Doctor discusses ACNE IN PREGNANCY - top tips for HOME MANAGEMENT PLUS TREATMENT and things to AVOID

Wat te doen bij acne tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Hendrik de Jonge BA  |  Laatste update: 28 februari 2024
Score: 4.7/5 (3 stemmen)

Wat kun je doen tegen puistjes (acne) tijdens je zwangerschap? Als je tijdens je zwangerschap last hebt van acne, is het belangrijk de juiste behandeling te kiezen. Scrubben of schuren wordt afgeraden; je huid is hier te gevoelig voor. Het is aan te raden zeepvrije waterreiniging te gebruiken.

Wat kan je doen tegen zwangerschaps acne?

De huid wassen en hydrateren met producten die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid. Kiezen voor niet-comedogene cosmetica en make-up. Zich beschermen tegen de zon want de zon is een goed gekende “valse vriend” van de acnegevoelige huid. Krijgt u last van acne na de zwangerschap, houd dan deze goede gewoontes aan!

Waar krijg je puisten als je zwanger bent?

Deze puistjes of pukkels tijdens de zwangerschap kunnen zichtbaar zijn in je gelaat, maar ook op je rug of decolleté. Zwangerschapsacne is gelukkig niet schadelijk voor jou of je kindje, maar je kan het cosmetisch wel erg vervelend of storend vinden. Ook kan een slechte huid tijdens de zwangerschap je onzeker maken.

Hoe snel acne zwangerschap?

Zwangerschapsacne verschijnt meestal in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Mocht je in die maanden acne krijgen, dan kan het zijn dat je huid weer wat rustiger wordt als je in het tweede trimester bent beland. Als dat niet zo is, hoef je je geen zorgen te maken.

Wat mag je niet smeren als je zwanger bent?

Deze etherische oliën vermijd je best tijdens de zwangerschap:
 • Eucalyptus.
 • Kaneel.
 • Oregano.
 • Salie.
 • Tijm.
 • Rozemarijn.

41 gerelateerde vragen gevonden

Waarom niet in bad als je zwanger bent?

Bij warmte worden je bloedvaten wijder en gaat je bloeddruk omlaag. Daalt de bloeddruk te veel, dan gaat er te weinig bloed naar je hersenen en kun je misselijk, duizelig of licht in je hoofd worden. Je kunt er zelfs door flauwvallen.

Welke gezicht producten tijdens zwangerschap?

Ten eerste raden we je aan met je huisarts of arts te overleggen als je van plan bent specifieke huidverzorgingsproducten te (blijven) gebruiken. Gelukkig zijn de meeste producten gewoon geschikt tijdens de zwangerschap. Denk aan reinigers, toners, dag- en nachtcrèmes, oogcrèmes, scrubs en lippenbalsems.

Wat zegt acne tijdens zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zijn de hormonale veranderingen de voornaamste oorzaak van acnepuistjes. Dit betekent dat een teveel aan hormonen de talgklieren stimuleert waardoor deze te veel talg produceren. Deze talg verstopt de huidporiën en veroorzaakt puistjes.

Waarom geen salicylzuur tijdens zwangerschap?

Retinol (Vitamine A) en salicylzuur (BHA) Cleansers, toners, serums en exfoliators met retinol, ook wel vitamine A, worden ten zeerste afgeraden tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat retinol diep kan doordringen in de huid.

Kan je gezicht veranderen door zwangerschap?

Puistjes en bultjes rondom op je gezicht komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Hiervan zijn hormonen weer de boosdoener. Naast het gezicht kan het ook zo zijn dat het op andere plekken voorkomt, zoals je borst, rug of schouders. Een goede huidverzorging kan ervoor zorgen dat de zwangerschapspuistjes verminderen.

Wat smeren tijdens zwangerschap?

Smeer je huid dan dagelijks in met een natuurlijke rijke butter of verzorgende olie. Een soepele huid is flexibeler en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee bij het begin van de zwangerschap en blijf smeren tot 3 maanden na de geboorte.

Hoe kun je puisten weg krijgen?

Hou puistjes onder controle

Niet wrijven, dat irriteert je huid nog meer. Niet aan je puistjes krabben, anders krijg je ontstekingen en littekens. Van rode puistjes moet je afblijven. Alleen een wit of geel puistje mag je eventueel uitduwen als het je echt stoort in je gezicht.

Hoe haal je je puisten weg?

Hou puistjes onder controle
 1. Was je gezicht 's morgens en 's avonds met lauw water en een neutrale reinigingsgel.
 2. Gebruik een ontsmettende lotion als je veel puistjes hebt.
 3. Dep je gezicht voorzichtig droog. ...
 4. Niet aan je puistjes krabben, anders krijg je ontstekingen en littekens.
 5. Van rode puistjes moet je afblijven.

Welke supplementen helpen tegen hormonale acne?

Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.

Wat kun je zelf doen tegen hormonale acne?

Je kunt hormonale acne niet helemaal voorkomen, omdat je geen volledige controle hebt over je hormonen. Waar je wél voor kunt zorgen is dat je gezond eet en dat je voldoende slaap krijgt. Door gezond te eten stabiliseer je je bloedsuikerspiegel zoveel mogelijk. Ook bewegen kan helpen met de schommelingen.

Kun je puisten krijgen als je zwanger bent?

Deze puistjes of pukkels tijdens de zwangerschap kunnen zichtbaar zijn in je gelaat, maar ook op je rug of decolleté. Zwangerschapsacne is gelukkig niet schadelijk voor jou of je kindje, maar je kan het cosmetisch wel erg vervelend of storend vinden. Ook kan een slechte huid tijdens de zwangerschap je onzeker maken.

Is zink goed tijdens zwangerschap?

Een gezonde voeding met voldoende sporenelementen zoals zink, ijzer en magnesium ondersteunt de vruchtbaarheid vóór de zwangerschap en bevordert de gezonde ontwikkeling van de baby.

Waarom geen retinol zwangerschap?

Bepaalde afgeleide vormen van vitamine A (retinoïden), zoals isotretinoïne, zijn zeer effectief bij de behandeling van acne. Een belangrijk nadelig effect is dat deze schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind. Vrouwen mogen deze medicijnen tijdens de zwangerschap dan ook niet gebruiken.

Welke tandpasta tijdens zwangerschap?

We raden de CS 5460 met zachte, milde en effectieve Curaprox Enzycal tandpasta's met fluoride aan. Zoals je nu weet, ben je vatbaarder voor tandbederf tijdens de zwangerschap. Natriumfluoride versterkt je tandglazuur en maakt het, na het poetsen, beter bestand tegen zuuraanvallen.

Hoe weet je of je hormonale acne hebt?

Hormonale acne kun je herkennen aan de volgende symptomen: Mee-eters: blijft een verstopte porie open dan stijgt de verstopping naar het oppervlak van je huid waar het oxideert en er vervolgens zwart uitziet. Pukkels met een wit kopje: deze blijven vaak verstopt onder het huidoppervlak.

Wat zegt de vorm van je buik over het geslacht?

Aan de vorm van je buik zie je of het een jongen of meisje wordt. Zijn je billen dikker geworden tijdens je zwangerschap, dan krijg je een meisje, bij een jongen wordt alleen je buik dikker. Ben je vaak misselijk tijdens je zwangerschap, dan is de kans groter op een meisje.

Waarom heb ik ineens acne?

Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.

Waarmee je zwangere buik insmeren?

Zorg dat je goed blijft smeren met Zwangerschap Body Butter of Zwangerschapsolie. Met een gladde huid vallen de striemen minder op. Smeer gerust 3 maanden na de bevalling door.

Wat gebeurt er met je huid als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap rekt de huid van je buik zich op. Hierdoor kunnen onderhuidse scheuringen ontstaan: striae of zwangerschapsstrepen. Je opperhuid en onderhuids bindweefsel rekken teveel op en scheuren als het ware een beetje. Hoe jonger je bent tijdens je zwangerschap, hoe groter het risico hierop.

Wat moet je echt niet doen als je zwanger bent?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Volgende artikel
Hoeveel poepluiers 6 weken?