Waarom elkaar aanspreken op ongewenst gedrag zo lastig is

Wat te doen bij ongepast gedrag?

Gevraagd door: ing. Bilal Ali  |  Laatste update: 13 februari 2024
Score: 4.1/5 (34 stemmen)

Advies en hulp van extern steunpunt. Wilt u eerst vertrouwelijk overleggen of advies vragen over de manier waarop u een (mogelijk) ongewenst gedrag kunt melden? Dan kunt u terecht bij het externe steunpunt. Dit steunpunt is er speciaal voor iedereen die met BZ samenwerkt of te maken krijgt.

Wat kun je doen tegen ongewenst gedrag?

Als u te maken heeft met ongewenst gedrag dan doet u er verstandig aan een vertrouwenspersoon te benaderen als deze in de organisatie is aangesteld. Een vertrouwenspersoon is namelijk het eerste aanspreekpunt. De informatie die u met de vertrouwenspersoon deelt is geheim en daarop rust dan ook een geheimhoudingsplicht.

Waar kan ik ongewenst gedrag melden?

U kunt ongewenst gedrag of een andere (mogelijke) integriteitsschending van een medewerker van de overheid melden bij het Meldpunt M (Meld Misdaad Anoniem) of de Vertrouwenslijn.

Hoe bewijs je grensoverschrijdend gedrag?

Als je aangifte doet van online grensoverschrijdend gedrag, vraag je de politie een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Met het bewijsmateriaal en de informatie die jij geeft doet de politie onderzoek. Neem daarom zoveel mogelijk bewijs mee.

Welke vormen van ongewenst gedrag zijn er?

Aard en gevolgen ongewenst gedrag
  • fysieke agressie;
  • verbale agressie;
  • (seksuele) intimidatie;
  • discriminatie;
  • pesten.

26 gerelateerde vragen gevonden

Waar komt ongewenst gedrag vandaan?

Het ongewenste gedrag komt in meerdere situaties voor, dus zowel thuis als op school. Gedragsproblemen kunnen onder andere te maken hebben met (faal)angst, pesten, agressiviteit en depressiviteit. De gedragsproblemen kunnen worden veroorzaakt doordat sociale vaardigheden niet goed worden beheerst.

Hoe grensoverschrijdend gedrag aanpakken?

8 tips om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken
  1. Weet wat grensoverschrijdend gedrag is. ...
  2. Als je een 'niet-pluis'-gevoel hebt, wees dan alert en neem het serieus. ...
  3. Bespreek kleine overschrijdingen direct. ...
  4. Praat structureel met kinderen over veiligheid. ...
  5. Wees alert op ander gedrag van kinderen.

Hoe om te gaan met ongewenste intimiteiten?

Tips
  1. Geef de dader duidelijk te verstaan dat hij (of zij) moet stoppen.
  2. Houd schriftelijk bij wat er gebeurt.
  3. Ga na of anderen ook last van de dader hebben (gehad). ...
  4. Als je niet zeker weet of je te maken hebt met ongewenste intimiteiten, kun je het gedrag van een collega het best bespreken met iemand die je vertrouwt.

Welke gedragingen worden gezien als ongewenste intimiteit?

Woorden (verbale intimidatie): Denk hier aan seksueel getinte opmerkingen, grappen, intieme vragen stellen of toespelingen; Gebaren, gezichtsuitdrukking (non-verbaal): Bijvoorbeeld staren, seksueel gerichte gebaren, of het tonen van seksueel getinte of pornografische afbeeldingen (ook via mail, WhatsApp of sms);

Waar kan ik terecht bij grensoverschrijdend gedrag?

Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.

Hoe herken je intimidatie?

Er is niet altijd machtsongelijkheid. Bijvoorbeeld collega's die elkaar bedreigen door afgunst. Je herkent intimidatie aan de dreigende toon, houding en aan dreigende of beledigende of kleinerende uitspraken. We noemen het ook wel 'persoonlijk worden'.

Wat is een valkuil bij grensoverschrijdend gedrag?

'Bij grensoverschrijdend gedrag krijgen veel mensen de neiging zich terug te trekken en te isoleren van de groep. Ze gaan minder participeren in gezamenlijke activiteiten, maken zich onzichtbaar. Dat is een valkuil, omdat collega's zo eerder negatief over je gaan denken en jouw kant van het verhaal niet zien. '

Wat kun je doen als je ziet dat iemand grensoverschrijdend gedrag vertoond?

Wat je kunt doen

Erover praten met de persoon die over jouw grenzen is gegaan. Je kunt die persoon vertellen dat jouw grenzen zijn overschreden, en vertellen hoe dat voor jou voelt. Je kunt ook samen nadenken over wie je het nog meer zou willen vertellen. Erover praten met de vertrouwenspersoon.

Wat zijn voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag?

Bij grensoverschrijdend gedrag brengt iemand een ander schade toe op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit uit zich bijvoorbeeld in seksuele intimidatie of zelfs seksueel misbruik, pesterijen, discriminatie of agressie. Grensoverschrijdend gedrag kan overal voorkomen, dus ook binnen organisaties en bedrijven.

Hoe herken je ongewenst gedrag?

Wat is ongewenst gedrag? Ongewenst gedrag is onderling gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten.

Is ODD te behandelen?

Bij kinderen en jongeren met ODD en CD nemen de symptomen over het algemeen in de loop der tijd af, ook zonder behandeling. Sommige kinderen en jongeren blijven symptomen vertonen, bij anderen nemen de symptomen af en verdwijnt de diagnose (Bunte e.a., 2014; Lahey e.a., 1995).

Wat valt onder ernstige gedragsproblemen?

Gebruik de term 'ernstige gedragsproblemen' wanneer er sprake is van dwars en opstandig gedrag, prikkelbaar en driftig gedrag, anderen ergeren, antisociaal gedrag en/of agressief gedrag en wanneer dit gedrag nadelige gevolgen heeft voor het kind, de jongere en/of de omgeving en gedurende minstens enkele maanden ...

Kun je aangifte doen van grensoverschrijdend gedrag?

Neem contact op met de politie op 0900-8844 om een melding te doen van wat er is gebeurd. Een melding doen is iets anders dan aangifte doen. De politie brengt je in contact met de afdeling zedenzaken. Dit noemen we ook wel de zedenpolitie.

Wat is de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag?

Aan de basis van seksueel grensoverschrijdend gedrag ligt altijd een machtsverschil tussen de pleger en het slachtoffer. Dit machtsverschil kan gebaseerd zijn op leeftijd, sekse, sociale positie of mentaal of lichamelijk overwicht.

Wat zijn de meest voorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag?

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag zijn:
  • intimiderend gedrag zoals overmatige controle uitoefenen, onder druk zetten of bang maken;
  • discriminatie;
  • racisme;
  • pesten;
  • uitsluiten;
  • fysiek geweld;
  • seksuele intimidatie, en.
  • seksueel misbruik. .

Waar komt grensoverschrijdend gedrag het meest voor?

“Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds overal en veel te vaak voor. Niet alleen op het werk, maar bijvoorbeeld ook thuis, in cafés, bij de sportvereniging, op school en op straat. Dat moet veranderen. Het wordt nog veel te normaal gevonden dat mensen worden lastig gevallen, geïntimideerd en aangerand.

Hoe kun je grensoverschrijdend gedrag voorkomen?

Bespreek wensen en grenzen en respectvolle omgang

Zo draag je bij aan een gezonde cultuur rondom seksualiteit en laat je zien dat seksualiteit normaal, waardevol en bespreekbaar is. Dit maakt mensen in een kwetsbare positie weerbaarder. Ook kun je ouders ondersteunen bij de seksuele opvoeding.

Wat zijn de gevolgen van grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan negatieve gevolgen hebben voor de lichamelijke en mentale gezondheid. Mentale gevolgen zijn depressieve klachten, angsten, schuld en schaamte, relatieproblemen en isolement. Lichamelijke gevolgen zijn lichamelijk letsel, een zwangerschap of een soa.

Hoe pak je een manipulator terug?

Zeven manieren om af te raken van manipulators
  1. Negeer wat ze doen of zeggen. ...
  2. Vertrouw op je eigen oordeel en vertrouw op je gevoel. ...
  3. Pak hen terug op hun domein. ...
  4. Blijf jezelf uitvinden. ...
  5. Vraag nooit om hun toestemming. ...
  6. Hou ermee op om je schuldig te voelen. ...
  7. Neem de verantwoordelijkheid.

Wat maakt iemand intimiderend?

Intimidatie is een andere vorm van manipulatie. Daarbij probeert iemand je gedrag te beïnvloeden door je doelbewust af te schrikken, voor schut te zetten, bang te maken, in verwarring of verlegenheid te brengen of te verlammen.

Vorige artikel
Is je partner je soulmate?
Volgende artikel
Hoeveel luiers eerste week?