Voorbeeld van verloop ondertoezichtstelling op basis van 1gezin 1plan

Wat mag een jeugdbeschermer doen?

Gevraagd door: Liv Jacobs  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.9/5 (74 stemmen)

Hulp van gezinsvoogd
Bij een OTS krijgt u verplicht hulp van een gezinsvoogd. Soms heet dit een jeugdbeschermer. De gezinsvoogd helpt u bij het oplossen van de problemen in uw gezin. U beslist samen met de gezinsvoogd over uw kind.

Wat is de taak van een jeugdbeschermer?

Jeugdbeschermers dragen zorg voor adequate hulp- en dienstverlening aan personen en instanties met ernstige en/of complexe problemen bij opvoeden en opgroeien daar waar de kinderrechter een maatregel voor de kinderbescherming heeft uitgesproken. De jeugdige is de morele opdrachtgever; het kind staat centraal.

Wat valt onder jeugdbescherming?

Onder jeugdbescherming wordt formeel verstaan het uitvoeren van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Jeugdbeschermingstaken worden uitgevoerd door de zogenoemde gecertificeerde instellingen.

Heeft een jeugdbeschermer gezag?

Een jeugdbeschermer is niet hetzelfde als een voogd: een voogd krijgt het volledig gezag over een kind en kan iemand zijn die de ouders zelf aanwijzen. Een jeugdbeschermer krijgt niet het volledig gezag en is aangewezen door een jeugdhulporganisatie, niet door de ouders of verzorgers.

Wat mag de kinderbescherming doen?

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) is een dienst van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De RvdK doet onderzoek, adviseert en voert een aantal wettelijke taken uit. Bijvoorbeeld de screening als u pleegouder wil worden of een kind wil adopteren. Of het toezicht op de uitvoering van een taakstraf.

43 gerelateerde vragen gevonden

Waar kijkt kinderbescherming naar?

De Raad voor de Kinderbescherming wordt geraadpleegd of ingeschakeld wanneer er ernstige zorgen zijn over de opgroei- en opvoedsituatie van een kind tussen de 0 en 18 jaar. De RvdK komt op voor deze kinderen door hun (gezins)situatie te onderzoeken en te adviseren over wat de beste oplossing is voor het kind.

Wat is een onveilige thuissituatie?

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u als ouder de zorg van uw kind tijdelijk niet kan uitvoeren. Misschien heeft uw kind ernstige gedragsproblemen of zijn er ruzies door schulden of een verslaving. Ook kan één van de of beide ouders last hebben van psychiatrische problemen.

Wie controleert jeugdbescherming?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Hoeveel verdiend een jeugdbeschermer?

Salaris volgens schaal 10 van de CAO Jeugdzorg: tussen € 3.065,59 en € 4.605,45 bij een fulltime dienstverband (36 uur);

Waarom wil ik een jeugdbeschermer worden?

“Het mooiste wat je kunt doen als jeugdbeschermer is jongeren helpen weer op het juiste spoor te komen en hen weer een toekomstperspectief geven. Als jeugdbeschermer doe je dat vanuit een overkoepelende visie, maar de hulpverleners zijn daarin net zo belangrijk.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdbescherming?

Sinds de decentralisatie van alle zorg voor jeugd naar gemeen- ten hanteert het CBS het begrip jeugdzorg als verzamel naam voor jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugd reclassering.

Wat is het verschil tussen veilig thuis en Jeugdbescherming?

Veilig Thuis is per regio georganiseerd en geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Wat doet een Jeugdbeschermingstafel?

Regelmatig wordt een Jeugdbeschermingstafel, of een Veilig Thuis melding ingezet om ouders te dwingen om hulp of onderwijs te accepteren, die zij niet passend vinden voor hun kind.

Met wie werkt jeugdbescherming samen?

Allereerst werken wij met u samen. Ook betrekken we uw sociale netwerk. Daarnaast werken wij samen met andere organisaties die betrokken zijn bij uw gezin. Dat kan een jeugdhulpverlener zijn, maar bijvoorbeeld ook een psycholoog of iemand van school.

Hoe word je jeugdbeschermer?

Hoe word je jeugdbeschermer? Volg een hbo- of wo-opleiding in de richting van sociaal werk. De opleidingen Social Work, Sociaal Pedagogische Hulpverlening en Maatschappelijk Werk en Dienstverlening zijn goede keuzes.

Is jeugdbescherming overheid?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van jeugdbescherming. Zij maken afspraken met instellingen die in hun regio kinderbeschermingsmaatregelen uitvoeren. De gemeente moet deze instellingen ook betalen. Zij beslissen zelf met welke instelling ze afspraken maken.

Hoeveel clienten heeft een jeugdbeschermer?

Het aantal cliënten per jeugdbeschermer gaat vanaf 1 mei stapsgewijs omlaag, tot uiteindelijk maximaal twaalf kinderen per fulltime medewerker in de loop van 2024.

Wie betaald jeugdbescherming?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening.

Welke schaal jeugdbeschermer?

Pleegzorgwerker: schaal 9. Jeugdbeschermer of jeugdreclasseerder: schaal 10. Gedragsdeskundige: schaal 11.

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Wie staat boven jeugdzorg?

In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn.

Wie kan een Jeugdbeschermingstafel aanvragen?

Dit verzoek kan ingediend worden door een medewerker van Veilig Thuis, een GI, een Wijkteam of het CJG (eventueel samen met een zorgaanbieder). Aan de Jeugdbeschermingstafel wordt samen met ouders, jeugdigen van 12 jaar en ouder, de RvdK en betrokken hulpverlening gesproken.

Kun je Veilig Thuis weigeren?

Kan ik een gesprek weigeren? Wij kunnen niemand dwingen om met ons in gesprek te gaan, maar we hebben wel de wettelijke taak om te onderzoeken of het veilig is in jouw gezin. Dat kunnen we niet doen zonder jou.

Waar kijkt Veilig Thuis naar?

Veilig Thuis kijkt samen met de beller wat er aan de hand is en wat de beller zelf kan doen. Is dit niet mogelijk of is de situatie te complex of ernstig? Dan kan de beller een melding doen.

Doet politie altijd melding bij Veilig Thuis?

Als de politie op een adres komt waar ook kinderen zijn en de politie maakt zich zorgen over hun veiligheid, dan meldt de politie dit bij Veilig Thuis. Is de situatie voor kinderen erg gevaarlijk, dan grijpt de politie meteen in.