Wat niet doen tijdens begin zwangerschap?

Gevraagd door: Ize Noordijk  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (42 stemmen)

De sporten waar je mee moet oppassen zijn bergbeklimmen en skiën boven 2500 meter, contactsporten, paardrijden, (rol)schaatsen, joggen (na 4 maanden is dit te heftig), krachttraining (geen hoge gewichten en na 6 maanden geen buikspieroefeningen meer) en duiken.

Wat wel en niet doen begin zwangerschap?

Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap

Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!

Waarom mag je je niet uitrekken bij zwangerschap?

Er wordt weleens beweerd dat jezelf uitrekken ervoor kan zorgen dat de navelstreng van je baby rond zijn nek komt te zitten. Dit is een fabeltje: de navelstreng van je baby is op geen enkele manier verbonden met jouw armspieren. Rekken en strekken hoef je dus tijdens je zwangerschap niet te vermijden.

Wat doe je als eerste als je zwanger bent?

Wat kan je doen tijdens de beginperiode van je zwangerschap
 1. Foliumzuur nemen of extra vitaminen wordt meestal aangeraden. Je huisarts helpt je graag verder.
 2. Maak een afspraak met je gynaecoloog. ...
 3. Op zoek naar een Kinderopvang: ja we weten het, het is vroeg! ...
 4. Check je hospitalisatieverzekering!

Wat eten bij prille zwangerschap?

Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Tips van onschatbare waarde - Eerste weken van de zwangerschap

30 gerelateerde vragen gevonden

Wat niet eten tijdens innesteling?

Let bij de innesteling bevorderen met voeding op:
 • Omega-3 is een vetzuur met een positieve werking op de celdeling en celwerking. ...
 • Balans is, zoals altijd in een gezond eetpatroon, essentieel. ...
 • Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. ...
 • Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.

Wat eten bij 4 weken zwanger?

Jouw leven op 4 weken zwanger: enkele tips

Eet veel ijzerrijke voeding, zoals noten, peulvruchten en gevogelte. Het ijzer in deze voeding helpt namelijk om extra bloed aan te maken en helpt bij de productie van energie in je lichaam. Let op met zuivelproducten: laat ongepasteuriseerde melk en kazen aan de kant staan.

Wie moet je bellen als je zwanger bent?

Je zult vooral bezoekjes brengen aan je verloskundige als je zwanger bent, maar voor sommige zaken kan je gewoon, net als buiten de zwangerschap, bij je huisarts terecht: Bij ziektes zoals een keelontsteking of een griepje. Bij ziektes waarvoor je antibiotica kan krijgen voorgeschreven door de huisarts.

Kan je een miskraam krijgen door te zwaar tillen?

Een miskraam kun je niet zelf veroorzaken door bijvoorbeeld zwaar tillen of geslachtsgemeenschap. Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Een zwangerschap waarbij bloedverlies of buikpijn optreedt zal niet altijd eindigen in een miskraam.

Kan zwaar tillen kwaad als je zwanger bent?

Tillen tijdens je zwangerschap geeft niet alleen meer druk op jouw lichaam. Het kan ook een effect hebben op je ongeboren baby. Als je te vaak en te zwaar tilt (vaker dan 20 keer per dag of per keer langer dan vijf minuten), bestaat er een kleine kans dat je kindje te vroeg geboren wordt.

Waarom Zwangerschapsbal?

ZWANGERSCHAP: ZITBAL

De bal is heel geschikt voor zwangere vrouwen om op te zitten (achter je bureau of thuis), omdat hij een goede zithouding stimuleert, waardoor het verlichting kan brengen bij bekken- en rugklachten. Bovendien ontspant het zitten op een bal je bekkenbodemspieren.

Hoeveel kilo mag je tillen zwanger?

Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.

Kun je de baby in je buik pletten?

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je baby zult pletten door op je buik te liggen: hij is veilig beschermd door het vruchtwater, en het wordt je op een gegeven moment zo onmogelijk gemaakt door je grote buik dat je vanzelf weer op je zij rolt.

Wat voel je als je 4 weken zwanger bent?

Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.

Welk beleg op brood tijdens zwangerschap?

Kies dan voor gekookte of gebraden vleeswaren, zoals gekookte casselerrib, gekookte worst, gekookte ham, boterhamworst, gekookte kip- en kalkoenfilet, gebraden fricandeau, grillworst en gebraden gehakt zijn veilig.

Wat eten bij 5 weken zwanger?

Juist bij 5 weken zwangerschap gaat de placenta groeien, waardoor er meer voeding naar je baby kan, zodat je baby kan groeien. Zorg dat deze voeding ook aanwezig is. Dat betekent niet dat je alles moet gaan eten wat los en vast zit; eet gewoon voldoende, gevarieerd en gezond. Ga daarom niet lijnen.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

Fruit en Toxoplasmose

Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit, verdient extra aandacht. Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen en bessen. Er wordt aangeraden om alle fruit grondig te wassen en te drogen met een propere handdoek.

Wat eten om bevruchting te bevorderen?

Inositol. Het stofje inositol heeft een positieve invloed op de follikels en dus op de gezondheid van de eicel. Ook speelt het een rol bij de verwerking van vetzuren. Bruine rijst, bonen, linzen, citrusvruchten, noten en zaden zijn hier goede bronnen van.

Wat kan ik doen om bevruchting te bevorderen?

Wij geven je een aantal goeie tips!
 1. Gezonde levensstijl. Gezonde voeding is erg belangrijk wanneer je zwanger wilt worden. ...
 2. Geen alcohol en niet roken. ...
 3. Bereken je vruchtbare dagen. ...
 4. Voldoende lichaamsbeweging. ...
 5. Efficiënte seks. ...
 6. Blijf na de seks nog even liggen. ...
 7. Slik vitaminen (foliumzuur) ...
 8. Acupunctuur.

Hoe weet je of de innesteling is gelukt?

Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.

Kan baby in buik tegen stootje?

Sowieso zit je kind erg goed verpakt in de baarmoeder. Het vruchtwater om hem/haar heen zorgt voor een veilige buffer. Een klein stootje moet dus kunnen. Raak dus niet meteen in paniek als je met je buik ergens tegenaan stoot, er is dan waarschijnlijk niets aan de hand.

Kan je zwangere buik tegen een stootje?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk met je buik ergens tegenaan stoot of merkt dat je 's nachts op je buik hebt geslapen. Dit is niet schadelijk voor je kind. Je buik heeft namelijk een natuurlijk schild om je baby te beschermen: het vruchtwater.

Kan een baby gehoorbeschadiging oplopen in de buik?

Ongeboren baby's die in de buik van hun moeder meegaan naar een festival kunnen daardoor gehoorschade oplopen. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat er relatief veel baby's met gehoorschade ter wereld komen. De buikwand dempt wel decibellen, maar in totaal slechts vijf decibel. Dat meldt RTL Nieuws.

Hoeveel rust moet je pakken als je zwanger bent?

Niet altijd eenvoudig op een drukke (werk)dag, maar even na het avondeten of in het weekend: zeker doen. Ga op bed liggen en dut lekker weg. Na een dutje voel jij jezelf een stuk beter. Er is geen tijd gebonden aan een dutje, een half uur kan genoeg zijn en twee uur te kort.

Hoe lang mag je staan als je zwanger bent?

maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.