Veelgestelde vraag: Wat mag je wel en niet eten als je borstvoeding geeft?

Wat mag je zeker niet eten tijdens borstvoeding?

Gevraagd door: Ties van de Wal  |  Laatste update: 14 februari 2024
Score: 4.3/5 (13 stemmen)

Lees snel verder en ontdek meteen wat je beter niet eet als je borstvoeding geeft!
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Wat mag je niet eten als je borstvoeding geeft?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Welk voedsel zorgt voor krampjes baby?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Wat je eet invloed op borstvoeding?

Er bestaan nogal wat mythes over voedingsproducten en een mogelijk negatief effect op de spijsvertering van je baby. Je kindje zou bijvoorbeeld krampen kunnen krijgen door wat jij eet. Toch bestaat daar vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor. Sommige moeders laten bepaalde voedingsmiddelen uit voorzorg staan.

Wat mag je eten als je borstvoeding geef?

Borstvoeding vraagt energie en vocht. Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Welke groenten geven krampen bij baby?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Wat mag je niet eten na de bevalling?

Ongezonde vetten mag je aan je voorbij laten gaan. Die zitten onder andere in koekjes, chips, taart en pizza. Ook in veel kant-en-klare producten vind je ongezonde vetten. Als je net bent bevallen, is het belangrijk om veel voeding te eten die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels.

Waar krijgen babys krampjes van borstvoeding?

Als de baby gaat drinken wordt de peristaltiek van het spijsverteringskanaal geactiveerd. Dit kan de krampjes veroorzaken. Soms is de hoeveelheid lucht die een baby inslikt tijdens de voeding de oorzaak van de krampjes. Je ziet dan vaak dat de moeder een grote melkproductie heeft en de melk flink toeschiet.

Hoe snel val je af met borstvoeding?

Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.

Wat kun je doen tegen buikkrampen baby?

Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of verminderen?
  1. Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
  2. Breng rust in het drinken. Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. ...
  3. Voorkom lucht in de speen van de fles. ...
  4. Bij verkoudheid.

Wat helpt tegen krampjes baby borstvoeding?

Lucht
  • De eerste melk even laten weglopen en je baby aanleggen als de melk rustiger stroomt.
  • Voeden tegen de zwaartekracht in, zoals door achteroverleunend voeden.
  • Vaker voeden zodat je borsten minder vol zijn bij een voeding.
  • Vaker voeden zodat je baby minder hongerig is bij een voeding en daardoor rustiger drinkt.

Welke kruiden mag niet tijdens borstvoeding?

Schadelijke stoffen in kruiden, zoals aloë, senna en Kava Kava kunnen overgaan in de moedermelk en mogelijk schadelijk zijn voor het kind.

Waarom zijn baby s avonds onrustig?

Baby wordt 's avonds onrustig

Een jonge baby wordt vaak rond een uur of 16:00 – 18:00 moe. Ouders zijn rond die tijd druk met andere zaken (koken, eten, andere kinderen) en blijven dan rondlopen met hun baby. Een baby wordt door al deze prikkels enkel onrustiger en is op dat moment het meest gebaat bij slaap.

Wat eten om melkproductie te verhogen?

Zorg daarom dat je zelf gezond, gevarieerd en voldoende eet. Denk bijvoorbeeld aan koolhydraten uit fruit en volkorenproducten. Ook goede vetten uit ongebrande noten en vette vis, en eiwitten uit groente, onbewerkte vis of vlees en peulvruchten zijn goed voor je.

Welke thee als je borstvoeding geeft?

Kun je thee drinken als je zwanger bent of borstvoeding geeft? Je hoeft een kopje groene of zwarte thee dus niet te laten staan. Het advies zegt dat je beperkt gewoon kunt genieten van groene en zwarte thee als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Hoeveel koffie mag je als je borstvoeding geeft?

Het Voedingscentrum adviseert aanstaande moeders en vrouwen die borstvoeding geven om maximaal 300 mg cafeïne per dag te gebruiken. Dit komt overeen met 3 tot 4 kopjes koffie. Een minimale hoeveelheid cafeïne kan via de borstvoeding bij de baby terechtkomen.

Hoe lang ben je thuis als je borstvoeding geeft?

Borstvoedingspauze. Gedurende 9 maanden na de geboorte mag je je werk onderbreken om borstvoeding te geven of om melk af te kolven. Je kindje moet zich wel in de buurt van de werkplaats bevinden. Bedraagt je werkdag minstens 4 uur dan heb je recht op 1 pauze van een half uur.

Hoe lang geeft een vrouw borstvoeding?

Het is geheel aan jou hoe lang je je kindje borstvoeding wilt geven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om je baby zes maanden lang alleen maar borstvoeding te geven, voor de meest optimale start. En als je met vaste voeding begint ook borstvoeding te blijven geven, minimaal tot de leeftijd van twee jaar.

Wat helpt tegen krampjes bij pasgeboren baby?

Wat kun je doen om krampjes te voorkomen of verminderen?
  • Neem tijd voor een boertje na het voeden. Houd je baby met zijn buik op je schouder.
  • Breng rust in het drinken. Als je baby snel drinkt geef dan voor de voeding even (minuut of 3-4) je pink of een fopspeen. ...
  • Voorkom lucht in de speen van de fles. ...
  • Bij verkoudheid.

Waarom heeft baby s nachts krampjes?

Deze samentrekkingen ontstaan omdat de darmen van je baby nog in ontwikkeling zijn en nog moeten wennen aan voeding in de darmen. Darmkrampen ontstaan vaak tijdens of na de voeding. Je baby heeft al die tijd in je buik voeding via de navelstreng gehad en zijn of haar lichaam moet dus wennen aan voeding via de mond.

Wat te doen bij koliek baby?

Het sussen van een baby met koliek
  1. Knuffel je baby wanneer hij/zij veel huilt.
  2. Houd hem/haar rechtop tijdens het voeden om te voorkomen dat darmgassen geblokkeerd raken.
  3. Laat je baby boeren tijdens en na het voeden, dit voorkomt koliekpijn.
  4. Vraag het consultatiebureau om je manier van voeden te controleren.

Waarom geen zuivel voor bevalling?

Het gevolg hiervan is dat voedsel dat je tijdens de bevalling eet, vooral voedsel met veel vet, zoals vlees en zuivelproducten, gewoon in je maag blijft zitten. Dit kan een onprettig gevoel geven en vergroot de kans op braken tijdens je ondersteunde bevalling.

Wat eet een kraamvrouw?

Je hebt geen speciaal dieet nodig wanneer je borstvoeding geeft, maar wat je eet moet qua voedingswaarde gebalanceerd zijn. Dat betekent voldoende groenten en fruit, alsook volkorenproducten zoals haver, bruine rijst en volkoren graanproducten en -brood.

Hoe lang duurt het voordat je buik weer plat is na bevalling?

Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.

Volgende artikel
Hoeveel uur slaap heb je nodig?