Wat moet ik doen als ik tussen de eerste en tweede vaccinatie zwanger blijk te zijn?
Gevraagd door: Helena Tirie Msc | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.6/5 (2 stemmen)
Wat moet ik doen als ik tussen de eerste en tweede vaccinatie zwanger blijk te zijn? Je hoeft je geen zorgen te maken. Er zijn geen aanwijzingen dat de vaccinatie gevolgen heeft voor de zwangerschap. Het advies is om na de zwangerschap de tweede vaccinatie te halen.
In welk trimester van mijn zwangerschap kan ik me laten vaccineren tegen COVID-19?
Vaccinaties kunnen tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Er zijn geen aanwijzingen dat vaccinatie in de eerste 12 weken leidt tot complicaties. Wil je liever niet in de eerste 12 weken gevaccineerd worden? Plan je vaccinatie dan daarna. Wacht liever niet tot het einde van de zwangerschap.
Wanneer kan ik een COVID-19 boostervaccinatie halen?
Mensen kunnen de COVID-19-boostervaccinatie halen vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie uit de COVID-19-basisserie. Mensen die na de laatste vaccinatie COVID hebben gehad, kunnen de boostervaccinatie halen vanaf 3 maanden nadat ze COVID hadden.
Is het veilig verschillende vaccinaties in een paar maanden tijd te ontvangen?
Ja, je kunt meerdere vaccinaties in korte tijd ontvangen. Ons afweersysteem kan op meerdere ziekteverwekkers of vaccins tegelijk reageren. Ook baby’s krijgen in korte tijd meerdere vaccinaties tegen verschillende ziektes om hen goed te beschermen.
Mag je een boosterprik als je COVID-19 hebt gehad?
Als je eerst corona hebt gehad en daarna 1 prik, dan heb je de basisserie afgerond. Je kunt dan 3 maanden na je prik een boostervaccinatie halen.
Kan ik klachten houden nadat ik ben hersteld van COVID-19?
Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat heet 'Long COVID' of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Deze klachten kunnen tot enkele weken en soms zelfs meerdere maanden na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 aanhouden.
Wat is "Long (langdurig) COVID"?
Een deel van de mensen houdt na een besmetting met SARS-CoV-2 langdurig klachten. Dat wordt ‘Long (langdurige) COVID’ of 'PASC' (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection) genoemd. Deze klachten kunnen tot enkele weken, maar soms meerdere maanden na een infectie met COVID-19 aanhouden.
Waar kan ik zien welk COVID-19-vaccin ik heb gekregen?
Als u een coronavaccinatie heeft gekregen kunt u op Mijn.rivm.nl/vaccinaties zien welk coronavaccin u heeft gekregen en wanneer. Dit overzicht is geen vaccinatiebewijs.
Is het normaal om griepachtige klachten te krijgen na een COVID-19-prik?
Bijwerkingen lijken op griep
Na vaccinatie tegen corona is het mogelijk dat u wat griepachtige klachten krijgt, zoals verhoging of wat koorts, spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn of vermoeidheid. Dit betekent dat het afweersysteem in het lichaam aan het werk is. Meestal duren deze klachten 2 of 3 dagen.
Is myocarditis een zeldzame bijwerking na COVID-19 mRNA vaccins?
Dat heeft het EMA (Europees Geneesmiddelenbureau) vastgesteld na onderzoek naar meldingen uit landen binnen en buiten Europa. Uit de meldingen blijkt dat myocarditis en pericarditis meestal optreden binnen de eerste veertien dagen na vaccinatie. Het gebeurt vaker na de 2e vaccinatie dan na de 1e.
Klachten zijn kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen die soms onregelmatig zijn. De klachten kunnen sterk verschillen in ernst en gaan meestal vanzelf over, of zijn met medicijnen goed te behandelen. Wie deze klachten heeft, moet contact opnemen met een arts.
Myocarditis en pericarditis komen elk jaar voor bij 1 tot 10 op de 100.000 mensen. Het risico op bijwerkingen is mede afhankelijk van de leeftijd van de persoon en het vaccin. Het wordt het vaakst gezien bij jongens en jongere mannen tussen 12 en 30 jaar.
Welke COVID-19-vaccins worden gebruikt voor de boostervaccinatie?
De boostervaccinatie wordt gezet met een mRNA vaccin: Pfizer/BioNTech of Moderna. Uit onderzoek blijkt dat een boosterprik met mRNA-vaccin goed werkt als boosterprik. Het maakt voor de boostervaccinatie niet uit welk vaccin iemand als 1e en 2e prik heeft gehad. Er is geen keuzemogelijkheid.
Hoe kan ik een afspraak maken voor een boostervaccinatie tegen COVID-19?
Dit kan alleen online, via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De boosterprik kan gehaald worden vanaf 3 maanden na de laatste vaccinatie of vanaf 3 maanden na herstel van corona. Zestigplussers mogen ook bellen voor een afspraak (telefoonnummer 0800-7070). Zij hoeven vanaf nu niet meer op de brief te wachten.
Ik heb klachten van COVID-19 en een positieve testuitslag, hoe lang moet ik dan in isolatie?
Ben je getest met klachten dan duurt de isolatie maximaal 10 dagen, geteld vanaf de datum dat je klachten kreeg. Je mag eerder uit isolatie als het minimaal 5 dagen geleden is dat je klachten (koorts, hoesten, keelpijn en neusverkouden) kreeg én 24 uur geen klachten meer hebt.
Kun je je laten vaccineren tegen COVID-19 als je klachten hebt?
Als je klachten hebt die kunnen passen bij corona (verkoudheidsklachten, verhoging/koorts benauwdheid, hoesten, verlies van smaak en reuk) kun je niet naar de vaccinatieafspraak komen. Blijf thuis, laat je testen en houd je aan de basisregels totdat je de testuitslag hebt.
Mag ik antibiotica gebruiken als ik net een COVID-19-vaccinatie heb gehad?
De meeste medicijnen hebben geen invloed op de coronavaccinatie. Als je dokter je na de vaccinatie een geneesmiddel voorschrijft, vertel hem/haar dan dat je een coronavaccinatie hebt gehad. Hij/zij kan daar dan eventueel rekening mee houden.
Moet ik me ook na vaccinatie aan de geldende coronamaatregelen houden?
Na vaccinatie kun je nog corona krijgen en je kunt nog corona doorgeven. Het is daarom belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.
Kan ik pijnstillers nemen als ik last heb van COVID-19-klachten?
Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAIDs: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger.
Wat zijn sommige regels als ik COVID-19 heb?
U mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk. Laat anderen voor u boodschappen doen of laat uw boodschappen thuis bezorgen. Vraag anderen om uw kind(eren) naar de opvang, school of buitenschoolse activiteiten te brengen bijvoorbeeld sporten of muziekles. U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
Zijn griep en COVID-19 hetzelfde?
Griep en COVID-19 zijn infecties van de luchtwegen. Maar ze worden veroorzaakt door verschillende virussen. Beide virussen verspreiden zich via druppels, die bij hoesten of niezen vrijkomen. Ook geven beide virussen koorts, verkoudheidsklachten en hoesten, en soms longontsteking.
Hoe werkt het coronatoegangsbewijs?
Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kan gescand worden met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld waarmee de toegang tot evenementen of andere landen gegeven wordt.
Moet de etikettering van het COVID-19-vaccin in alle talen worden verstrekt?
De bijsluiter voor centraal toegelaten COVID-19-vaccins wordt in alle EU-talen vertaald en in elektronische vorm gepubliceerd door de Commissie. Dit is een voorwaarde voor de verlening van voorwaardelijke vergunningen voor het in de handel brengen, een gecentraliseerde procedure voor de toestemming van geneesmiddelen.
De Commissie heeft bovendien, samen met de EU-landen en het Europees Geneesmiddelenbureau, andere flexibele oplossingen voor etikettering en verpakking ontwikkeld om de snelle en grootschalige inzet van COVID-19-vaccins mogelijk te maken. Door het flexibel toepassen van de etiketterings- en verpakkingsvoorschriften kan het vaccin sneller worden ingezet, omdat de productiecapaciteit zo wordt verhoogd, de vervoerskosten worden verlaagd, de benodigde opslagruimte wordt beperkt, de verdeling van de doses tussen de EU-landen wordt verbeterd en de mogelijke gevolgen voor de productie van andere systematische vaccins worden beperkt.
Kan ik gevaccineerd worden tegen COVID-19 als ik (mogelijk) een allergie heb voor een coronavaccin?
Mensen die (mogelijk) allergisch zijn voor een coronavaccin, kunnen in veel gevallen toch gevaccineerd worden tegen Covid-19. Dat kan niet via de 'gewone' manier, maar moet plaatsvinden in het ziekenhuis, onder begeleiding van een allergoloog.
Kan ik een pijnstiller nemen als ik COVID-19 heb en last heb van pijn of koorts?
Als je ziek thuis bent, kun je paracetamol nemen als je last hebt van pijn of koorts. Andere pijnstillers (NSAID's: ibuprofen, diclofenac of naproxen) hebben meer bijwerkingen. Daarom is paracetamol veiliger. Paracetamol werkt ook beter tegen koorts dan ibuprofen.
Hoeveel mensen zijn genezen van COVID-19?
• Hoeveel mensen er genezen zijn van COVID-19 is op dit moment niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat mensen zijn genezen van de ziekte.
Waarom heet het nieuwe virus corona?
De vorm van coronavirussen is opvallend. Als je het virus onder een elektronenmicroscoop bekijkt, zie je uitsteeksels met een bolletje erop. Dat ziet er een beetje uit als een kroon. De Latijnse naam voor kroon is corona. Hij is dus genoemd naar zijn vorm.
Hoeveel temperatuur mag een kind hebben?
Hoeveel jaar Zit je op de basisschool?