Wetenschappelijk bewezen TIPS: Zo word jij sneller beter als je ZIEK bent! - Psycholoog Najla

Wat te doen als je ziek bent tijdens je verlof?

Gevraagd door: Maud Kuilenburg  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (48 stemmen)

Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Doe dit op dezelfde manier als altijd; vaak staat in het verzuimreglement of personeelshandboek hoe het moet. Zo moet je je vaak vóór een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.

Wat als je ziek valt tijdens verlof?

Als je werknemer ziek wordt tijdens zijn vakantieperiode, dan blijft dit een vakantieperiode en geen ziekteperiode. De werknemer is die vakantiedagen dus 'kwijt' en kan ze niet op een ander ogenblik opnemen. In dit geval ben je enkel gewaarborgd loon verschuldigd als de ziekte langer duurt dan de vakantie.

Kan je je ziek melden tijdens vakantie?

"Het is zeker goed om je ziek te melden als je tijdens je vakantie ziek wordt", zegt Jan Machek, psycholoog bij Arboned. "Vakantietijd is bedoeld om je weer op te laden, het moet een positieve impact hebben. En als je dan ziek bent, heeft vakantie die functie niet."

Wat gebeurt er met je vakantiedagen bij ziekte?

In de arbeidsovereenkomst, de cao of het arbeidsvoorwaardenreglement kan worden bepaald dat zieke werknemers geen bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen. Is uw werknemer arbeidsongeschikt, dan moet hij net als andere werknemers vakantiedagen opnemen en moet u 100% van het loon doorbetalen tijdens zijn vakantie.

Wat als je corona hebt tijdens je verlof?

Als u zelf corona krijgt

Bent u op vakantie in Nederland en heeft u een positieve zelftest? Dan volgt u het advies om luchtweginfecties te voorkomen. U hoeft niet meer in isolatie.

41 gerelateerde vragen gevonden

Wat zijn redenen om je ziek te melden?

Meeste werknemers melden zich ziek vanwege griep

De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.

Hoe kun je het beste zeggen dat je ziek bent?

Hier moet je wel antwoord op geven:

- Je telefoonnummer en op welk adres je blijft tijdens je ziekte. - Hoe lang je ongeveer ziek denkt te zijn. - Wat er in je werkagenda staat en waar je mee bezig bent. - Of je onder een 'vangnetbepaling valt', bijvoorbeeld omdat je orgaandonor bent.

Wat mag een werkgever niet doen bij ziekte?

U mag als werkgever niet informeren naar de aard en oorzaak van de ziekte. Een werknemer die zich ziekmeldt, heeft het recht om zijn ziektebeeld niet te melden. Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen.

Hoe vaak per jaar mag je ziek melden?

"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek. "Rode draad van het gesprek is niet of het verzuim terecht was of niet, maar of er een reden is voor het verzuim.

Kan de werkgever je verplichten te komen als je ziek bent?

Ja. Je werkgever mag van je verwachten dat je het werk doet dat je nog wel kan doen met je ziekte of problemen. Dat mag hij, omdat hij ook verplicht is je loon door te betalen.

Hoe ziek melden via telefoon?

Wat is een telefonische ziekmelding? Telefonisch contact op initiatief van de medewerker waarin hij aangeeft dat hij niet in staat is om te komen werken wegens ziekte. In de regel doet de medewerker dit bij zijn leidinggevende, conform de in het beleid c.q. verzuimregels geformuleerde afspraken (tijdstippen e.d.).

Kan een werkgever een ziekmelding weigeren?

Een werkgever kan niet zomaar een ziekmelding weigeren. Dat kan alleen als daar een heel goede reden voor is. Twijfels over de reden van ziekmelding of weigering om medische informatie te verstrekken zijn geen reden om de ziekmelding niet te accepteren.

Hoe vaak moet je bellen als je ziek bent?

Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.

Kan mijn nieuwe werkgever zien dat ik ziek ben?

Je mag een ziekte verzwijgen als je werk er niet onder lijdt. Ook bij een sollicitatie hoef je een toekomstige werkgever niet te vertellen dat je ziek bent. Voorwaarde is dat je ziekte de uitvoering van je taken niet in de weg staat.

Wat mag wel en niet bij ziekmelding?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Kun je ontslagen worden als je ziek bent?

Een werknemer die arbeidsongeschikt (wegens ziekte of ongeval) is, geniet geen wettelijke bescherming tegen ontslag. Je kan de arbeidsovereenkomst dus rechtsgeldig beëindigen tijdens de arbeidsongeschiktheid, maar dan moet je een geldige ontslagreden kunnen aanvoeren.

Hoe meld ik me ziek via Whatsapp?

Jezelf ziekmelden op het werk via whatsapp is toegestaan, tenzij een personeelsreglement, kantoorhandboek, verzuimreglement, ziekteprotocol of andere document regels bevat over het ziekmelden. In dat geval moet een werknemer deze regels na leven.

Wat als je 1 dag ziek bent?

Als werkgever kan je nu aan je werknemers vragen om voor elke dag arbeidsongeschiktheid een medisch attest voor te leggen. Vanaf 28 november 2022 zal dat niet meer voor elke ziektedag kunnen. Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen.

Wat is een goede reden om niet te werken?

Bijvoorbeeld omdat je de hele nacht niet hebt geslapen omdat je ziek was of omdat je voor iemand moest zorgen. Verder als je vermoeid bent door overwerk, kun je dat vertellen aan de werkgever.

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

Je werkgever mag geen medische informatie van je vragen. Ook niet of je bij de huisarts bent geweest. Je werkgever mag wel vragen of je adequate behandeling hebt gezocht. En ook mag je werkgever vragen of de ziekte een gevolg is van een arbeidsongeval.

Wat als de bedrijfsarts zegt dat je niet ziek bent?

Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.

Wat wel en niet tegen bedrijfsarts zeggen?

Vertel de dokter waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Beperk je daartoe. Ga niet uitweiden over hoe slecht je leidinggevende functioneert en de slapeloze nachten die je daarvan krijgt. Dan denkt de dokter dat er sprake is van een arbeidsconflict en daar geldt een apart protocol voor.

Wie beslist of je gaat werken huisarts of bedrijfsarts?

Bedrijfsarts bepaalt of je ziek bent

Een bedrijfsarts beoordeelt of je hierdoor je werk wel of niet kan uitvoeren. Dat is een andere beoordeling. Je huisarts of behandelaar kan hier natuurlijk wel een oordeel over hebben, maar het oordeel van de bedrijfsarts is in beginsel doorslaggevend.

Kun je zelf een afspraak maken bij de bedrijfsarts?

U mag ook zelf de bedrijfsarts bellen of mailen voor advies. U heeft recht op contact met de bedrijfsarts van een werkgever, als 1 van deze dingen voor u klopt: U werkt er in vaste dienst.

Hoe vaak contact met leidinggevende tijdens ziekte?

Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.

Volgende artikel
Hoe ontdek je een niche?