Doctor Breaks Down What Women Need To Know About Fibroids

Wat merk je als je een vleesboom hebt?

Gevraagd door: Kyan Kanhai  |  Laatste update: 1 maart 2024
Score: 5/5 (11 stemmen)

Wat merk ik van een vleesboom? U merkt meestal niks van een vleesboom. Soms geeft een vleesboom wel klachten: veel bloedverlies als u ongesteld bent.

Hoe weet je of je vleesbomen hebt?

Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.

Kan je vleesboom voelen?

Vleesbomen zijn niet heel makkelijk te ontdekken doordat ze lang niet altijd klachten geven of voelbaar aanwezig zijn. Pas op het moment dat een vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt kan deze (pijnlijke) klachten geven. Naast pijnlijke klachten kan de menstruatie ook heviger worden.

Hoe wordt een vleesboom ontdekt?

Met een inwendige echo beoordeelt de gynaecoloog de plaats en de grootte van de vleesboom. De gynaecoloog brengt een dunne echokop in de vagina en bekijkt de baarmoeder en de eierstokken.

Waar pijn bij vleesboom?

Een groot myoom kan rugklachten of een zeurderige pijn in de onderbuik veroorzaken. Het vrijen kan pijnlijk zijn. Drukt een myoom op de blaas, dan kunt u plasproblemen krijgen, zoals vaak plassen. Verder kan een myoom een spontane miskraam veroorzaken en ook ongewenste kinderloosheid kan het gevolg zijn.

33 gerelateerde vragen gevonden

Kan een vleesboom vanzelf weggaan?

Na de overgang verschrompelen de vleesbomen en verdwijnen de klachten bijna altijd vanzelf.

Wat is het gevaar van een vleesboom?

Vaak geven vleesbomen weinig klachten maar mogelijk krijgt u toch last van: Overmatig bloedverlies wat kan zorgen voor bloedarmoede en waardoor u kortademig bent; Menstruatiepijn; Een drukkend gevoel in de buik, laag in de rug of klachten bij het plassen of vrijen.

Waarom krijg je een vleesboom?

Oorzaak. De precieze oorzaak van het ontstaan van een myoom is onbekend en wordt nog onderzocht. Wel is bekend, dat myomen onder invloed van vrouwelijke hormonen (oestrogenen) zich kunnen ontwikkelen.

Welke leeftijd vleesboom?

Vleesbomen zijn de meest voorkomende tumoren in de vrouwelijke geslachtsorganen en ontwikkelen zich in de vruchtbare leeftijd, gewoonlijk bij vrouwen vanaf 35 jaar, maar ze komen ook voor bij een klein aantal jongere vrouwen. Vleesbomen worden ontdekt via echografie.

Wat zijn de symptomen van baarmoederkanker?

U krijgt meestal 1 of meer van de volgende onderzoeken:
 • een MRI.
 • een biopt. De arts haalt met een klein tangetje een heel klein stukje weefsel van de baarmoederhals weg. ...
 • een lisexcisie.
 • bloedonderzoek. In uw bloed kan de gynaecoloog zien: ...
 • onderzoek van uw vagina en baarmoederhals. ...
 • een PET-CT-scan.

Hoe kom ik van vleesboom af?

Vleesbomen geven meestal geen klachten. Behandeling is dan niet nodig. Bij veel bloedverlies helpen medicijnen. Bij een grote vleesboom of veel vleesbomen is een operatie een mogelijkheid.

Hoe halen ze een vleesboom weg?

Hoe wordt de operatie uitgevoerd? Een vleesboom verwijdering via een kijkoperatie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd door een gynaecoloog samen met een gynaecoloog in opleiding. De gynaecoloog maakt meestal een sneetje van ongeveer 1 cm in de navel, waardoor de buik gevuld wordt met koolzuurgas (CO2).

Wat kun je doen tegen vleesboom?

Soorten medicijnen tegen vleesbomen
 • Medicijnen zonder hormonen. NSAIDs (Niet-Steroïde Anti-Inflammatoire Drugs) Onder meer Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen zijn NSAIDs. Deze medicijnen helpen vaak goed bij menstruatiepijn. ...
 • Medicijnen met hormonen. De anticonceptiepil. Progesteronpreparaten. GnRH-analogen.

Kunnen vleesbomen pijn veroorzaken?

Maar het kan zijn dat de grootte en/of de plaats van vleesbomen wel klachten geeft. Zo kunnen grote vleesbomen drukken op de andere organen in de buik, bijvoorbeeld op uw blaas. In een aantal gevallen veroorzaken vleesbomen pijn onder in de buik. Soms is deze pijn te vergelijken met weeën.

Kan een vleesboom rugklachten veroorzaken?

Wanneer een vleesboom tegen je organen aandrukt, kan dit klachten veroorzaken, onder andere rugklachten. Wanneer een vleesboom klachten veroorzaakt kan ervoor worden gekozen deze operatief te verwijderen.

Hoe voel je een vergrote baarmoeder?

Wanneer de baarmoeder door de myomen groter wordt, is een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik niet ongebruikelijk. Ook kan lage rugpijn ontstaan, wanneer de baarmoeder door de groei van een myoom naar achteren kantelt.

Hoe snel ontstaat een vleesboom?

Hoe snel een vleesboom groeit, varieert enorm. Een vleesboom kan in korte tijd zo groot worden als een sinaasappel of nog groter. Of in enkele jaren 'slechts' zo groot als een knikker. Waarom een vleesboom op een gegeven moment ontstaat, is niet bekend.

Welke medicijnen tegen vleesboom?

Medicijnen bij vleesbomen
 • Prostaglandine-synthetase-remmers (diclofenac, ibuprofen, indometacine, naproxen)
 • Tranexaminezuur (Cyklokapron®)
 • De pil.
 • Progesteronpreparaten (Orgametril®, Primolut N®, Cerazette®, Implanon®, Mirena®)
 • LHRH-analoog.

Wat merk je als je in de overgang komt?

Bij een kwart van de vrouwen gaat de overgang gepaard met klachten die het dagelijks leven kunnen verstoren, andere hebben helemaal geen klachten. Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten.

Hoe ziet een vleesboom eruit?

Vleesbomen zijn goedaardige knobbels, die meestal uitgaan van de baarmoederspier. Ze bestaan uit spier- en bindweefsel en voelen een beetje rubberachtig aan. Myomen kunnen een paar millimeter groot zijn, maar ook zelfs een paar kilo wegen. Een baarmoeder kan één of meerdere myomen bevatten en ook de plaats verschilt.

Kan een vleesboom knappen?

Vleesbomen kunnen hevige tussentijdse en menstruele bloedingen veroorzaken waardoor er soms een tekort aan rode bloedcellen (bloedarmoede), vermoeidheid en kortademigheid optreedt. Dat komt omdat vleesbomen de baarmoeder soms irriteren en groter maken.

Heeft iedereen een vleesboom?

Wie heeft myomen? 20 tot 30 procent van de witte vrouwen en 50 tot 60 procent van de donkere vrouwen hebben vleesbomen. Vrouwen die (nog) geen kinderen hebben gehad, krijgen vaker myomen. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron hebben invloed op het ontstaan van vleesbomen.

Hoe herken je verklevingen baarmoeder?

Je kunt de symptomen van verklevingen in de baarmoeder herkennen als je minder of helemaal niet meer menstrueert. Soms ervaren vrouwen pijn in de (onder)buik en er bestaat ook een kans dat vrouwen minder vruchtbaar zijn.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Wat merk ik bij endometriose?
 • heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent: U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik. ...
 • pijn tijdens vrijen.
 • darmkrampen of pijn bij poepen.
 • diarree of juist niet goed kunnen poepen.
 • branderig gevoel tijdens plassen.
 • schouderpijn.
 • moe zijn.
 • zwanger worden lukt niet.

Kun je een vleesboom verliezen?

Het is dan vaak mogelijk ze met een laparoscopische operatie te verwijderen, al is dit niet altijd nodig. Liggen de vleesbomen helemaal of voor een groot deel in de baarmoederholte, dan kan de gynaecoloog deze meestal via de vagina met behulp van een hysteroscoop uit de baarmoederholte verwijderen.

Volgende artikel
Welke genen zijn dominant?