Huidarts: “1x douchen per week zonder zeep het beste" - RTL LATE NIGHT

Wat moet je elke dag wassen?

Gevraagd door: Pim Zuérius Boxhorn van Miggrode  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 5/5 (16 stemmen)

De tip is dus om niet iedere dag je hele lichaam te wassen, maar alleen je oksels, billen en geslachtsdelen. Dat zijn namelijk de plekken waar de nare geuren vandaan komen. En was regelmatig je handen en je kleren. Zo voel je toch schoon, maar hou je wel rekening met je lichaam en gezondheid.

Hoe vaak jezelf wassen per week?

Bacteriën vermijden

Maximaal twee keer per week douchen is meer dan voldoende om schoon te blijven. Op de dagen dat je niet doucht, kun je je oksels, billen en geslachtsdelen wassen met een washandje. En als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.

Is het nodig om elke dag te douchen?

Volgens dermatoloog Ellen de Haas is iedere dag douchen helemaal niet nodig. Te vaak douchen kan zelfs risico's met zich meebrengen. "Door vaak te douchen haal je al het vet weg van je huid. Dat vet beschermt juist je huid en maakt het zacht." Iedere dag douchen droogt je huid uit.

Hoe vaak moet je je oksels wassen?

Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen." Als je je toch vuil voelt, kun je je behelpen met een washandje en een klein beetje zeep. Denk aan het gezicht, oksels, de zone onder de borsten en geslachtsorganen. Trek ook elke dag versgewassen ondergoed aan.

Wat gebeurt er als je een week niet douchen?

Maar als je niet regelmatig doucht, is de kans groter dat ze je lichaam binnenkomen via ogen, neus of mond en je ziek maken. Bovendien zorgen die bacteriën voor die zweetgeurtjes, die zijn namelijk niet afkomstig van het zweet zelf, wel van de bacteriën die gassen vrijgeven.

15 gerelateerde vragen gevonden

Is 1 keer per week douchen genoeg?

Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”

Hoe vaak hoor je te douchen?

Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.

Hoe kan je weten of je stinkt?

Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.

Waarom stinken mijn oksels na het douchen?

Stinkende oksels oorzaak

Dit kan het geval zijn wanneer zweet een reactie aangaat met bacteriën. Dit veroorzaakt de klassieke 'zweetlucht' en kan verholpen worden met een frisse douche. Echter hoeft een stinkgeur in de oksels niets te maken te hebben met hoe vaak de oksels gereinigd worden.

Waarom stinken mijn oksels opeens?

Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.

Is het beter om s avonds of s ochtends te douchen?

Een warme douche in de ochtend is dan een goede manier om de poriën te reinigen. Heeft u echter een droge huid? Dan kunt u beter 's avonds douchen. De olie en talg ontwikkelen zich 's nachts en verminderen zo een droge huid overdag.

Is douchen met alleen water goed?

Tijdens het douchen met alleen water wordt dit natuurlijke vetlaagje deels verwijderd. Hierdoor verliest onze huid vocht en de pH-waarde raakt verstoord. Daarbij gebruiken we ook nog een douchegel welke meestal een hoge pH-waarde, parfum en soms irriterende ingrediënten bevat.

Hoe vaak doucht de gemiddelde Nederlander?

Omgerekend wordt er 5 keer per week gedouchet. Kinderen tot 12 jaar douchen om de dag. Pubers en jongeren douchen vaak én lang. Twintigers staan zomaar 12 minuten onder het warme water en dat bijna iedere dag.

Hoe vaak billen wassen?

Elke dag een uitgebreide wasbeurt is niet nodig. Het is voldoende om dagelijks het gezicht, de handen en de billen te wassen met een washandje en je kind één of twee keer per week in bad of onder de douche te doen.

Kan je douchen zonder zeep?

Enkele keren douchen per week is genoeg

“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg.

Is 1 keer per week je haar wassen goed?

Wanneer je erg dik haar hebt, is één keer per week je haar wassen al genoeg. Dik haar heeft de neiging om langer vocht vast te houden, waardoor je haar minder snel uitdroogt en er gezond uit blijft zien. Te vaak je haar wassen kan de vochtbalans verstoren, dus zo min mogelijk wassen is het beste.

Hoe ruikt stress zweet?

In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.

Wat als je niet douchen?

Naast de slechte lichaamsgeur en uitslag zou er ook een overvloed aan gist zijn en zeer waarschijnlijk ook bacteriën en schimmel op de lies, onderarmen, achterwerk en voeten. Je bent ook gevoeliger voor infecties.

Hoe zweet je niet onder je oksels?

10 tips tegen zweetoksels:
 • Tip 1: Persoonlijke hygiëne. ...
 • Tip 2: Scheer de oksels. ...
 • Tip 3: Draag iedere dag schone bovenkleding. ...
 • Tip 4: Draag geen synthetische kleding. ...
 • Tip 5: Voorzichtig met cafeïne, alcohol en pittig eten. ...
 • Tip 6: Gebruik een anti-transpirant. ...
 • Tip 7: Okselpads. ...
 • Tip 8: Talkpoeder.

Hoe zorg je ervoor dat je altijd lekker ruikt?

Dit moet je doen om altijd goed te ruiken
 1. Zorg voor goede eetgewoonten. ...
 2. Hydrateer. ...
 3. Zorg voor je kleding. ...
 4. Spray op de juiste plaatsen. ...
 5. Werk in laagjes. ...
 6. Zorg ervoor dat je parfum blijft. ...
 7. Herhaal, herhaal, herhaal. ...
 8. Bedenk dat lekker ruiken een levensstijl is.

Welke geur maakt je blij?

Citrus. 'Sinaasappel, grapefruit en citroen zijn allemaal geuren die motiveren en energie geven,' aldus Cynthia LaBonte van Newport Aromatherapy. 'De topnoten gaan direct via onze neusholte naar ons hoofd en zorgen ervoor dat we ons beter, fitter en zelfs zelfverzekerder voelen. '

Waarom stinkt het als ik flos?

Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.

Hoe vaak moet je je handdoek vervangen?

Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.

Wat is de beste tijd om te douchen?

Volgens de dermatoloog heeft de olieproductie van het lichaam een piek om één uur 's nachts en dan is het 't beste als je huid schoon is. Dat wordt dus lekker 's avonds douchen voor je je bed induikt!

Is elke dag koud douchen goed?

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.