Bijna 18? Wat je MOET weten!

Wat mag vanaf 18 jaar België?

Gevraagd door: Vera de Bruin  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 5/5 (21 stemmen)

  • Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet.
  • Je mag stemmen bij verkiezingen.
  • Je kunt een proces aanspannen.
  • Iemand anders kan een proces tegen jou aanspannen.
  • Je mag 's nachts werken.
  • Je kunt trouwen zonder toestemming van je ouders.
  • Je kunt zelf een uitkering aanvragen als je daar recht op hebt.

Wat mag je als je 18 bent Belgie?

Wat zijn mijn rechten vanaf 18 jaar?
  • Voor de wet ben je volwassen.
  • Je mag in principe over alles alleen beslissen.
  • Je mag sigaretten en sterke drank kopen.
  • Je bent verantwoordelijk voor al je beslissingen.
  • Je beslist zelf of je nog naar school wilt. ...
  • Beslis je om verder te studeren?

Wat is het verschil tussen 18 en 21 jaar?

Vanaf die dag mag je stemmen, zelfstandig rijden als je een rijbewijs hebt, drank en wiet kopen, een bankrekening openen, geld lenen, een woning kopen en zelfs minister-president worden. Vanaf je 21ste verandert er niet meer zoveel.

Wat zijn mijn rechten als 18 jarige?

Je bent meerderjarig en volwassen voor de wet. Nu mag je in principe alles wat volwassenen mogen: Je hebt stemrecht en mag dus stemmen bij de verkiezingen. Je mag jouw zetel innemen als je verkozen bent voor de gemeenteraad, Provinciale Staten, Eerste of Tweede Kamer.

Wat gaat er veranderen als je 18 wordt?

18 worden, wat verandert er? Na de 18de verjaardag heeft je kind meer vrijheden maar ook meer verantwoordelijkheden. Een 18-jarige kan bijvoorbeeld zelf abonnementen afsluiten of leningen aangaan. Als ouder kun je dit niet terugdraaien.

19 gerelateerde vragen gevonden

Wat mogen je ouders bepalen als je 18 bent?

Als ouder mag u zelf bepalen hoe u uw kind wilt opvoeden. In de wet staat dat u moet zorgen voor het lichamelijke en geestelijke welzijn van uw kind. En dat u het moet helpen om zijn of haar persoonlijkheid te ontwikkelen. U mag het kind niet mishandelen.

Wat mag je niet als je 18 bent?

Als je achttien wordt, ben je meerderjarig. Dit betekent dat je bij allerlei zaken geen toestemming meer nodig hebt van je ouders. Het betekent ook dat je voor de wet meerderjarig bent en dus ook gestraft wordt als volwassene wanneer je de wet overtreedt; Je mag een lening aangaan.

Wat is verplicht als je 18 bent?

Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.

Hoe lang ben je financieel verantwoordelijk voor je kind?

Echtgenoten en geregistreerde partners moeten elkaar onderhouden. Ook na de scheiding. Ouders hebben die plicht voor hun kinderen tot 21 jaar.

Hoe noem je een 18 jarige?

In Nederland ben je wettelijk tot je 18 jaar wordt officieel een kind. Dat staat vast. Bij de benamingen voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën die we hieronder beschrijven, zetten we leeftijden.

Hoe heet iemand tussen 10 en 19 jaar oud?

Een tiener is een persoon die, strikt genomen, een leeftijd heeft tussen de tien en negentien jaar. Doorgaans wordt hiermee een puber bedoeld.

Hoe noemen we een persoon van 18 jaar?

De categorie kinderen tot 18 jaar noemt men minderjarigen. De categorie vanaf 18 is natuurlijk meerderjarig. Lang geleden, was men pas meerderjarig, na het bereiken van de 21-jarige leeftijd. Tegenwoordig is men op de 18e verjaardag meerderjarig geworden.

Wat zijn mijn rechten in België?

De Belgische Grondwet (Titel II) beschermt ook de fundamentele rechten van burgers en buitenlanders in België, behalve in uitzonderlijke gevallen. De beschermde rechten zijn het recht op gelijkheid en non-discriminatie, burgerlijke en politieke rechten en vrijheden en het recht op eigendom.

Wat is minderjarig in Belgie?

1. Handelings(on)bekwaamheid van de minderjarige. De wet van 19 januari 1990 omschrijft een minderjarige als “de persoon van het mannelijk of vrouwelijk geslacht die de volle leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt”. Ook artikel 1 van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind bevestigt deze bepaling.

Wat mag vanaf 17 jaar België?

Vanaf 17 jaar kunt u deelnemen aan het theorie-examen waarmee u uw kennis over de wegcode aantoont. U mag deelnemen aan het theorie-examen zonder eerst lessen te volgen. Als u na de tweede poging niet geslaagd bent, moet u 12 uur theorielessen volgen in een erkende rijschool(PDF bestand opent in nieuw venster).

Is 100 euro kleedgeld veel?

'Merkkleding betaal je zelf maar'

Voorlichtingsinstituut Nibud adviseert om vanaf het 12e jaar met kleedgeld te beginnen. De meeste kinderen ontvangen maandelijks een bedrag tussen de 25 en 50 euro. Slechts 2 procent krijgt meer dan 100 euro.

Hoeveel heeft een gemiddelde 18 jarige op zijn spaarrekening?

Het spaarbedrag verschilt per leeftijd: hoe ouder, des te meer wordt er gespaard. Vergeleken met 2016 sparen vooral 17- en 18- jarigen meer: van gemiddeld 89 euro per maand naar 114 euro. Scholieren die sparen hebben een gemiddeld spaartegoed van 1.392 euro.

Is het verplicht om zakgeld te geven?

Zakgeld is niet verplicht en hoeveel zakgeld je krijgt, bepalen je ouders in overleg met jou. Op de website van het NIBUD zie je hoeveel zakgeld jongeren gemiddeld krijgen en je kunt zelf uitrekenen of je genoeg zakgeld krijgt. Mag jij ook zelf je kleren kopen? Dan krijg je meestal kleedgeld van je ouders.

Is er leerplicht in Belgie?

De leerplicht geldt gedurende een periode van dertien jaar. Ze begint wanneer het kind 5 jaar wordt en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar.

Kun je met 18 jaar stoppen met school?

Leerlingen die ouder zijn dan 18 hoeven niet meer verplicht naar school. Maar als een leerling tussen 18 en 23 jaar van school gaat zonder startkwalificatie, meldt de school dit wel bij de gemeente.

Kan school je ouders bellen als je 18 bent?

Als je ouders hun nummer aan de school hebben gegeven, dan hebben ze erin toegestemd om op een zekere dag gebeld te worden. Het bel-me-niet-register is dan niet van toepassing. Als je ouders meerderjarig zijn, dan hebben ze je toestemming niet nodig.

Welke leeftijd het huis uit?

Op welke leeftijd gaan kinderen in Nederland uit huis? In 2020 waren jongeren gemiddeld 23,7 jaar toen ze uit huis gingen, in 2012 was dat nog 22,8 jaar. De leeftijd waarop jongeren het ouderlijk huis verlaten is in 2020 iets gedaald. In de jaren daarvoor gingen jongeren steeds iets later uit huis.

Hoe oud moet een kind zijn om zelf te beslissen?

Kinderen worden op hun 18e verjaardag meerderjarig. Pas vanaf dat moment mogen ze alle beslissingen zelf nemen en zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen. Dat betekent dat ze dan ook zelf mogen kiezen bij welke ouder ze willen wonen (of ergens anders) en hoe vaak ze hun ouders bezoeken.

Volgende artikel
Wat ben je kwijt aan een kind?