Wat stelt de huisarts of kinderarts voor bij baby's met een verhoogd risico op wiegendood?
Gevraagd door: David Huisman Msc | Laatste update: 5 mei 2022Score: 4.9/5 (57 stemmen)
Om vast te stellen of uw kind een verhoogd risico op wiegendood heeft, doen we eerst een oogbolcompressie en een hartonderzoek. Daarna volgt een slaaponderzoek.
Welke baby's hebben een verhoogd risico op wiegendood?
Vroeggeboorte en/of een laag geboortegewicht.
Te vroeg geboren baby's (voor 37 weken) en baby's met een laag geboortegewicht hebben twee keer zoveel kans op wiegendood.
Welke factoren beinvloeden wiegendood?
Wiegendood wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van verschillende risicofactoren. Wees als ouder steeds waakzaam. Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand.
Welke leeftijd meeste kans op wiegendood?
De meeste onderzoeken spreken over het overlijden van een zuigeling voor de leeftijd van 12 maanden, al spreken sommige recente onderzoeken ook over een grens van 18 en zelfs 24 maanden. Wiegendood komt echter vooral voor tijdens de eerste zes maanden na de geboorte en meestal niet vlak na de geboorte.
Welke kinderen lopen risico op wiegendood?
Uit cijfers blijkt dat wiegendood meer voorkomt bij jongetjes dan bij meisjes, en vooral baby's treft die te vroeg geboren zijn of een heel laag geboortegewicht hadden. Daarnaast lopen meerlingen meer kans, en behoren ook kindjes van heel jonge mama's en broertjes of zusjes van wiegendoodkindjes tot de risicogroep.
Welke kinderen worden getest op wiegendood?
prematuur geboren baby's ouder dan 34 weken of met een geboortegewicht boven de 1500 gram die tijdens hun verblijf op de neonatale afdeling ernstige hartritmestoornissen (bradycardies) of ademhalingspauzen (apnees) vertoonden.
Hoeveel kinderen sterven wiegendood?
Sinds 1984 is de incidentie van wiegendood in Nederland gedaald van 120 per 100.000 levend geborenen naar 9 / 100.000 in 2004. Inmiddels is door epidemiologisch onderzoek een groot aantal risicofactoren onderkend.
Wat kun je doen om wiegendood te voorkomen?
- Leg de baby vanaf de geboorte in rugligging te slapen. ...
- Gebruik geen dekbed, kussens, slappe matrassen of hoofdbeschermers. ...
- Niet te warm. ...
- Ventileer de slaapkamer van je baby goed. ...
- Laat de baby niet bij jullie in bed slapen. ...
- Houd je baby vrij van rook. ...
- Speengebruik. ...
- Tweelingen niet in 1 bed.
Hoe lang moet een pasgeboren baby een mutsje op?
Je kan je baby een mutsje laten dragen zolang je denkt dat dit comfortabel is voor hem. Let er wel op dat je baby het met muts op ook te warm kan krijgen. Als je baby begint te zweten of oververhit lijkt, is het uiteraard verstandiger de muts van zijn bolletje te halen.
Wat voel je als baby dood is?
Het horen van het slechte nieuws roept uiteenlopende gevoelens op. De eerste reactie is er vaak een van ongeloof. Sommige ouders voelen zich in een soort shocktoestand, alsof ze verdoofd of verlamd zijn: zij kunnen of willen zich niet realiseren dat het kind inderdaad dood is of een ernstige afwijking heeft.
Welke preventieve maatregelen kan je nemen om de kans op wiegendood te verminderen?
- Veilig kinderbed en bedmateriaal kiezen. Een veilig kinderbed en bedmateriaal zorgen ervoor dat de risico's op ongevallen en wiegendood beperkt worden.
- Veilige slaaphouding op de rug. Rugligging is de enige veilige slaaphouding. ...
- Hou toezicht bij het slapen. ...
- Niet te warm tijdens het slapen.
Kan baby stikken door verstopte neus?
Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby's jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS-virus gevaarlijk zijn.
Wat te doen bij warmtestuwing baby?
Bij optreden van warmtestuwing: afkoelen en drinken. Maar beter is natuurlijk voorkomen. Transpireren is overigens een gezonde reactie van het lichaam om de temperatuur op peil te houden. Bij transpireren ga je na of je iets kunt doen om je baby behaaglijker te laten voelen.
Kan een baby stikken in melk?
Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken.
Hoe lang baby s nachts muts op?
Zet je baby na de eerste dagen geen mutsje meer op in bed. Een baby regelt zijn temperatuur met zijn hoofd, daarom moet het onbedekt blijven. De ideale temperatuur van de babykamer is tussen 16˚C en 18 ˚C. Als jij een extra laagje kleding nodig hebt, dan heeft je (gezonde) baby dat waarschijnlijk ook nodig.
Hoe lang moet een baby na de geboorte binnen blijven?
Het beste is om minimaal de hele kraamweek lekker binnen te blijven en te cocoonen met je nieuwe baby. Zo geef je jouw bekken, vagina en hele lichaam ook de kans om te herstellen. Pak je te snel de draad weer op, dan kan het zijn dat je meer gaat vloeien of last krijgt van postnatale depletie.
Waarom geen mutsje na geboorte?
In het beste geval kan je baby net na je bevalling gezellig bij jou liggen. Huidcontact geeft dan meestal voldoende warmte, en bovendien kan je de geur van je baby extra goed in je opnemen als hij geen mutsje draagt. Dat is niet alleen fijn, maar die geur helpt ook bij het vormen van de band tussen jou en je kindje.
Hoe groot is de kans op een doodgeboren baby?
In twintig jaar is het aantal doodgeboren baby's in Nederland flink afgenomen, blijkt uit cijfers van Unicef. In het jaar 2000 werden per duizend geboortes 5.2 baby's dood geboren. In 2019 waren dat er 2.3, een daling van 55 procent.
Kan je testen op wiegendood?
Een slaaponderzoek is een polysomnografie (PSG). Met dit onderzoek sporen we een eventueel verhoogd risico op wiegendood op. Dit slaaponderzoek gebeurt alleen op doorverwijzing van een huisarts of kinderarts.
Hoeveel wiegendood in Belgie?
In België wordt 33% van alle zuigelingensterftes geklasseerd als wiegendood. Het zou dus gaan om 1,5 tot 2,5 sterfgevallen van schijnbaar gezonde baby's per 1000 levend geboren kinderen. Het gaat in België jaarlijks om zo'n 200 tot 225 gevallen.
Wat zijn symptomen van warmtestuwing?
Bij warmtestuwing heeft het lichaam merkbaar moeite met de hitte. De lichaamstemperatuur is meestal normaal en nooit boven de 41°C. Het slachtoffer transpireert en is bij bewustzijn. Wel is vaak sprake van uitdroging en soms van spierkrampen.
Wat te doen als baby het te warm heeft?
Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt. Of neem samen een verfrissende duik in het zwembad!
Wat te doen bij baby met 39 graden koorts?
Met hoge koorts van 39 graden of hoger moet je kindje minimaal 50 ml. extra per dag drinken voor iedere kilo die hij weegt. Dan is niet altijd makkelijk, want zieke kindjes hebben niet altijd zin om veel te eten of drinken. Probeer dan je kindje vaker kleine beetjes drinken aan te bieden.
Kan je stikken in snot?
Doordat de hoestkracht vaak ook minder is, lukt het niet het slijm goed op te hoesten en weg te slikken. Stikken als gevolg van slijm gebeurt echter heel zelden.
Is het gevaarlijk als een baby verkouden is?
Ja, een verkoudheid bij een baby is volkomen onschuldig. Sterker nog: het hoort erbij. Omdat het afweersysteem van je baby nog niet goed ontwikkeld is, kan hij soms wel tien keer per jaar verkouden zijn.
Doen met kind 2 jaar?
Hoe goed moet een kind kunnen lezen in groep 3?