Koorts bij kinderen - Wat kun je doen als je kind koorts heeft?

Wat te doen bij aanhoudende koorts kind?

Gevraagd door: Dina Aydin M  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.8/5 (56 stemmen)

In het kort
 1. Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger.
 2. Bel direct uw huisarts als uw kind met koorts. ...
 3. Blijf bij een kind met koorts vooral op andere ziekteverschijnselen letten. ...
 4. Dit zijn alarmverschijnselen. ...
 5. Soms is corona de oorzaak van koorts.

Hoelang mag koorts aanhouden bij een kind?

Koorts kan enkele dagen duren. De helft van de kinderen heeft op de vierde dag nog koorts; een kwart heeft op dag 7 nog koorts. Hoe lang het aanhoudt, zegt weinig over hoe ziek je kind is. Zodra je lichaam de infectie heeft overwonnen, daalt de temperatuur weer.

Wat te doen bij aanhoudende koorts?

Wat kan je arts doen?
 1. Je arts schrijft medicatie voor om je klachten te verlichten.
 2. Bij infecties krijg je aangepaste antibiotica.
 3. Onderliggende ziekten moeten uiteraard behandeld worden. Daarom is het een belangrijke taak van de arts om via een gerichte strategie de exacte oorzaak van de koorts te achterhalen.

Hoe lang mag je hoge koorts hebben?

Hiervoor is geen vaste periode aan te geven maar meestal duurt de koortsperiode een paar dagen. Koorts kan gepaard gaan met griep, dan houdt deze aan tot je jezelf beter gaat voelen, meestal is dat na 5-7 dagen. Wanneer koorts afwisselend opkomt en weer verdwijnt is het verstandig je (huis)arts te raadplegen.

Hoe lang mag een kind 40 graden koorts hebben?

Hoe lang? De koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Zodra het lichaam de infectie overwonnen heeft, daalt de temperatuur weer.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je doen als je kind 40 graden koorts heeft?

Wat kunt u zelf doen als uw kind koorts heeft?
 1. Geef uw kind extra te drinken. ...
 2. Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. ...
 3. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. ...
 4. Zorg dat er een ouder (of andere volwassene) thuis is die regelmatig kijkt hoe het met uw kind gaat.

Is 40 graden koorts gevaarlijk?

Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts: boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.

Is 38.7 koorts?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter.

Wat te doen als koorts niet zakt?

Bij zeer hoge koorts (bijvoorbeeld een li- chaamstemperatuur hoger dan 39,5 °C) die niet zakt ondanks de toediening van parace- tamol, kan de arts een geneesmiddel op basis van ibuprofen voorschrijven. Dien dit genees- middel twee uur na de inname van paracetamol toe.

Wat is Onderkoorts?

Ondertemperatuur wordt gedefinieerd als een lichaamstemperatuur beneden de normale temperatuur van 36,5°C. Hypothermie wordt omschreven als het hebben van een te lage lichaamstemperatuur (1). In Harrison's Principles of Internal Medicine wordt voor hypothermie een grens van 35,0°C aangehouden (2).

Kan je 2 weken koorts hebben?

Je hebt het meeste last van het symptoom koorts langer dan 2 weken. Koorts langer dan 2 weken kan bij meerdere aandoeningen voorkomen.

Waarom s nachts meer koorts?

Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.

Wat kan hoge koorts veroorzaken?

Oorzaak. Koorts is vaak een symptoom van een bacterie- of virusinfectie. De klacht ontstaat in dat geval door stoffen die door bacteriën worden afgescheiden of als afweerreactie van het lichaam. Koorts kan echter ook voorkomen bij kanker, bepaalde hormonale aandoeningen zoals een snel werkende schildklier en reuma.

Wat is intermitterende koorts?

Intermitterend type

Bij dit type daalt de koorts over het verloop van de dag tot er een normale waarde bereikt wordt. Wanneer de variatie tussen piektemperatuur en normale temperatuur groot is spreekt men van hectische koorts.

Hoe lang duurt koorts bij griep kind?

Hoe lang duurt griep bij kinderen? Griep duurt meestal maar 3 tot 5 dagen. Je versnelt het herstel door je kind rust te laten nemen, genoeg water te laten drinken en papieren zakdoekjes te gebruiken; dat voorkomt besmetting.

Hoe kun je koorts onderdrukken?

Als je de koorts wat wilt onderdrukken, is paracetamol een goed middel. Het innemen van paracetamol of een ander middel dat de koorts verlaagt, zorgt ervoor dat je je wat prettiger voelt. Je bent echter niet sneller beter. Zorg altijd dat je voldoende drinkt als je koorts hebt, eten is veel minder belangrijk.

Hoeveel graden zakt koorts met paracetamol?

RESULTATEN: Behandeling met een hoge dosis paracetamol resulteerde in 0,4 graden C lager lichaamstemperatuur dan placebo behandeling na 24 uur (95% BI 0,1 ° C tot 0,7 ° C).

Wat doet paracetamol bij koorts?

Paracetamol is een veilige koortsverlager die ook pijnstillend werkt. Het zorgt ervoor dat het lichaam zijn temperatuur niet kan verhogen. De koorts zal binnen een half uur na gebruik dalen. De zetpillen werken na ongeveer een uur.

Wat is een normale koorts?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.

Wat is ijlen bij koorts?

Wat is ijlen? Een andere benaming voor ijlen is delier of koortsdelier. Door hoge koorts, een ernstige ziekte of na een operatie heeft de patiënt dan te maken met lichte waandenkbeelden. Ijlen is niet gevaarlijk, maar kan wel angst oproepen, vooral bij kinderen of bij de mensen die de zieke bijstaan.

Hoeveel graden heb je als je koorts hebt?

U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is.

Hoeveel graden koorts naar ziekenhuis?

Raadpleeg een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 39°C bedraagt.

Wat is een gevaarlijke Ondertemperatuur?

Voor volwassenen is een lichaamstemperatuur die onder de 35 °C daalt een teken van onderkoeling. De meeste mensen associëren onderkoeling met langdurig buiten zijn bij koud weer.

Welke temperatuur kan een mens overleven?

Vanaf veertig graden wordt het namelijk steeds gevaarlijker. Bij 43 graden ontstaat er flinke schade aan het brein. Lichaamstemperaturen boven de 44 graden overleeft bijna niemand.

Hoeveel graden koorts mag een kind hebben?

Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Blijf bij een kind met koorts vooral op andere ziekteverschijnselen letten. Kijk regelmatig hoe het met uw kind gaat.