Zo werkt de Kinderbescherming, luister mee

Wat mag de kinderbescherming doen?

Gevraagd door: Willem Ansems  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (66 stemmen)

Als een kind ernstig in de knel dreigt te raken, helpt de Raad voor de Kinderbescherming om samen met het kind en de ouders de beste oplossing te zoeken. Alleen als het echt niet anders kan, wordt de rechter erbij betrokken, maar het draait altijd om het belang van het kind.

Waar kijkt de kinderbescherming naar?

Het gaat vaak over kwesties rond gezag, verdeling van zorg- en opvoedingstaken, omgang met ouders en derden, hoofdverblijfplaats van het kind, informatie- en consultatieplicht, vervangende toestemming erkenning of vervangende toestemming verhuizing.

Kunnen ze zomaar je kind afpakken?

Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn. Dit kan een ontzettende klap zijn voor jou als ouder.

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Je bent echter wel verplicht om hieraan mee te werken. Als je dit niet doet, kan de gezinsvoogd van Jeugdzorg een brief sturen met een aanwijzing die jou verplicht om mee te werken. Indien de zorgen zeer ernstig zijn, kan een kind door de rechter uit huis geplaatst worden.

Welke vragen stelt een raadsonderzoeker?

De raadsonderzoeker vraagt wat de informant weet van de (thuis)situatie van het kind. Hij kan bijvoorbeeld vragen stellen over de gezondheid van het kind, zijn gedrag of zijn schoolprestaties.

29 gerelateerde vragen gevonden

Wat verdient een raadsonderzoeker?

Salarisomschrijving: De functie is gewaardeerd op schaal 9 BBRA 1984, maximaal € 3.469,57 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Volgens het voor de functie geldende loopbaanplan vindt inschaling van nieuwe raadsonderzoekers plaats in schaal 8 (minimaal € 2.280,63 bij een 36-urige werkweek).

Welke vragen stelt Raad van kinderbescherming?

Een onderzoek door de Raad voor de Kinderbescherming moet duidelijk maken wat de situatie van uw kind en uw gezin is. Wat is het beste voor het kind? Een raadsonderzoeker gaat met u en uw kind praten en met bij uw gezin betrokken hulpverleners.

Wat is een VTO jeugdzorg?

Aanmelding Jeugdbeschermingstafel

Bij grote zorgen over de ontwikkeling en/of de veiligheid van kinderen, waarbij u meent dat hulp in een gedwongen kader nodig is, kunt u zich richten tot de Jeugdbeschermingstafel. Aanmelden bij de Jeugdbeschermingstafel gaat via het indienen van een verzoek tot onderzoek (VTO).

Hoe kom je van jeugdzorg af?

Het verzoek tot opheffing van de ondertoezichtstelling kan worden gedaan door Bureau Jeugdzorg, door de met het gezag belaste ouder en door een minderjarige die twaalf jaar of ouder is.

Hoe kom je in aanraking met jeugdzorg?

Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.

Kan mijn kind zomaar uit huis geplaatst worden?

Vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing

Een kind kan uit huis worden geplaatst als: het kind wordt verwaarloosd of mishandeld. de ouders te ziek zijn om het kind te verzorgen. er vaak ruzie is tussen ouder(s).

Hoeveel kinderen onterecht uit huis geplaatst?

Tussen 2015 en 2020 zijn 1115 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht dat in opdracht van het ministerie van justitie en veiligheid.

Wat is een VOTS?

Er bestaat ook een VOTS (naast de OTS) en VOTS staat voor voorlopige ondertoezichtstelling. Deze maatregel duurt maximaal drie maanden.De rechter kan een VOTS uitspreken nog voordat de betrokkenen op een zitting door de rechter worden gehoord.

Waar kijkt de rechter naar bij omgangsregeling?

Bij het vaststellen van de omgangsregeling vraagt de rechter hoe hij of zij er tegenaan kijkt. Heeft een kind grote bezwaren tegen omgang met één van de ouders, dan weegt de rechter die bezwaren mee in de beslissing over het al dan niet ontzeggen van de omgang.

Hoe lang duurt een raadsonderzoek?

maximaal 105 dagen - Basisonderzoek strafbare feiten maximaal 40 dagen - Vervolgonderzoek strafbare feiten maximaal 115 dagen - Coördinatie taakstraffen maximaal 160 dagen.

Waarom een raadsonderzoek?

De raadsonderzoeker licht het advies over de te nemen beslissing toe in een rapport; dit rapport gaat naar de rechter. Als er veel zorgen zijn om het kind, dan kan de raadsonderzoeker ook bezien of er hulp met een maatregel van kinderbescherming noodzakelijk is.

Kan ik jeugdzorg weigeren?

Zowel jij als je kind hebben het recht om te weigeren. Vindt de hulpverlener dat hulp toch noodzakelijk is? Dan kan hij de stap zetten naar een gemandateerde voorziening (ondersteuningscentra jeugdzorg en vertrouwenscentra kindermishandeling).

Hoe krijg ik mijn kind terug van jeugdzorg?

Dan kan de Raad voor de Kinderbescherming de rechter vragen om uw kind snel uit huis te plaatsen. Dit heet een crisisplaatsing of spoeduithuisplaatsing. De toestemming van de rechter is maximaal 4 weken geldig. Binnen 2 weken na de toestemming van de rechter, komt er een rechtszaak.

Hoe beland je in jeugdzorg?

Een manier om de problematiek in de jeugdzorg aan te pakken, is door jongeren gerichte vragen te stellen. Daarbij is het niet nodig om inhoudelijk over het probleem te praten. De MatriXmethode als gesprekstechniek is een veilige interventie waarbij het kind weer de regie krijgt over zijn eigen hoofd.

Waarom VTO?

Het doel van een VTO-beleid is de competenties van medewerkers te ontwikkelen in de richting die nodig is voor de organisatie. Je werkt daartoe best volgens een structuur, in een opleidingsplan.

Wie kan de Raad van Kinderbescherming inschakelen?

U kunt bij Veilig Thuis ook vragen stellen en advies vragen. Iedereen kan contact opnemen: ouders en kinderen, maar ook buren, familie, leraar of huisarts. Professionals die met ouders en kinderen werken zijn gehouden aan een meldcode.

Wat is de Beschermingstafel?

Bij de Beschermingstafel zitten ouders samen met alle betrokken hulpverleners en soms hun kind(eren) aan één tafel. Doel: een veilige(re) opgroei- en opvoedtoekomst voor het kind. De Beschermingstafel is vaak een laatste kans voor ouders om een onderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming te voorkomen.

Wat is een minimale omgangsregeling?

Een minimum omgangsregeling staat niet in de wet en bestaat dus eigenlijk niet. Wel hebben beide ouders het recht en zelfs de verplichting tot omgang met hun kind. Afhankelijk van de situatie wordt er een omgangsregeling vastgesteld, waarbij er in het bijzonder moet worden gekeken naar het belang van jouw kind.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en kinderbescherming?

Waar kinderbescherming gedwongen en opgelegde hulp is, geschiedt jeugdhulpverlening op vrijwillige basis.

Wat is een verzoek tot onderzoek?

Een 'verzoek tot onderzoek' (VTO) is een formele verwijzing door een Sociaal Team, Veilig Thuis of een Gecertificeerde Instelling (de Melder) naar de Raad voor de Kinderbescherming.

Vorige artikel
Hoeveel babyvoeding 6 maanden?