Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

Wat te doen bij toxoplasmose zwangerschap?

Gevraagd door: Amy van den Pol D  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.6/5 (75 stemmen)

Toxoplasmose behandeling
Als je aan de parasiet bent blootgesteld tussen week 16 en week 18 van je zwangerschap, heb je mogelijk een combinatie van antibiotica nodig. Als je toxoplasmose krijgt tijdens de zwangerschap, kan een vruchtwaterpunctie aanbevolen zijn om te zien of je baby de infectie ook heeft.

Wat als je toxoplasmose hebt tijdens de zwangerschap?

Infectie tijdens de zwangerschap

Toxoplasmose kan, vooral vroeg in de zwangerschap, leiden tot een miskraam of het overlijden van het kind. De kans daarop is klein. Als de besmetting later in de zwangerschap optreedt, neemt het risico op miskraam of doodgeboorte af, maar kan het leiden tot aangeboren afwijkingen.

Wat moet je doen als je toxoplasmose hebt?

Wat kan je arts doen? Toxoplasmose verdwijnt meestal spontaan. Personen met een ernstige infectie, met een verminderd immuunsysteem en zwangere vrouwen krijgen antibiotica voorgeschreven. Zwangeren worden doorverwezen naar een gynaecoloog voor verdere opvolging.

Hoe groot is de kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?

De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.

Wat niet eten tijdens zwangerschap toxoplasmose?

Toxoplasmose
  • Eet geen rauw vlees (bv. ...
  • Vermijd rauwe eieren (bv. ...
  • Goed gekookt, doorbakken of gerookt vlees en charcuterie is geen probleem.
  • Was groenten, fruit en verse kruiden grondig.
  • Contact met katten mag, maar was goed uw handen, zeker voor u voedsel aanraakt. ...
  • Draag handschoenen als u in de tuin werkt.

16 gerelateerde vragen gevonden

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken. Varieer met veel soorten groenten en fruit, iedere soort bevat weer net even andere stoffen die goed voor je zijn.

Hoe lang blijft toxoplasmose in lichaam?

De ziekte kan enkele weken of maanden duren. Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen bij een besmetting met Toxoplasma gondii, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen.

Kan je toxoplasmose zien op echo?

Als je toxoplasmose krijgt tijdens de zwangerschap, kan een vruchtwaterpunctie aanbevolen zijn om te zien of je baby de infectie ook heeft. Ook kan een echografie bepaalde tekenen van toxoplasmose helpen opsporen.

Is toxoplasmose te genezen?

Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.

Is kitten gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Katten brengen inderdaad een zeker risico mee voor zwangere vrouwen,” zegt professor Wilfried, “maar als je een beetje voorzichtig bent, is er helemaal geen reden om ze totaal te mijden. Je mag je viervoeter gerust aaien, maar ontsmet je handen na elk contact.

Wat zijn de symptomen van toxoplasmose?

Gezonde personen maken de ziekte vaak onopgemerkt door. Soms zijn er vage symptomen zoals vermoeidheid, een pijnloze zwelling van de klieren in de nek, huiduitslag of koorts. Soms is er ook een infectie van de achterste structuren van het oog, of een vergroting van lever of milt.

Wat is de incubatietijd van toxoplasmose?

De incubatietijd bedraagt 10 tot 23 dagen.

Kan een huiskat toxoplasmose hebben?

Buitenshuis jagen katten gemakkelijk op kleine knaagdieren die besmet kunnen zijn met toxoplasmose. Geef je kat beter geen rauw of onvoldoende gaar vlees. Je mag je kat natuurlijk nog knuffelen, maar was nadien je handen goed. Door een schram van je kat kan je niet besmet geraken met toxoplasmose.

Kun je je laten testen op toxoplasmose?

Toxoplasmose komt door middel van een bloedtest aan het licht. Bij een acute infectie is de toxoplasmose na een week zichtbaar, anders is dat tussen 2 en 8 weken. De bloedtest kun je bij de huisarts of gynaecoloog laten afnemen. Je kunt binnen ongeveer 24 uur de uitslag van de test verwachten.

Is komkommer goed als je zwanger bent?

Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.

Waarom mag je geen kaneel als je zwanger bent?

Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.

Is banaan goed tijdens zwangerschap?

Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.

Waarom mag je geen zalm eten als je zwanger bent?

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 75 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

Waarom mag je niet op je rug slapen tijdens zwangerschap?

Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.

Waarom geen peper tijdens zwangerschap?

Mag ik pikant eten als ik zwanger ben? Ja, je mag gewoon pittig eten als je zwanger bent. Dit heeft geen negatieve effecten op je baby. Wel kan je zelf last krijgen van maagzuur, diarree of maagkrampen: niet bepaald fijn op al een zware buik.

Hoeveel katten hebben toxoplasmose?

Toxoplasmose bij de kat

Ongeveer 60% van de eenjarige katten in Nederland heeft Toxoplasmose gehad. De meeste katten zijn na een eenmalige besmetting levenslang immuun. De meeste katten worden niet ziek van Toxoplasmose. Sommigen krijgen geringe diarree.

Hoe kattenbak verschonen als je zwanger bent?

Je kunt besmet worden door het eten van rauw vlees of via de ontlasting van katten. Daarom wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap niet de kattenbak te verschonen, alleen met handschoenen aan in de tuin te werken en de zandbak af te dekken.

Wat als je kat zwanger is?

Zorg tijdens zwangerschap

De eerste vijf weken van de dracht kunt u uw poes de gebruikelijke hoeveelheid voeding geven. Vanaf week zes (35 dagen) van de zwangerschap wordt de eetlust van de kat groter. De voeding kan nu wekelijks met 10 tot 15 procent aangevuld worden tot aan de bevalling.

Hoe snel merkt een kat dat je zwanger bent?

Maar bij een zwangere kat zijn in de eerste weken weinig grote veranderingen te merken, dus zul je niet echt een verschil zien. Na ongeveer drie weken moet je echter al enige signalen kunnen herkennen.

Vorige artikel
Wat ziet een geit?