Wat verandert er? Hoe een school kiezen?

Wat moet er in een Schoolondersteuningsprofiel staan?

Gevraagd door: Quinn Barents MPhil  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.9/5 (71 stemmen)

Keuzes in het schoolondersteuningsprofiel
Welke ondersteuning biedt de school? Welke leerlingen plaatsen we wel of niet? Wat verwachten we van leraren? Hoe zorgen we ervoor doe dat leraren die verwachtingen ook waar kunnen maken?

Wat staat er in een Ondersteuningsprofiel?

In het schoolondersteuningsprofiel legt de school vast hoe zij de ondersteuning van leerlingen invult. In dit document staat wat de basisondersteuning is, maar vindt u ook de extra ondersteuning die de school kan bieden met hulp van het samenwerkingsverband.

Waar moet een Schoolondersteuningsprofiel aan voldoen?

Doelstelling schoolondersteuningsprofiel

In het schoolondersteuningsprofiel beschrijft school haar mogelijkheden om leerlingen te ondersteunen. In hoofdlijnen bestaat de beschrijving uit twee aspecten, te weten onderwijsinhoudelijke interventies en procesmatige en structurele kwaliteiten van de school.

Is een Schoolondersteuningsprofiel verplicht?

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht om een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het schoolondersteuningsprofiel staat welk aanbod aan onderwijs, zorg en hulp de school kan bieden. Samenwerkingsverband 2202-PO legt van al haar scholen de profielen bij elkaar.

Wat staat er in een ontwikkelingsperspectief?

In het ontwikkelingsperspectief staat wat het uitstroomprofiel van de leerling is en welke onderwijsdoelen daarbij horen. Ook staat hierin welke begeleiding en ondersteuning daarvoor nodig is. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief.

31 gerelateerde vragen gevonden

Wie schrijft een opp?

De school schrijft jaarlijks op welke ontwikkeling de leerling maakt en informeert de ouders hierover. Als de ontwikkeling sneller of langzamer verloopt, past de school het ontwikkelingsperspectief aan.

Is een opp verplicht?

Scholen voor speciaal onderwijs moeten voor iedere leerling een ontwikkelingsperspectief (opp) opstellen. Scholen voor primair en voorgezet onderwijs moeten een opp opstellen voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.

Wat is een Schoolondersteuningsplan?

Wat is een ondersteuningsplan? In het ondersteuningsplan beschrijft de school de extra begeleiding die leerlingen mogelijk nodig kunnen hebben bij het leren of functioneren op school. Dit kunnen aanpassingen zijn bij het leren, bij het sociaal emotioneel functioneren of in de omgang met anderen.

Welke vier soorten speciaal onderwijs zijn er?

Het speciaal onderwijs (bestaat uit 4 clusters, namelijk:
  1. Cluster 1: blinde, slechtziende kinderen. ...
  2. Cluster 2: dove, slechthorende kinderen. ...
  3. Cluster 3: gehandicapte en langdurig zieke kinderen. ...
  4. Cluster 4: kinderen met stoornissen en gedragsproblemen.

Wat staat er in de Wet passend onderwijs?

Het doel van de Wet passend onderwijs is dat alle kinderen een plek krijgen op een school die past bij hun kwaliteiten en mogelijkheden. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Daarom werken scholen in dezelfde regio samen in een samenwerkingsverband.

Wat zijn je plichten op school?

Zorgplicht scholen

Scholen moeten ervoor zorgen dat elk kind een passende plek krijgt. Ook als het kind extra begeleiding en ondersteuning nodig heeft. Deze verplichting voor scholen heet zorgplicht. De zorgplicht geldt voor kinderen die al op school zitten en kinderen die worden aangemeld.

Wie is verantwoordelijk voor passend onderwijs?

Passend onderwijs legt een zorgplicht bij scholen. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een goede onderwijsplek te bieden. Hiervoor werken reguliere en speciale scholen samen in samenwerkingsverbanden.

Wie controleert samenwerkingsverband?

De inspectie houdt toezicht zowel op de samenwerkingsverbanden als op individuele scholen. In het toezicht op de samenwerkingsverbanden legt de inspectie vragen voor over borging van de kwaliteit van de ondersteuning en over inzet van middelen.

Wat doet een samenwerkingsverband?

In een samenwerkingsverband passend onderwijs werken reguliere scholen en scholen voor speciaal onderwijs in een regio samen. Zo maken zij afspraken over welke begeleiding de reguliere scholen bieden, welke leerlingen een plek krijgen in het speciaal onderwijs en hoe de ondersteuningsmiddelen worden verdeeld.

Wat is een RENN4 school?

RENN4 - Gespecialiseerd onderwijs voor specifieke behoeftes. Welkom bij RENN4, wij verzorgen gespecialiseerd onderwijs voor leerlingen met specifieke behoeftes op het terrein van leren en gedrag.

Welke IQ gaan naar speciaal onderwijs?

Dit betekent meestal een IQ tussen de 80 en 89. Vaak gaan kinderen pas naar speciaal onderwijs wanneer ze een IQ lager dan 70 hebben.

Wat is een Toelaatbaarheidsverklaring?

Of heeft u kind een stoornis of gedragsproblemen? Dan heeft uw kind een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Dit is een bewijs dat uw kind recht geeft op een plek in het speciaal onderwijs. De school voor speciaal onderwijs vraagt de toelaatbaarheidsverklaring aan bij het samenwerkingsverband.

Wat is het ondersteuningsplan?

Een ondersteuningsplan is een weergave van de afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder over de doelen van de ondersteuning en de wijze waarop getracht wordt deze te bereiken (Besluit Zorgplanbespreking AWBZ, 2009).

Wat doet een adviseur passend onderwijs?

De APO signaleert, adviseert en ondersteunt de IB-er en directeur bij het passend arrangeren zowel binnen de basisondersteuning als de extra ondersteuning en is hierbij ook binnen de school op systeemniveau adviserend.

Wat is een basisondersteuning?

1. Wat is basisondersteuning? We omschrijven basisondersteuning als het door samenwerkingsverband 2202-PO afgesproken geheel van preventieve (om iets te voorkomen) en lichte curatieve (verbeterende) maatregelen die binnen de onderwijsondersteuningsstructuur van de school worden georganiseerd.

Wie stelt opp op?

Wie stelt het OPP voor een leerling op? Ieder bevoegd gezag maakt zelf de keuze welke functionaris(sen) binnen de school verantwoordelijk zijn voor het opstellen van het document. Wat is de rol van ouders en de leerling? De school voert op overeenstemming gericht overleg met de ouders over het ontwikkelingsperspectief.

Wat is een Uitstroombestemming?

Het uitstroomniveau kan per vakgebied verschillen; de uitstroombestemming is een uitspraak over het verwachte of geplande vervolgonderwijs. Deze uitspraak is opnieuw een gewogen besluit op basis van de uitstroomniveaus van de verschillende hoofdvakken én de belemmerende en bevorderende ontwikkelingsfactoren.

Waarom een opp?

Een opp stelt u op als u vaststelt dat een leerling behoefte heeft aan extra ondersteuning op uw school. Dat wil zeggen in die situaties dat er op verschillende terreinen aanpassingen nodig zijn of aandacht nodig is om het leren op uw school mogelijk te maken.

Wat is een opp gesprek?

OPP staat voor Ontwikkelings Perspectief Plan. Het plan bestaat uit twee delen: het perspectiefdeel en het handelingsdeel. In het perspectiefdeel staat naar welke school de leerling waarschijnlijk zal gaan na deze school.

Hoe maak je een handelingsplan?

In een handelingsplan wordt eerst de beginsituatie beschreven, dan de aanpak en tenslotte de evaluatie. Ook staat altijd de termijn genoemd, dus hoelang er aan dit plan gewerkt wordt. In een goed uitgewerkt handelingsplan staat ook wie erbij betrokken zijn en welke hulpmiddelen ingezet worden.

Volgende artikel
Hoe overleef je de zwangerschap?