Verkoudheid - Symptomen en tips

Wat mag je gebruiken bij verkoudheid tijdens zwangerschap?

Gevraagd door: Finn Lommert BA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 4.6/5 (28 stemmen)

Neusspray of druppels bij verkoudheid en verstopte neus
Dan kan stomen met heet water verlichting geven. Als dat niet voldoende helpt, dan kun je tijdens je zwangerschap een neusspray of neusdruppels gebruiken. Neusdruppels of neusspray met natriumchloride (fysiologisch zout, zout water) hebben de voorkeur.

Wat te doen tegen verkoudheid als je zwanger bent?

Zwanger en verkouden, we hebben 15 tips voor je!
 1. Slaap.
 2. Slaaphouding.
 3. Neusspray met Xylometazoline.
 4. Zink verkort verkoudheid.
 5. Stomen.
 6. Genoeg blijven drinken.
 7. Dranken met een verzachtend effect.
 8. Mentolzalf.

Kan een verkoudheid kwaad als je zwanger bent?

Verzwakte weerstand

Tijdens je zwangerschap is je weerstand verzwakt, waardoor je gemakkelijker een infectie zoals een verkoudheid kunt oplopen. Zo'n verkoudheid is meestal heel onschuldig en niet gevaarlijk voor je baby; na enkele dagen ben je er meestal wel vanaf.

Wat mag je tegen hoesten als je zwanger bent?

Wissel dan af met (kamille)thee en sap, maar pas wel op met het drinken van bepaalde kruidentheeën, zoals venkel- en anijsthee, en koffie. Tip: maak een drankje van heet water, citroen, honing en eventueel gember. Deze combinatie is goed voor je immuunsysteem, verzacht de keel en kan helpen tegen het hoesten.

Wat te doen tegen keelpijn als je zwanger bent?

Neem een pijnstiller in.

Heb je erg veel last van keelpijn als je zwanger bent? Dan kan je paracetamol innemen. Slik tijdens je zwangerschap geen aspirine. Dit kan schadelijk zijn voor je baby.

38 gerelateerde vragen gevonden

Welke Keeltabletten tijdens zwangerschap?

Als u bovengenoemde voorzorgen respecteert, mag u Medica keeltabletten gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding.

Waarom geen Strepsils tijdens zwangerschap?

Strepsils geeft geen interactie met antibiotica, wat geassocieerd gebruik mogelijk maakt. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid. Er zijn geen of beperkte gegevens beschikbaar over het gebruik van dit geneesmiddel tijdens deze periodes.

Welke hoest siroop bij zwangerschap?

Gebruik van middelen met tijm, anijs, zoethout, guaiacol en ipecacuanha in de zwangerschap is acceptabel in normale doseringen. Let op: Gebruik promethazine niet vlak vóór de geboorte. Dit middel kan versuffend zijn voor het pasgeboren kind.

Kun je een miskraam krijgen door hoesten?

Vaak is een bloeding het gevolg van een betere doorbloeding van de baarmoedermond. Zoals ook je tandvlees of je neus sneller bloed, zo bloed ook je baarmoedermond sneller. Meestal zie je bloedverlies dan ook ontstaan na hard hoesten, niezen, harde ontlasting of vrijen.

Is hoesten slecht voor zwangerschap?

Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.

Hoe weet je of je corona hebt of een verkoudheid?

Als je klachten hebt die passen bij COVID-19

Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je plotseling verlies van reuk of smaak? Doe dan meteen een zelftest.

Hoe lang kun je verkouden zijn?

Hoe lang duurt een verkoudheid normaal? Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week. Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.

Wat kun je het beste doen tegen verkoudheid?

Wat helpt tegen verkoudheid? Onze tips!
 • Tip 1: Neus niet snuiten. ...
 • Tip 2: Slaap voldoende. ...
 • Tip 3: Drink voldoende. ...
 • Tip 4: Houd uw hygiëne op peil. ...
 • Tip 5: Neem een warme douche. ...
 • Tip 6: Zorg voor genoeg frisse lucht. ...
 • Tip 7: Blijf uit de buurt van sigarettenrook. ...
 • Tip 8: Neem een pijnstiller bij een zware verkoudheid.

Waar begint een miskraam mee?

Een miskraam begint, zoals hierboven besproken, vaak met vaginaal bloedverlies en een menstruatie achtige buikpijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen erger worden en kortdurend hevig zijn, gepaard gaand met krampende pijn (hiervoor kun je een pijnstiller nemen, bij voorkeur paracetamol).

Wat zijn de symptomen van een miskraam?

Dit kun je bij een miskraam merken:
 • pijn onder in de buik of rug, alsof je ongesteld bent.
 • bloedverlies.
 • minder gespannen borsten, niet meer misselijk: klachten van de zwangerschap worden minder.

Wat voel je bij een vroege miskraam?

Een miskraam begint meestal met licht bloedverlies waarna het bloedverlies toeneemt. Tevens kunnen er buikkrampen ontstaan met mogelijk verlies van bloedstolsels. Dit wordt door veel vrouwen als heftig ervaren. Vrouwen die eerder kinderen hebben gekregen herkennen er (lichte) weeën in.

Wat is beter codeïne of Noscapine?

"Maar noscapine geeft ten opzichte van dextromethorfan en codeïne minder bijwerkingen en werkt even goed", aldus de woordvoerder. "Al gaat de voorkeur uit naar een niet-medicamenteuze methode zoals voldoende drinken." Een flesje water voor onderweg kan dus uitkomst bieden als de lezer weer naar de bakker moet.

Welke hoestdrank werkt echt?

Als je twijfelt met welke soort hoest je te maken hebt, dan zit je met Prospan altijd goed. Deze hoestdrank is geschikt voor zowel vastzittende- als kriebelhoest. Bovendien is Prospan niet chemisch, geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en heeft het een lekkere smaak.

Welke hoestdrank heeft codeïne?

Codeïne is sinds 1884 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in hoestdranken onder de merknamen Bronchicum en Melrosum. Verder is het op recept verkrijgbaar in tabletten en zetpillen als het merkloze Codeïne en Codeïnefosfaat.

Waarom mag je maar 3 dagen Strepsils gebruiken?

Er kan namelijk sprake zijn van een bacteriële infectie die op een andere wijze behandeld dient te worden. Strepsils dienen niet langdurig te worden gebruikt. Indien geen verbetering optreedt of als uw klachten zich dikwijls herhalen, doet u er goed aan uw arts te raadplegen.

Waarom geen Nsaid bij zwangerschap?

Gebruik van NSAID's in de tweede helft van de zwangerschap kan bijvoorbeeld zorgen voor problemen bij de bevalling. Ze kunnen weeën remmen en het risico op veel bloedverlies tijdens de bevalling groter maken. Ook kan door NSAID's een nuttige opening in het hart van je baby, de ductus Botalli, te vroeg sluiten.

Heeft Strepsils bijwerkingen?

Zoals alle geneesmiddelen kan Strepsils bijwerkingen veroorzaken. Incidenteel kan een overgevoeligheidsreactie optreden. In geval er bij u een bijwerking optreedt die niet in deze bijsluiter is vermeld of die u als ernstig ervaart, informeer dan uw arts of apotheker.

Wat doet paracetamol bij verkoudheid?

Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan.

Waar begint verkoudheid mee?

Het virus komt via de neus binnen en wordt met het snot mee vervoerd naar de neuskeelholte. Het slijmvlies in de neuskeelholte is extra gevoelig voor het verkoudheidsvirus en daarom begint een verkoudheid meestal in de neuskeelholte, wat pijn of een rauw gevoel in de neuskeelholte geeft.

Hoe lang duurt een lopende neus?

Meestal verandert de loopneus na 2 dagen al in een meer verstopte neus, voordat de neusslijmvliezen zich weer herstellen. In totaal heb je meestal hooguit 7 dagen last van neusklachten. Duurt jouw loopneus veel langer? Dan heb je een chronische loopneus.