Wat kun je wel en niet eten als je zwanger bent?

Wat mag je wel en niet tijdens de zwangerschap?

Gevraagd door: Nick Brouwer  |  Laatste update: 26 februari 2024
Score: 4.5/5 (26 stemmen)

In het kort
 • Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten, ei en melkproducten.
 • Kook met verse producten. ...
 • Drink geen alcohol.
 • Drink niet meer dan 2 kopjes koffie per dag.
 • Neem geen rauwe eieren, rauwe melk en zachte kazen die van rauwe melk gemaakt zijn.

Wat mag je allemaal niet doen tijdens zwangerschap?

Don'ts tijdens de zwangerschap
 • Roken (ook niet in een rokerige ruimte gaan zitten!)
 • Zware dingen tillen.
 • Knellend ondergoed dragen.
 • Medicijnen gebruiken zonder overleg met huisarts.
 • Kattenbak verschonen.
 • Zonder handschoenen tuinieren.
 • Rauwmelkse kazen en rood vlees eten.
 • Alcohol drinken.

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Wanneer je buik echt begint te groeien, zo vanaf week 20, kan het bukken en tillen echt zwaar worden voor je zwangere lichaam. Je rug kan je hiermee gemakkelijk overbelasten, of je kunt sneller uit evenwicht raken en vallen met alle gevolgen van dien.

Waarom mag je geen cola tijdens zwangerschap?

Mag je frisdrank als je zwanger bent? Gelukkig kan het drinken van frisdrank en vruchtensap geen kwaad tijdens de zwangerschap. Echter is het lang niet zo gezond als het drinken van gewoon water, omdat er natuurlijk ontzettend veel suiker in frisdrank zit, wat voor je tanden en je bloedglucose niet bepaalde goed is.

Waar moet je op letten als je zwanger bent?

Doen tijdens je zwangerschap
 • Foliumzuur innemen. Foliumzuur is belangrijk bij alle processen rond celdeling en groei, en is daarom vooral tijdens de zwangerschap essentieel. ...
 • Let op gezonde voeding. ...
 • Controleer je vaccinaties. ...
 • Sport. ...
 • Seks. ...
 • Rust en ontspanning. ...
 • Met de benen omhoog. ...
 • Mondhygiëne.

40 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kilo mag je tillen als je zwanger bent?

Als je dan toch iets moet tillen of dragen houdt je dan aan volgende algemene richtlijnen. Til aan het begin van je zwangerschap altijd in één handeling en niet meer dan 10 kilo. Na de 20e zwangerschapsweek til je niet meer dan 10 keer per dag maximaal 5 kilo.

Hoeveel weken ben je zwanger Als de test positief is?

Hoe lang ben je zwanger? Daar zit je dan, je tuurt naar die 'streepjes' of dat 'plusje', die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.

Welk drinken is goed voor zwangerschap?

Voldoende drinken is belangrijk in de zwangerschap. Met 1,5 tot 2 liter per dag zit je goed. Dat is ongeveer 10 bekers of 10 grote glazen. Het advies is om vooral thee of koffie zonder suiker, halfvolle of magere melk of water te nemen.

Wat voor thee mag je drinken als je zwanger bent?

Witte thee bevat bijvoorbeeld de minste theïne en is daarom een betere keuze. Theesoorten die geen theïne bevatten zijn rooibosthee en kruidenthee. Deze dranken kun je daarom onbeperkt drinken tijdens de 9 maanden dat je je baby draagt. Hieronder vallen ook muntthee en gemberthee.

Wat kun je het beste drinken als je zwanger bent?

Thee, kruidenthee en koffie zonder suiker staan in de Schijf van Vijf. Deze dranken zijn gezond om te drinken, ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het advies is om voor de zekerheid niet meer dan 2 kopjes koffie te nemen. Dat advies geldt ook voor cafeïnevrije koffie.

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.

Kan lang staan kwaad zwanger?

Lang staan kan nadelen hebben voor de zwangerschap en voor het ongeboren kind. Uit onderzoek blijkt dat er een kleine kans is dat een kind hierdoor te vroeg geboren wordt of te klein is bij de geboorte. Vrouwen kunnen door lang staan en veel bukken klachten krijgen in met name de laatste maanden van de zwangerschap.

Kun je staand zwanger worden?

Er is geen bewijs dat bepaalde seksstandjes een grotere kans op zwangerschap bieden dan andere. Bovenop zitten of staand vrijen verlagen de kans dus ook niet. Soms wordt gedacht dat bovenop zitten of staand vrijen de kans verkleinen omdat er meer sperma uit de vagina stroomt. Dit is niet waar.

Wat niet doen in eerste trimester?

Wat mag je niet doen tijdens de zwangerschap
 • Roken. Iedereen is het er wel over eens. ...
 • Alcohol. Net als roken is alcohol schadelijk voor het ongeboren kind. ...
 • Sigaretten. Er zijn nog steeds mom2be's die denken dat een of twee sigaretten per dag geen kwaad kan. ...
 • Verven. ...
 • Te veel bukken en of tillen. ...
 • Spa dag. ...
 • Zonnebank. ...
 • Grote hoogtes.

Hoeveel weken zwanger eerste echo?

Termijn bij de eerste echo

Vanaf 7-8 weken is de beste termijn om een eerste echo te maken. Bij deze vroege echo meten we het kindje op om te kijken of de groei past bij hoever je bent in de zwangerschap. We kijken of het hartje klopt en we kijken of het kindje in de baarmoeder zit.

Hoeveel uur mag je werken als je zwanger bent?

U kunt niet worden verplicht om meer te werken dan: maximaal 10 uur per dienst; in een periode van 4 weken maximaal gemiddeld 50 uur per week; in een periode van 16 weken maximaal gemiddeld 45 uur per week.

Is citroen goed als je zwanger bent?

Vitamine C is belangrijk tijdens je zwangerschap. Vitamine C zit in paprika, spruiten, zwarte bessen, peterselie, boerenkool, aardbei, rode kool, kiwi, peulen, citroen, sinaasappel, kool, limoen. Naast deze vitamine C bommetjes kun je gewoon het fruit kiezen waar jij trek in hebt.

Is gember goed als je zwanger bent?

Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen voor nadelige effecten op de foetus of de zwangerschap. De NHG-Standaard Zwangerschap en Kraamperiode noemt gember als voorkeursmiddel bij matige klachten van misselijkheid tijdens de zwangerschap. De geadviseerde dosering is viermaal daags 250 mg.

Hoeveel kopjes koffie als je zwanger bent?

Maar 1 à 2 koppen koffie per dag kun je rustig drinken. Recent Amerikaans onderzoek onthult dat vrouwen die in het begin van hun zwangerschap veel koffie drinken (>200 gram per dag) een twee keer zo grote kans hebben op een miskraam.

Kun je garnalen eten als je zwanger bent?

Helaas, je kunt garnalen tijdens de zwangerschap beter laten staan. Dat komt doordat er verhoogde gehaltes schadelijke stoffen zoals dioxine, kwik en PFAS (poly – en perfluoralkylstof) in kunnen zitten. Dat geldt ook voor makreel, paling, sardine, tonijn en krab.

Hoeveel eieren per dag tijdens zwangerschap?

Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes. Daarom vind je ze in de lichtgroene groep van de voedingsdriehoek terug. Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten.

Wat mag je niet doen tijdens innesteling?

Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden. Vermijd producten met veel suiker, cafeïne, zout en verzadigd vet.

Wat betekent 3+ op Clearblue?

Het is als 2 testen in 1. Eerst wordt het zwangerschapshormoon met meer dan 99% nauwkeurigheid opgespoord vanaf de dag dat je menstruatie zou moeten beginnen. Als je zwanger bent, geeft de test BOVENDIEN aan hoe lang je al zwanger bent; 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken (3+).

Hoeveel weken ben je zwanger als Clearblue zegt 3 +?

Als je zwanger bent, geeft de test BOVENDIEN aan hoelang je al zwanger bent; 1-2, 2-3 of meer dan 3 weken (3+).

Wat betekent 2-3 zwanger Clearblue?

Het aantal weken sinds de bevruchting wordt weergegeven als 1-2, 2-3 of 3+. Met deze zwangerschapstestset voor thuisgebruik kun je 5 dagen voor je gemiste menstruatie testen (dat is 4 dagen voordat je je menstruatie verwacht) (3).

Vorige artikel
Welk fruit helpt tegen hoesten?