijk?
Een koolmonoxidevergiftiging is extra gevaarlijk, aangezien het gas kleurloos en/of reukloos is. Deze vergiftiging is eigenlijk alleen te herkennen door hoofdpijn, misselijkheid en braken, spierslapte (vooral in de benen) of bewusteloosheid van het slachtoffer.
Waardoor worden de meeste vergiftigingen veroorzaakt?
Algemeen. Verreweg de meeste vergiftigingen worden veroorzaakt door medicijnen en huishoudelijke producten. Bij jonge kinderen is er zelfs in ca. 40% van de gevallen sprake van een medicijnvergiftiging, meestal door het innemen van vrij verkrijgbare geneesmiddelen (fluortabletten, pijnstillers) of "de pil".
Wat is de meest voorkomende vorm van vergiftiging bij kinderen?
Enkele voorbeelden van stoffen die heel veel mensen in huis hebben zijn: paracetamol: 2 tabletten van de dosering voor volwassenen kunnen een kind erg ziek maken. Ook het leeg eten van een doosje kinder-paracetamol is schadelijk. De pil: kan een kind goed misselijk maken.
Wat drinken bij vergiftiging?
Laat een glas suikerwater of limonade zonder prik drinken. Of laat een glas water drinken en geef iets zoets te eten. Advies: Geheel afhankelijk van de soort.
Hoe vergiftiging herkennen?
- huidirritatie.
- veranderde huidskleur (bleek, rood, blauw, roze)
- zweten.
- vergrote of kleine pupillen.
- misselijk, braken, diarree.
- buik- en/of darmpijn of krampen.
- brandwonden.
Hoe krijg je medicijnvergiftiging?
Een medicijnvergiftiging of medicijnintoxicatie is een vergiftiging die optreedt wanneer de patiënt een dusdanige dosis van een medicijn heeft gekregen of genomen, dat er ernstige bijwerkingen ontstaan. Dit kan opzettelijk gebeuren, door een fout of ongeval, of door andere oorzaken.
Hoe lang duurt vergiftiging?
De klachten beginnen meestal binnen 8 tot 24 uur nadat je iets verkeerds hebt gegeten. Gelukkig is het meestal binnen 1 tot 3 dagen weer over, maar in die tijd kun je je heel beroerd voelen. Houden de klachten langer dan 3 dagen aan? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
Hoe lang blijft gif in je lichaam?
Gelukkig is de opname van CO een evenwichtsreactie: in een CO-vrije ruimte wordt de CO weer vervangen door zuurstof. Dit gaat erg traag: pas na 4 uur is de helft van de CO verdwenen.
Wat gebeurt er in het lichaam bij intoxicatie?
Een vergiftiging, met een ander woord intoxicatie, kan worden gedefinieerd als het ziektebeeld dat ontstaat door een te grote hoeveelheid van een bepaalde verbinding in het lichaam. De concentratie van deze verbinding op receptor- of orgaanniveau is hoger dan therapeutisch beoogd.
Wat is een intoxicatie?
INTOXICATIE, v. (-s), vergiftiging, door doode giftige stoffen.
Hoe lang spoelen bij chemische stof?
Chemische brandwonden
Het is essentieel om de brandwonde 30 tot 60 minuten grondig met lauw water te spoelen. De urgentie is om de chemische stof ter plaatse en zo snel mogelijk na contact te verdunnen en te verwijderen. Vermijd zoveel mogelijk contact tussen het spoelwater en de gezonde huid.
Wat is het gevaar van een corrosieve stof?
Corrosief= bijtend. Corrosieve stoffen kunnen andere stoffen waarmee ze in contact komen vernietigen of onherstelbaar beschadigen. Ze tasten huid, ogen, longen en slijmvliezen aan bij contact. De werking van corrosieve stoffen verschilt van de werking van giftige stoffen.
Wat te doen bij inslikken bijtende stof?
Wanneer je kind toch een bijtende stof heeft ingeslikt, spoel dan de mond en keelholte zo snel mogelijk met water. Laat je kind vervolgens melk of water drinken om de bijtende stof te verdunnen. Moedig je kind vooral niet aan om te braken; dit kan de verwondingen verergeren.
Hoe herken je oververhitting bij een baby?
Hoe heet de baby van een vis?