Wat is kinkhoest?

Wat te doen bij kinkhoest kind?

Gevraagd door: ds. Fleur de Bruin  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.3/5 (61 stemmen)

Bel uw huisarts als uw kind jonger is dan 1 jaar. Of als uw kind een ernstige hartziekte of longziekte heeft. Bel ook als u meer dan 34 weken zwanger bent en u tijdens de zwangerschap geen prik tegen kinkhoest heeft gekregen. Kinkhoest gaat vanzelf over, na 2 tot 4 maanden.

Wat moet je doen als je kinkhoest hebt?

Kinkhoest moet vanzelf genezen. De behandeling is alleen gericht op de bestrijding van de symptomen, zoals het wegzuigen van taai slijm en zo nodig een buisje in luchtpijp bij zuigelingen, en antihoestmiddelen. Soms geeft een arts antibiotica om de klachten te verlichten en de besmettelijkheid te verminderen.

Hoe weet je zeker dat je kinkhoest hebt?

Kinkhoest begint met een verkoudheid. Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.

Welke medicatie tegen kinkhoest?

Macrolide-antibiotica

Toch is het in sommige gevallen nuttig om het antibioticum te gebruiken. Bijvoorbeeld als er in het gezin een kind is dat nog niet gevaccineerd of nog niet volledig gevaccineerd is. Door alle gezinsleden te behandelen met het antibioticum, kan het kind worden beschermd tegen kinkhoest.

Wat is het gevaar van kinkhoest?

Voor baby's is kinkhoest gevaarlijk. Van het hoesten raken ze zo uitgeput dat ze moeite krijgen met ademhalen. De longen kunnen onherstelbaar beschadigen en door zuurstoftekort kan blijvende hersenbeschadiging ontstaan.

16 gerelateerde vragen gevonden

Is kinkhoest dodelijk?

Door de langdurige en hevige hoestbuien kunnen zuurstoftekort en hersenbloedingen ontstaan, met hersenletsel als gevolg. Ook kunnen de longen blijvende schade oplopen. Vooral voor baby's kan kinkhoest dodelijk zijn. Heel jonge baby's hoesten vaak niet maar hebben last van ademstops, die fataal kunnen zijn.

Kun je dood gaan aan kinkhoest?

Dankzij vaccinatie is het aantal sterfgevallen als gevolg van kinkhoest erg laag. Jaarlijks overlijdt in Nederland gemiddeld 1 niet (volledig) gevaccineerde zuigeling aan kinkhoest (1 in 2014 1 in 2015, 3 in 2016 en 0 in 2017). Complicaties doen zich het meest voor bij zuigelingen.

Hoe lang antistoffen kinkhoest?

Het doormaken van kinkhoest geeft geen levenslange immuniteit. Enige jaren na een doorgemaakte kinkhoestinfectie kan de immuniteit dusdanig afgenomen zijn dat opnieuw infecties kunnen optreden. Ook vaccinatie beschermt niet levenslang.

Hoe lang duurt uitslag kinkhoest?

Interpretatie kinkhoest serologie uitslagen:

IgG respons begint bij oudere kinderen en volwassenen meestal 2 – 3 weken na ontstaan van klachten en piekt na 4 – 6 weken. Bij jongere kinderen kan de respons later starten tot 8 weken na begin klachten en volgt ook de piek later.

Hoe werkt een antistof tegen kinkhoest?

De antistoffen die het lichaam aanmaakt na de vaccinatie gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte.

Kun je kinkhoest testen?

De huisarts kan een test doen om na te gaan of iemand kinkhoest heeft. De huisarts kan ook zeggen of een behandeling nodig is. Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten.

Waaraan herken je difterie?

Difterie kan allerlei klachten geven, zoals: keelpijn, bloed en slijm uit de neus, erge benauwdheid, zweren op de huid, hartklachten, verlammingen en verwardheid. Besmetting gaat via hoesten, niezen, aanraken en zoenen. Met difterie wordt u opgenomen in het ziekenhuis.

Hoe lang blijft kinkhoest besmettelijk?

Je kunt hoestdrank of neusdruppels gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Antibiotica helpt niet tegen de klachten. Door antibiotica is iemand minder lang besmettelijk voor kinkhoest. Dat heeft alleen zin als iemand minder dan 2 weken hoest.

Hoe toon je kinkhoest aan?

De symptomen van kinkhoest lijken in het begin vaak veel op een gewone neusverkoudheid. Later wordt dit gevolgd door hoesten, en uiteindelijk langdurige hoestbuien waarbij slijm opgehoest wordt. Andere symptomen zijn een piepende ademhaling (met name na langdurige hoestbuien) en in zeldzame gevallen braken.

Welke complicaties kunnen zich voordoen bij kinkhoest?

De ernstigste vormen van kinkhoest komen voor bij baby's. Kinkhoest bij niet-gevaccineerde baby's of baby's wier moeder niet gevaccineerd is, kan bijzonder ernstig zijn. Complicaties zijn onder andere longontsteking, encefalopathie (een ziekte van de hersenen), epileptische aanvallen en zelfs overlijden.

Hoe lang beschermt boostrix?

In sommige gevallen kan Boostrix® Polio geïndiceerd zijn. Bij personen die ooit volledig gevaccineerd werden, volstaat een éénmalige dosis van het I.P.V. (injecteerbare, geïnactiveerde poliovaccin, IMOVAX® POLIO) vanaf de leeftijd van 16 jaar, om levenslang als beschermd te worden beschouwd.

Hoe lang beschermd DKTP vaccinatie?

Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.

Hoe lang werkt de 22 Wekenprik?

Met de 22-wekenprik is je kindje de eerste paar maanden van zijn leven beschermd tegen kinkhoest. De antistoffen die hij van jou heeft gekregen, verdwijnen wel weer langzaam uit zijn bloed. Daarom is het belangrijk om je baby ook na de geboorte te laten vaccineren. Dit gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma.

Hoe groot is de kans op kinkhoest?

Sinds 1996 is er in Nederland een toename in het aantal mensen met kinkhoest, zowel bij kinderen als volwassenen. Daarom wordt er onderzoek gedaan naar betere vaccins. Elk jaar zijn er gemiddeld 170 baby's die de ziekte krijgen en worden er 120 baby's opgenomen in het ziekenhuis vanwege deze ziekte.

Wat doet kinkhoest met je longen?

De hoestbuien kunnen de patiënt sterk uitputten. De persoon met kinkhoest kan het zeer benauwd hebben en denken te gaan stikken. Het hoesten kan door mechanische irritatie van het kwetsbare slijmvlies van de luchtwegen weleens gepaard gaan met het ophoesten van bloed.

Waar komt difterie nog voor?

Difterie of kroep is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Difterie komt tegenwoordig in Nederland en de rest van West-Europa weinig meer voor. In Oost-Europa en veel niet-westerse landen loopt u echter wel risico op een difterie-besmetting.

Hoe verloopt difterie?

De patiënt is niet algemeen ziek en er treden meestal geen complicaties op. Bij huiddifterie ontstaan er zweren in de huid. Als de ademweg (keel, luchtpijp en longen) geïnfecteerd is, verloopt de ziekte ernstiger. De patiënt heeft koorts en kan ernstig ziek worden met benauwdheid.

Hoe dodelijk is difterie?

Als de difteriebacterie in de keel zit, kun je heel benauwd worden. Komt de gifstof verder in je lichaam, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je hart en het zenuwstelsel. Ondanks medische behandeling kan de afloop zelfs dodelijk zijn. Gelukkig komt de ziekte in Nederland bijna niet meer voor.

Heb je koorts bij kinkhoest?

Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral 's nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.

Hoe weet ik of mijn kind kinkhoest heeft?

Klachten bij kinkhoest bij kinderen

Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.

Volgende artikel
Wat als je een baby krijgt?