Wat moet een zwangere vrouw eten?

Gevraagd door: Thijn Knuf  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.3/5 (72 stemmen)

Het advies is om twee keer per week vis te eten als je zwanger bent, een keer vette vis en een keer magere vis. Wanneer het je niet lukt genoeg vis te eten, neem dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250- tot 450 mg DHA. Vis zorgt naast brood en zuivel voor voldoende jodium.

Wat moet je vooral eten tijdens zwangerschap?

Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).

Wat is goed voor een zwangere vrouw?

Wat is gezond eten als je zwanger bent?
 • veel groente en fruit.
 • veel volkoren producten, zoals volkoren brood en volkoren pasta en zilvervliesrijst.
 • minimaal 1 keer per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten.
 • elke dag een handvol ongezouten noten.
 • elke dag 4 glazen melk, yoghurt of kwark.

Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?

Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.

Wat is belangrijk als je zwanger bent?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond te leven. Waar je op moet letten, is dat je een gezonde en gevarieerde voeding gebruikt, niet rookt en geen alcohol gebruikt. Als je gezond eet, zijn extra vitamines en mineralen niet nodig om te gebruiken, behalve natuurlijk foliumzuur.

Voedingsadviezen zwangere vrouwen uitgelegd | Voedingscentrum

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat moet je niet doen als je zwanger bent?

Wat mag je niet als je zwanger bent?
 • Roken. Roken tijdens de zwangerschap wordt zeer sterk afgeraden. ...
 • Alcohol. Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk voor je ongeboren kind. ...
 • Drugs. Gewoon niet doen. ...
 • Stress. ...
 • Medicijnen. ...
 • De kattenbak verschonen. ...
 • In de tuin werken. ...
 • Eten voor twee.

Welk fruit is goed voor vruchtbaarheid?

Genoeg voeding rijk aan flavonoïden eten is dus een goed idee! Je vindt het in voeding zoals druiven, pruimen, kersen, blauwe bessen, sinaasappelen, perziken, pruimen en tomaten. De volgende voeding wordt gezien als libido-opwekkend, wat goed kan helpen als je graag zwanger wilt worden.

Is kiwi gezond als je zwanger bent?

Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.

Is yoghurt gezond tijdens zwangerschap?

Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby. De belangrijkste bron van calcium is zuivel (bijv. magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark).

Welke yoghurt mag je eten als je zwanger bent?

Het is niet nodig om volle producten te nemen, mager of halfvol is ook prima. In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.

Is banaan goed tijdens zwangerschap?

Zorg ervoor dat je altijd een banaan in je tas hebt als je op pad gaat. Dit fruit is rijk aan kalium (een stofje dat direct je energie aanvult en ervoor zorgt dat je minder snel moe wordt). En als je misselijk bent, verdraagt je maag ze ook nog eens goed.

Hoe kom je de eerste 12 weken zwangerschap door?

Tips voor eerste trimester zwangerschap
 • Slik foliumzuur.
 • Drink geen alcohol.
 • Stop met roken.
 • Weet wat je mag eten.
 • Eet gezond.
 • Maak een afspraak met een verloskundige.
 • Termijnecho.
 • Hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent.

Wat mag je niet eten eerste weken zwangerschap?

Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent? Rauw vlees (zoals biefstuk, carpaccio, tartaar). Als je rauw vlees door en door verhit, kun je het wel veilig eten. Rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet american, ossenworst, rosbief, salami).

Hoeveel yoghurt per dag zwanger?

De aanbeveling voor zuivel voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het advies van het Voedingscentrum om elke dag 2 tot 3 porties halfvolle of magere melk, yoghurt of kwark (300-450 ml) te nemen en 2 plakken (40 gram) 20+ of 30+ kaas.

Is alle yoghurt gepasteuriseerd?

De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk. De yoghurt zelf is niet gepasteuriseerd, want dat zou de werking van de bacteriën stilleggen, en die zijn essentieel voor yoghurt.

Hoe weet je of yoghurt gepasteuriseerd is?

Gepasteuriseerde, gesteriliseerde en rauwe melk

In melk komen bacteriën voor. Om deze onschadelijk te maken vindt pasteurisatie of sterilisatie plaats. Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld.

Hoeveel stukken fruit zwanger?

Probeer dagelijks 2 tot 3 stukken fruit te eten. Vers fruit is een heel goed broodbeleg. Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden.

Kan een baby te veel fruit eten?

Kun je dan ook teveel geven? Groenten kan je kind nagenoeg niet teveel eten, maar fruit wel. Dat komt doordat fruit veel suikers bevat. De World Health Organisation (WHO) adviseert om maximaal 10% en het liefste maximaal 5% van je dagelijkse energie uit suikers te halen.

Welke groenten en fruit tijdens zwangerschap?

Eet iedere dag minimaal twee ons groenten en twee stuks fruit, ook tijdens je zwangerschap. Het liefst meer!
...
Deze groenten zijn in ieder geval erg goed om te eten tijdens je zwangerschap omdat ze veel antioxidanten bevatten:
 • Broccoli.
 • Witlof.
 • Bloemkool.
 • Spruitjes.
 • Witte kool.
 • Bessen en bosvruchten.
 • Boerenkool.
 • Asperges.

Wat is goed voor vruchtbaarheid man?

Positief effect

Groenten, fruit, volkoren granen, noten, peulvruchten en zaden bevorderen de kwaliteit van sperma. Dit komt doordat deze producten vitamine C, vitamine E, zink en seleen bevatten. Mannen die roken, regelmatig drinken of drugs gebruiken hebben minder zaadcellen.

Is avocado goed voor sperma?

Natuurlijke afrodisiaca

Een voedingsmiddel dat direct lustopwekkend werkt noemen we een afrodisiacum. Vijgen, bananen en avocado's zijn voorbeelden van natuurlijke afrodisiaca vol met vitaminen en mineralen die de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen en het libido verhogen.

Wat is slecht voor de vruchtbaarheid?

Indien jullie zwanger wensen te worden, is het aangeraden zo veel mogelijk negatieve leefstijlfactoren aan te pakken: invloed alcohol op vruchtbaarheid. invloed roken op vruchtbaarheid. invloed cafeïne op vruchtbaarheid.

Kun je afvallen als je zwanger bent?

Voor het onbedoeld afvallen tijdens je zwangerschap zijn zowel serieuze als onschuldige oorzaken te bedenken: Zwangerschapsmisselijkheid. De welbekende zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je maar weinig eten binnenhoudt of niet veel trek hebt. Je kan dan de eerste maanden afvallen in plaats van aankomen.

Wat gebeurt er als je te weinig eet tijdens zwangerschap?

Niet lijnen of vasten tijdens je zwangerschap

Te weinig eten kan (uiteindelijk) de groei van je baby in gevaar brengen en je kunt er zelf extreem vermoeid van raken. Als je wilt lijnen of vasten, wacht dan tot je bevallen bent.

Wat doet stress met je zwangerschap?

Er zijn o.a. onderzoeken die laten zien dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van je baby. En ook kan een ontregelde hormoonspiegel later tot gedragsproblemen leiden bij je kind.