Wat moet je doen bij koorts? Dokter Bart geeft antwoord

Wat moet je doen als je 39 graden koorts hebt?

Gevraagd door: Dylano van Gils  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (56 stemmen)

Bij een temperatuur tot 39,5 graad kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Zodra het lichaam de ziekte de baas is, daalt de lichaamstemperatuur vanzelf weer. Het is wel belangrijk dat je bij verhoging voldoende drinkt. Kinderen krijgen vaker en makkelijker koorts dan volwassenen.

Is 39 graden koorts gevaarlijk?

De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is.

Is douchen goed als je koorts hebt?

Mag je douchen met koorts? Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.

Hoe erg is 40 graden koorts?

Bij een ontsteking kan de temperatuur wel 40 of 41 graden worden. Bijvoorbeeld door een virus of bacterie. Dat is niet gevaarlijk. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen.

Hoeveel graden koorts dokter bellen?

Raadpleeg steeds een arts als de lichaamstemperatuur meer dan 38°C bedraagt.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe krijg je koorts naar beneden?

Kan ik er zelf iets tegen doen?
 1. Het is niet nodig koorts met medicijnen te bestrijden.
 2. Bij koorts heeft het lichaam extra vocht nodig. Drink dus voldoende.
 3. Het is niet nodig in bed of binnen te blijven.
 4. Draag luchtige kleding.
 5. Leg geen extra dekens op bed.

Waarom geen paracetamol bij koorts?

Behandeling met paracetamol is aangetoond niet-effectief bij de preventie van koortsconvulsies. Er zijn aanwijzingen dat koortsremming door paracetamol nadelig is voor de immuunrespons. Bij paracetamolgebruik bestaat een risico op geringe bijwerkingen en hepatotoxiciteit.

Kan koorts in 1 dag weg zijn?

Koorts kan enkele dagen duren. Hoe lang de koorts aanhoudt zegt weinig over de ernst van de ziekte.

Kan je 43 graden koorts hebben?

Pas vanaf 40 graden koorts spreken we van hoge koorts, dus 39 graden valt nog onder 'gewone koorts'. Over het algemeen zal de temperatuur niet veel hoger worden dan 41 graden koorts, met uitschieters naar 42 graden. Wanneer de temperatuur 43 graden of hoger wordt, moet je altijd(!) een arts inschakelen.

Hoe kom je zo snel mogelijk van koorts af?

Medicijnen tegen koorts
 • Het is niet nodig de koorts te verlagen met medicijnen.
 • Als u zich ziek voelt of pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Na een halfuur gaat het dan vaak wat beter. ...
 • Met paracetamol gaat meestal ook de koorts omlaag. Gaat de koorts niet omlaag? ...
 • U wordt niet sneller beter door paracetamol.

Hoe kan je koorts doen zakken?

Je kan het slachtoffer fysiek afkoelen om de temperatuur sneller te doen dalen: Leg uit wat je gaat doen en waarom je het doet. Kleed het slachtoffer uit en dep het met lauw water.

Hoe lang mag je koorts hebben?

Meestal neemt de koorts binnen 5 á 7 dagen af en hoeft u zich geen zorgen te maken. Toch kan koorts ook veroorzaakt worden door iets ernstigs. Daarom raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts als: U zich suf voelt.

Wat is goed om te eten als je koorts hebt?

Soep, en liefst kippensoep

Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.

Is 39 graden hoog?

Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden. Als je temperatuur iets hoger ligt, hoef je niet gelijk koorts te hebben. Bij een temperatuur tussen de 37,5 en 38 graden noemen we het namelijk 'verhoging'.

Is 39.6 hoge koorts?

Hoge koorts kan voorkomen bij griep. Hoge koorts is koorts boven de 40 graden. In veel gevallen hoef je de huisarts niet te raadplegen.

Waarom s nachts meer koorts?

Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.

Kan je 50 graden koorts hebben?

Oorzaak. Bij een temperatuur tussen de 37,5°C en 38,0°C spreken we van verhoging, daarboven noemen we het koorts. Koorts kan in verschillende mate aanwezig zijn: tot 38,5°C spreken we van lichte koorts, tot 39,0°C van matige koorts, tot 39,5°C van hoge koorts en bij 40°C of hoger van hevige koorts.

Wat is de warmste plek van je lichaam?

temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.

Welk moment van de dag is koorts het hoogst?

Koorts is 's avonds het hoogst. Wanneer de lichaamstemperatuur plotseling oploopt kan er een 'koude rilling' ontstaan. Wanneer de temperatuur vervolgens weer daalt, moet het lichaam de warmte kwijt en dat gebeurt door transpireren. Deze combinatie van stijgen en dalen wordt een 'koortspiek' genoemd.

Is zweten goed als je koorts hebt?

Dat begint met het vergeten van de vele fabeltjes die er over koorts verteld worden. 'Lekker veel zweten' zorgt er echt niet voor dat de 'kwade stoffen' uit je lichaam gaan. Als je koorts daalt, en je het warm hebt, is het juist goed om te zorgen dat je afkoelt.

Waarom koude rillingen bij koorts?

Koorts is een manier van ons lichaam om ziektekiemen te bestrijden. Tijdens deze opwarming kun je last krijgen van rillingen van de kou, afgewisseld met warmte en zweetaanvallen. De rillingen zorgen ervoor dat de temperatuur snel stijgt. Je lichaam is nog niet op de temperatuur waar het wil zijn, en dus voel je kou.

Wat niet eten bij griep?

9 dingen die je niet moet eten (of drinken) als je griep hebt
 • Koffie. Overslaan omdat: Wanneer je op wat voor manier dan ook ziek bent, maar vooral wanneer je last hebt van je maag. ...
 • Sinaasappelsap. ...
 • Snoep en frisdrank. ...
 • Knapperige snacks. ...
 • Alcohol. ...
 • Melk. ...
 • Gefrituurd of vet eten. ...
 • Pittig eten.

Waarom 112 bellen bij koortsstuip?

Zo klein en dan zo ziek: een baby of klein kind in een koortsstuip is angstaanjagend. Bel 112 en zorg in de tussentijd dat het kind zich niet bezeert.

Wat moet je doen als koorts niet zakt?

Neem contact op met je huisarts bij koorts als:
 1. Je kortademig wordt;
 2. je suf wordt;
 3. je heel weinig plast of drinkt;
 4. je opnieuw koorts krijgt, nadat je een paar dagen koortsvrij bent geweest;
 5. je een hart-, long-, of nier-, of suikerziekte hebt;

Wat als koorts niet daalt?

Raadpleeg een arts wanneer: je kind klaagt over felle pijn zoals hevige hoofd- pijn of buikpijn; de lichaamstemperatuur hoger is dan 39 °C en niet zakt ondanks de inname van correct gedoseerde koortswerende geneesmiddelen.

Volgende artikel
Wat meenemen bevalling baby?