Bevallen - Wat kun je verwachten als je moet bevallen?

Wat moet je doen als je bevallen bent?

Gevraagd door: drs Pepijn van den Heuvel  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (51 stemmen)

Iets wat je moet regelen nadat je bevallen bent, is de aangifte van je kindje bij de gemeente. Je partner moet binnen 3 dagen na de geboorte jullie kind aangeven bij jullie gemeente. Als je partner je kindje voor de geboorte heeft erkend, dan moet hij het bewijs hiervan meenemen naar de aangifte.

Wie allemaal verwittigen bij geboorte?

Van elke geboorte moet de ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden ingelicht door: het ziekenhuis, als je bevallen bent in een kraamkliniek. de arts, vroedvrouw of andere personen die bij de bevalling aanwezig waren of bij wie de bevalling plaats had als je niet in een ziekenhuis bevallen bent.

Wat moet je doen als je gaat bevallen?

Een warm bad, of een warme douche (stoeltje neerzetten zodat ze kan gaan zitten) verlichten de pijn iets en ontspannen de spieren. De kunst van bevallen is zo goed mogelijk te ontspannen, maar dat valt natuurlijk niet mee als je het wel kan uitschreeuwen van de pijn. Het bad kan helpen om iets beter te ontspannen.

Wat moet vader regelen na bevalling?

Wat moet je als partner regelen na de geboorte?
  • Oppas. Als jullie je andere kind(eren) niet bij de bevalling willen hebben, is het slim al voor de bevalling oppas te regelen. ...
  • Verloskundige. ...
  • Boodschappen. ...
  • Camera's. ...
  • Aangifte. ...
  • Geboortekaartje. ...
  • Kraamvisite. ...
  • Ook regelen na de geboorte.

Wat zijn de voortekenen van een bevalling?

Voorweeën

Al weken of zelfs maanden voor de grote dag kan je last krijgen van harde buiken. Deze heten ook wel oefenweeën en voelen aan als een soort spanning in je buik. Merk je een verandering in deze harde buiken? Dan is dit misschien een van de symptomen dat je bevalling eraan komt.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoe weet je of het rommelt voor de bevalling?

Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling. Je baarmoeder is een spier en die spier is aan het oefenen.

Hoe kondigt de bevalling zich aan?

Bij 85-90% van de vrouwen kondigt de bevalling zich eerst aan door weeën, niet door het breken van de vliezen. Op enig moment bereiken jouw lichaam en je baby een punt waarop alles gaat samenwerken om je baby uit te drijven: de bevalling begint!

Hoe vraag je vaderschapsverlof aan?

Verlof aanvragen bij je werkgever
  1. Vraag je geboorteverlof op voorhand aan bij je werkgever.
  2. Verwittig je werkgever bij de geboorte en bezorg hem een kopie van de geboorteakte. Dat document krijg je wanneer je de geboorte (binnen de 15 dagen) aangeeft in de gemeente waar je kindje is geboren.

Wat komt er na baby?

Peuter van 18 tot 24 maanden

In deze fase begint je kind de overgang van baby naar peuter te maken. Hij zet vol trots zijn eerste stapjes en ontdekt dat de wereld groter wordt als hij zich op twee benen voortbeweegt.

Hoe kun je pijnloos bevallen?

Ook zijn er speciale massage technieken, die in onze zwangerschapscursus ook aan bod komen, welke je lichaam helpen meer endorfines te laten aanmaken. Bijvoorbeeld de light touch massage, waarbij je met hele zachte aanraking de rug 'masseert'.

Wat is fijn om in te bevallen?

Goed ademde kleding: een bevalling is hard werken dus je kunt flink gaan zweten. Ga daarom voor een shirt van katoen of een andere luchtige stof. Fleece en andere synthetische stoffen zijn geen goed idee. Ga voor laagjes: doe bijvoorbeeld een topje aan onder je shirt en leg een vest klaar.

Wat aangeven bij geboorte kind?

Geboorteakte bij geboorteaangifte

Van de geboorteaangifte wordt een geboorteakte opgemaakt. Daarin staan: de gegevens van het kind (namen, geboortedatum, geboorteplaats en tijdstip van geboorte); en. de gegevens van de ouder(s).

Waar moet je je pasgeboren baby aangeven?

Moeder, vader of beide moeten binnen de 15 dagen na geboorte het kind aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar het kind geboren is. In sommige gemeenten is het mogelijk om de geboorteaangifte van het kind in de kraamkliniek te doen.

Welke 7 ontwikkelingsaspecten zijn er?

In het schema ontwikkelingsaspecten en om- gevingsinteractie worden de volgende ontwik- kelingsgebieden onderscheiden: lichamelijke ontwikkeling, motorische ontwikkeling, cogni- tieve ontwikkeling, seksuele ontwikkeling, per- soonlijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wat zijn de ontwikkelingsfasen van een baby?

Ontwikkelingsgebieden zijn alle verschillende gebieden waarin je baby zich ontwikkelt. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingsgebieden: de motorische, cognitieve, lichamelijke, sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling.

Welke ontwikkelingsfases zijn er?

De 11 ontwikkelingsfases van je kind
  • Baby: 0-1 maand. De eerste maand van je baby staat vooral in het teken van slapen, drinken en groeien. ...
  • Baby: 1-4 maanden. ...
  • Baby: 4-8 maanden. ...
  • Baby: 8-12 maanden. ...
  • Dreumes: 1-2 jaar. ...
  • Peuter: 2-3 jaar. ...
  • Peuter: 3-4 jaar. ...
  • Kleuter: 4-6 jaar.

Hoe regel ik vaderschapsverlof?

Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door.

Hoeveel papadagen heb je?

Opnemen papadagen

elke week de helft van de uren die je werkt opnemen, een jaar lang; elke week minder dan de helft van de uren die je werkt opnemen, voor een periode langer dan 12 maanden; elke week meer dan de helft van.

Hoeveel krijg je voor vaderschapsverlof?

Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen. De resterende 7 dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.

Is een baby druk voor de bevalling?

Een paar weken voor de bevalling kan je kindje al in je bekken indalen. Dit geeft vaak een drukkend gevoel op de vagina en dit kan een scherpe pijn uitstralen. Door het indalen gaat het hoofdje van je baby 'vastzitten' en kan het niet meer draaien. Wanneer je kindje indaalt, zul je wel weer wat vrijer kunnen ademhalen.

Hoe lang menstruatiepijn voor bevalling?

Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.

Wat als ik mijn kind te laat aangeef?

Als je niet op tijd geboorteaangifte doet, meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie (OM). Het kan zijn dat je een boete krijgt.

Kun je je kind aangeven in het ziekenhuis?

Geboorteaangifte van je baby

Je moet aangifte doen bij de burgerlijke stand in de gemeente waar je kind is geboren. Is je kind thuis geboren, dan doe je dus aangifte in je eigen gemeente. Is je kind in het ziekenhuis geboren, dan moet je aangifte doen in de gemeente waar dat ziekenhuis staat.

Welke naam krijgt kind bij geboorte?

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen.

Wat mag je je kind niet noemen?

De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet. Alpacino, Feeërieke, Walhalla en Smiley mogen wel en er zijn dan ook kinderen die zo heten.

Vorige artikel
Wat kan een kind van 13 jaar?