Wat te doen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Gevraagd door: prof. Merijn Evers | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.8/5 (25 stemmen)
- afwachten tot het lichaam het zwangerschapsweefsel zelf afbreekt. Je krijgt dan elke week bloedcontrole.
- een injectie met medicijnen.
- een operatie: de gynaecoloog haalt de eileider helemaal weg, of alleen het zwangerschapsweefsel.
Kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf opgelost?
In sommige gevallen kan uw lichaam een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zelf stoppen. Als de eicel vanzelf al gestopt is met groeien, kiezen we er soms voor om eerst af te wachten. U krijgt dan iedere week een bloedcontrole.
Hoe weet je dat je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt?
Klachten zijn: plotseling hevige buikpijn, soms ook schouderpijn. het gevoel dat je moet poepen, terwijl er niets komt als je op de wc zit. duizeligheid, zweten, een sneller kloppend hart en het gevoel dat je flauw gaat vallen.
Hoe lang kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap duren?
Elke EUG kan anders verlopen, maar er kan geen kindje geboren worden uit de zwangerschap. Het vruchtje uit de eileider halen en in de baarmoeder plaatsen is helaas niet mogelijk. De ontwikkeling van een EUG in de eileider houdt bijna nooit langer dan drie maanden stand.
Hoe gevaarlijk is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
In het begin merkt u niet veel van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Tussen week 5 en 12 van de zwangerschap kunt u bloed verliezen en pijn hebben in uw onderbuik. Dit kan lijken op een abnormale of late menstruatie of op een miskraam. Het is gevaarlijk als de eileider scheurt waardoor bloed in de buikholte komt.
Heb je een positieve zwangerschapstest bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Een negatieve zwangerschapstest op urine (dus niet zwanger) betekent nog niet dat je geen extra-uteriene zwangerschap hebt: bij twijfel gebeurt er een bloedname door een arts. Van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kun je soms heel weinig last hebben, maar evengoed zeer ernstige symptomen ondervinden.
Kan je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zien op echo?
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is moeilijk te zien op een echo. Meestal zit deze zwangerschap in een eileider. Soms is een afwijking naast de baarmoeder te zien die kan passen bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat kan de buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn in een eileider zijn.
Kan je nog zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn, is de kans op een spontane zwangerschap klein. Dan kan de arts u eventueel IVF adviseren. Houd er rekening mee dat ook bij IVF een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan ontstaan.
Hoe snel zwanger worden na buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
6 tot 7 op de 10 vrouwen worden zwanger in de eerste 2 jaar na de operatie. De gynaecoloog kan je persoonlijker advies geven over zwangerschapskansen. Je kans hangt namelijk ook af van wat er is gezien tijdens de operatie (bijvoorbeeld verklevingen).
Kan je zwanger worden na verwijderen eileider?
De kans op zwangerschap is groter als een deel van de eileiders worden dichtgebrand, mogelijk is er iets meer kans dan bij het plaatsen van een clip. Als beide eileiders helemaal worden verwijderd, is een zwangerschap bijna niet meer mogelijk.
Kun je met 1 eileider zwanger worden?
Eén eileider
Als een van de twee eileiders er goed uitziet, dan is er een spontane kans op een zwangerschap. De kans per maand neemt wel af als je een beschadigde eileider hebt, omdat de eisprong meestal aan beide kanten even vaak voorkomt.
Kun je met een echo een bevrucht eitje zien?
Met behulp van vaginale echoscopie kan de gynaecoloog zien of de eisprong nabij is. Dit wordt bepaald aan de hand van de grootte van de eiblaasjes (follikels). Afhankelijk van de bevindingen tijdens de echoscopie wordt deze herhaald tot de eisprong heeft plaatsgevonden.
Hoeveel hCG bij buitenbaarmoederlijke zwangerschap?
Uitslag HCG hoger dan 5000
Dan heb je waarschijnlijk een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat het hormoon al behoorlijk hoog is, heb je een hoger risico op een ernstige bloeding in de buik. Je hebt een behandeling nodig. De gynaecoloog bespreekt wat mogelijk is.
Heb je bij een miskraam een positieve test?
Hoe lang een zwangerschapstest positief blijft na een miskraam hangt af van de hoogte van de hCG-waarde in het serum ten tijde van de miskraam. De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor hCG niet meer aantoonbaar is.
Kun je een eicel zien?
Een eicel heeft een doorsnede van ongeveer 0,10 mm. Daarmee is het een van de grootste cellen in je lichaam. De eicel is zo groot dat je geen microscoop nodig hebt om deze te kunnen zien. Met het blote is ze ook net te zien.
Kan een gynaecoloog zien of je een eisprong hebt gehad?
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
Wat is er te zien bij een inwendige echo?
Bij een inwendige echo is het beeld van de baarmoeder en eierstokken scherper en zijn er meer details te zien. U krijgt een inwendige echo bijvoorbeeld bij: Buikpijn. Het uitblijven van de menstruatie of juist bij vormen van bloedingsproblemen zoals poliepen of vleesbomen.
Hoe weet je of je verstopte eileiders hebt?
De gynaecoloog beoordeelt hoe de eileiders eruit zien en of ze open of afgesloten zijn. Daarvoor wordt tijdens de laparoscopie via de vagina en de baarmoedermond met een katheter een blauwe vloeistof in de baarmoeder gespoten. Als deze blauwe kleurstof via de eileiders in de buikholte komt, zijn de eileiders open.
Wat merk je als je eileiders dicht zitten?
Niet doorgankelijke eileiders geven op zichzelf vaak geen pijnklachten. Verklevingen of veel vocht in een eileider (hydrosalpinx) kunnen soms wel buikpijnklachten geven.
Waarom eileiders verwijderen?
Het weghalen van de eierstokken en eileiders verlaagt het risico op eierstokkanker. Er is altijd een risico, omdat er heel soms eierstokkanker van het buikvlies ontstaat. Dit heeft namelijk hetzelfde soort weefsel als de eierstokken. Het risico hierop is 1 tot 2 procent.
Hoe lang duurt herstel na verwijderen eierstokken?
Na de operatie
U zult merken dat uw conditie achteruit is gegaan. Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt minimaal twee weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Hoe lang blijft koolzuurgas in je lichaam na operatie?
Het koolzuurgas dat gebruikt is om de kijkruimte in de buik te vergroten, prikkelt het middenrif, wat de pijn veroorzaakt. Het koolzuurgas wordt vanzelf door het lichaam opgeruimd. De schouderpijn verdwijnt meestal de dag na het onderzoek.
Wat na verwijderen eierstokken?
Als we uw eierstokken verwijderden voordat u zelf al in de overgang was, kunt u eerder botontkalking krijgen. Botontkalking geeft in het begin geen klachten. Als u ouder bent, kunt u sneller botten breken, pijn in uw rug krijgen en wat kleiner worden doordat uw ruggenwervels inzakken.
Hoe lang geen seks na laparoscopie?
Een vlotter herstel is één van de grote voor- delen van een laparoscopische operatie. Over het algemeen moet je voor de herstelperiode één tot twee weken rekenen. Bij een grotere operatie zoals een baarmoederverwijdering kan het wat langer duren, bij een kleine ingreep verloopt het herstel sneller.
Kan je ongesteld worden zonder eileiders?
Een sterilisatie van de vrouw heeft geen invloed op de hormoonhuishouding, menstruatie, seksuele gevoelens of de overgang.
Hoe lang pijn miskraam?
Welke 2 soorten bevallingen zijn er?