EHBO bij baby's en kinderen: verslikking/verstikking - 24BabyTV

Wat moet je doen als een kind zich verslikt?

Gevraagd door: Joy Huisman PhD  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (8 stemmen)

Als een kind zich verslikt, blijf rustig. Buig het wat naar voor en probeer de mond open te doen. Steek zeker geen vinger in de mond om te proberen het vastzittende stukje eruit te halen, want de kans dat je het stuk dieper de luchtpijp in duwt is groot.

Wat te doen als een kind zich verslikt?

Verricht dan de volgende handelingen:
 1. Baby in buikligging op je onderarm. ...
 2. Onderarm op bovenbeen naar beneden gericht. ...
 3. Vijf stoten tussen de schouderbladen. ...
 4. Geen effect, draai je baby dan om. ...
 5. Vijf borststoten. ...
 6. Slaagt dit niet, dan stappen herhalen. ...
 7. Bij bewusteloosheid, reanimeren. ...
 8. Bij bijkomen of gaan hoesten, stoppen.

Hoe te handelen bij verstikking kind?

Verstikking bij kind (vanaf 1 jaar): zo moet je handelen

Sla – net als bij een baby – vijf keer met de hiel van je hand tussen de schouderbladen. Werkt dat niet? Ga met je knieën op de grond zitten en houd je kind met zijn rug tegen je buik. Geef vervolgens vijf buikstoten.

Kan kind stikken in slijm?

Soms hoest je kind slijm op. Dat ruimt slijm en stof op dat in de keel, luchtpijp of longen zit. Je kind kan ook moeten hoesten zonder dat er slijm omhoog komt. Dat noemen we een kriebelhoest of een droge hoest.

Wat te doen tegen Slijmhoest kind?

Wat kunt u zelf doen als uw kind hoest?
 1. Zorg voor schone lucht in uw huis. Zorg ervoor dat mensen niet roken in uw huis.
 2. U kunt uw kind iets kouds te drinken geven. Dat kan helpen bij een pijnlijke keel.
 3. Bij sommige kinderen kan een lepel honing helpen. ...
 4. Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kan een kind stikken in braaksel?

Verslikken in braaksel (refluxmateriaal). ? De arts noemt dit ook wel retrograde aspiratie. In braaksel zitten veel zuren die slecht zijn voor de longen. Het is daarom belangrijk dat een mogelijke reflux goed wordt behandeld.

Wat te doen als kind stikt in druif?

,,Als het gebeurt, is het goed om rustig te blijven en vijf maal met je vlakke hand tussen de schouderbladen te slaan. ,,Laat het kind zitten met het hoofd naar beneden. Je kunt het ook op schoot nemen”, zegt Van Roost. ,,Soms lukt het om te hoesten.

Wat is een Buikstoot?

Als iemand zich ernstig verslikt heeft en daardoor geen lucht krijgt, kun je met buikstoten volgens de Heimlich-greep de luchtwegen vrijmaken. Maar wanneer spreek je van een lichte verslikking en wanneer van een ernstige? Bij een lichte verslikking kan het slachtoffer nog gewoon spreken, hoesten en ademen.

Kan een kind stikken?

Verstikking bij jonge kinderen

Verstikking is de grootste oorzaak van het overlijden van kinderen jonger dan 4 jaar. Zij hebben een hoger risico om zich te verslikken, doordat hun mondmotoriek nog niet optimaal werkt. Je kindje moet nog leren om zijn mond-, keel-, en tongspieren volledig te coördineren.

Wat moet je doen als je stikt en alleen bent?

Wat te doen bij verslikking?
 1. Bel 112 of laat 112 bellen.
 2. Laat het slachtoffer met verslikking vooroverbuigen.
 3. Sla met de palm van je hand tussen de schouderbladen (rugslagen). ...
 4. Helpt dat niet? ...
 5. Trek beide handen met een ruk schuin omhoog naar je toe, doe dit (buik compressies of Heimlichgreep) maximaal vijf keer.

Wat doe je als iemand zich verslikt heeft en niet effectief hoest?

Als de cliënt niet (effectief) hoest en bij bewustzijn is

Geef 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen: 1) ga aan de zijkant iets achter de cliënt staan, 2) ondersteun de borstkas met één hand en laat de cliënt voorover buigen, en 3) geef met de hiel van de hand snel na elkaar 5 slagen tussen de schouderbladen.

Waar stikken kinderen het meest in?

Noten en popcorn

De luchtpijp van een kind is ongeveer zo breed als je pink, dus je zult begrijpen dat daar vrij eenvoudig iets in vast kan komen te zitten. Kinderen hebben de neiging om slecht te kauwen op klein voedsel, dus een handvol nootjes gaat in een split second naar binnen en wordt zonder pardon doorgeslikt.

Hoeveel mensen stikken per jaar?

Maar als je je verslikt, sluit het strottenklepje de luchtpijp niet goed af en kan een deel van het voedsel in je luchtpijp en longen komen. Vorig jaar meldden tussen de 700 tot 1.800 mensen zich op de Spoedeisende Hulp vanwege ernstige verslikkingen en verstikkingen door voedsel en drank.

Kan baby stikken in eten?

Hoe je reageert als je kindje zich verslikt:

Verstikking treedt op wanneer de luchtpijp wordt geblokkeerd. Wanneer je baby rond voedsel binnenkrijgt dat zo is gevormd dat het de luchtpijp kan blokkeren is verstikking mogelijk.

Wat is een zijligging?

De speciale houding op één zij waarin een bewusteloos slachtoffer wordt gelegd zodat de luchtwegen vrij blijven en die persoon kan ademen.

Hoeveel Buikstoten?

Ga door met steeds vijf rugslagen en vijf buikstoten geven. Volg verder de aanwijzingen van de meldkamercentralist. Raakt het slachtoffer buiten bewustzijn? Leg hem of haar dan voorzichtig op de rug.

Hoe doe je de Heimlichgreep?

Maak een vuist met je belangrijkste hand, de duim in de vuist. Omvat dan je vuist met je andere hand. Trek tot slot met kracht je handen naar boven, in de richting van de kin van de patiënt, en niet naar je toe! Blijf deze handeling herhalen tot de luchtweg weer vrij is.

Kan je zomaar stikken?

Wanneer door voedsel of iets anders de luchtpijp helemaal of gedeeltelijk afgesloten wordt, kan er niet voldoende lucht worden ingeademd. Hierdoor kan iemand stikken. Er is dan sprake van een gevaarlijke, levensbedreigende situatie waarin snel actie moet worden ondernomen.

Kan je stikken in pindakaas?

Het lijkt heel onschuldig, maar pindakaas kan mogelijk een verstikkingsgevaar vormen bij kinderen. Het is taai, droog en plakkerig broodbeleg en grotere hoeveelheden ervan kunnen makkelijk blijven hangen in kleine keeltjes. Zo ontstaat er ademnood en dit kan fatale gevolgen hebben.

Hoe kun je stikken in eten?

Hoe kunnen mensen zich verstikken? Een verstikkingssituatie die vaak voor komt is wanneer men zich verslikt tijdens het eten of drinken. Het voedsel komt dan in de luchtpijp terecht en in de meeste gevallen leidt dit tot een hoestbui, door het hoesten schiet het stukje voedsel los.

Hoe herken je hersenvliesontsteking bij kind?

hoge koorts, boven 39 graden. stijve nek. vlekjes op de huid. erge hoofdpijn.

Waar kan explosief braken op duiden?

Projectielbraken of explosief braken kan op een intracranieel proces duiden. Bij jonge baby's wijst projectielbraken op een pylorusstenose. Begin en beloop. Sinds kort bestaand braken is meestal onschuldig, maar het kan ook voorkomen bij een acuut ernstig proces zoals ileus, myocardinfarct of meningitis.

Hoe lang mag een kind spugen?

Daardoor ontstaat waterdunne ontlasting, soms met spoortjes bloed. De meeste kinderen met diarree poepen veel vaker en veel meer dan anders. Het spugen duurt meestal 1-2 dagen.

Hoeveel mensen sterven aan verstikking?

Vergeleken met 1996 verdriedubbelde het aantal drugsdoden tot 67. Waar in 1996 nog 80 mensen overleden door rook, vuur of vlammen, is in 2014 dat aantal gedaald tot 37. Het aantal doden door verstikking is daarentegen gestegen tot 60.

Hoeveel mensen gaan dood aan stikken in eten?

Jaarlijks stikken iets minder dan 15 Amerikaanse kinderen in een hotdog en worden zo'n 13 Amerikanen gedood door een frisdrank-, snoep- of sigarettenautomaat. Vandaag sterven ook 55 Nederlanders door te veel en te vet eten. Nog eens 14 Nederlanders overlijden door te zout eten.

Vorige artikel
Hoeveel babys mag een leidster?
Volgende artikel
Kun je een baby te veel verwennen?