Kraamzorg | Wat houdt het werk van een kraamverzorgende in?

Wat kun je verwachten van een kraamhulp?

Gevraagd door: Melissa Jonker  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.5/5 (46 stemmen)

De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van jouw baby, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van jouw baby.

Wat verwacht je van een kraamverzorgende?

Jouw kraamverzorgende controleert onder meer je temperatuur, de stand van je baarmoeder, eventuele hechtingen en bloedverlies. Ook monitort ze je baby's gewicht, temperatuur, navelstompje, voeding en ontlasting.

Waar kijkt de kraamzorg naar?

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uren is 24 en het maximaal aantal uren is 80.

Hoeveel uur werk je als kraamverzorgster?

Je hebt wettelijk minimaal recht op 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Je hebt maximaal recht op 80 uur kraamzorg. Het standaard aantal uur kraamzorg is 49. Het aantal uren dat jij krijgt wordt aangegeven tijdens het intakegesprek.

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

29 gerelateerde vragen gevonden

Is kraamzorg verplicht 2022?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg.

Wat kost uitgestelde kraamzorg?

De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt in 2022 € 4,70 per uur. Het is mogelijk om meer dan de geïndiceerde uren af te nemen. Deze extra uren kraamzorg worden niet vergoed en moet je zelf betalen. De kosten van een extra uur kraamzorg is tegen het afgesproken uurtarief van de zorgverzekeraar met ons.

Hoeveel verdien je per maand als je kraamverzorgster bent?

Salaris 2022 gediplomeerd kraamverzorgster

Het salaris in schaal 35 schommelt tussen de € 12,00 en € 18,00 bruto per uur. Ben je een beginnende kraamverzorgende en 21 jaar oud, dan verdien je bij Kraamzorg de Waarden minimaal € 1.979,00 bruto wat neerkomt op € 1.700,00 netto (bij een dienstverband van 100%).

Is er veel werk in de kraamzorg?

Je werkt in een gezin gemiddeld 49 uur. De eerste dagen ongeveer 8 uur. Deze uren worden in de loop van de kraamtijd afgebouwd. Je start 's morgens tussen 8.00 en 9.00 uur.

Wat verdient een kraamverzorgster per maand?

Het salaris van een Kraamverzorger ligt tussen de €1400 en €2350 per maand en is vastgelegd in de CAO. Ook worden bereikbaarheidstoeslagen uitgekeerd.

Hoe ziet een dag van een kraamverzorgster er uit?

Gedurende de dag kunnen moeder en vader met alle vragen en gevoelens bij haar terecht. De kraamverzorgende heeft ook tijd voor grote broers en/of zusjes; misschien een spelletje doen of boekje voorlezen. Ze maakt badkamer en toilet(ten) schoon. Dat is belangrijk in verband met de kans op infecties bij jou en je baby.

Hoe lang duurt een intakegesprek van de kraamzorg?

Huisbezoek of telefonisch

Bij een eerste kindje is dit gesprek bij je thuis en duurt ongeveer drie kwartier. Is het niet je eerste kindje, dan plannen we een telefonische intake van ongeveer 20 minuten. Huisbezoek is wel mogelijk: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten).

Welke 4 aspecten observeert de kraamverzorgende aan de urine?

Laat de kraamvrouw daarom rustig op het toilet zitten en wachten op wat komen gaat. Laat de kraan lopen of laat de kraamvrouw tijdens het douchen plassen. Waarschuw de verloskundige als het urineren niet binnen 8 uur postpartum lukt. Laat de kraamvrouw de eerste dagen iedere drie uur (proberen te) urineren.

Wat moet je in huis hebben voor de kraamzorg?

Voor de thuisbevalling en kraamweek heb je een aantal hulpmiddelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan bedverhogers (klossen), een ondersteek (po) en een kraampakket. Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je deze hulpmiddelen vaak vergoed. Je kunt hulpmiddelen snel en eenvoudig bestellen bij Medipoint.

Wat zijn de nadelen van kraamverzorgster?

Een nadeel van het werken als kraamverzorgende is het onregelmatige werken. De geboorte van een baby laat zich niet plannen en daarom is het nooit precies van te voren aan te geven wanneer je aan het werk gaat.

Welke salarisschaal kraamzorg?

Bijna iedereen die in de kraamzorg werkt, valt onder schaal 35, zegt Feli Escarabajal, sinds 2017 vakbondsbestuurder en cao-onderhandelaar kraamzorg van de FNV. Als je net begint, zit je in de zogenoemde aanloopperiodiek 0, wat neerkomt op een bruto maandsalaris van 1.928 euro voor 36 uur (of 12,32 euro bruto per uur).

Is de opleiding kraamzorg moeilijk?

Zelf heb ik de interne opleiding gedaan. Als de lesstof je maar intereseert is het juist boeiend, tuurlijk moet je leren voor de examens maar het is wel leuk !! Pittig valt op zich wel mee, ook omdat je na 6 weken al de praktijk in gaat door dingen tedoen die je hebt geleerd blijft de lesstof toch beter hangen.

Hoe lang duurt een opleiding kraamverzorgende?

Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby's? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 15 maanden.

Wat voor opleiding moet je doen voor kraamverzorgster?

De branche-erkende opleiding of MBO-opleiding Kraamzorg (of: Kraamverzorgende) op MBO-niveau 3 is de perfecte studie voor jou als je wilt werken met pasgeborenen, hun moeders en het gezin. Deze studie leert hoe je hulp, adviezen en begeleiding geeft.

Wat voor opleiding heb je nodig voor kraamverzorgster?

Dan is de opleiding Verzorgende IG, specialisatie Kraamzorg echt iets voor jou. Je leert tijdens de opleiding tot kraamverzorgende hoe je moet assisteren bij een bevalling. Ook leer je hoe je de kraamvrouw en haar pasgeborene het beste zorg kunt verlenen. Je neemt het gezin het huishouden uit handen en ontvangt bezoek.

Hoeveel kost kraamzorg gemiddeld?

Hoeveel je betaalt voor kraamhulp hangt af van je netto-inkomen. Meestal is dat maximaal 11 euro per uur. Veel ziekenfondsen betalen kraamhulp voor een groot stuk terug. CM, bijvoorbeeld, betaalt 5 euro per uur terug met een maximum van 150 euro (of 30 uur) per jaar.

Kan je kraamzorg weigeren?

Zorgweigering door cliënt. Het is niet wettelijk verplicht kraamzorg af te nemen. Op uitdrukkelijk verzoek kunt u in overleg met de verloskundige de kraamzorg op eigen risico stopzetten.

Is kraamhulp nodig?

Als je bent bevallen, heb je tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Ook moeten jij en je partner aan de nieuwe situatie wennen. Daarom hebben kersverse ouders recht op kraamzorg.

Hoe lang kraamzorg na ziekenhuisopname?

Ja, ook na een ziekenhuisbevalling of ziekenhuisopname krijg je kraamzorg. Voor iedere dag dat je in het ziekenhuis hebt gelegen, wordt gemiddeld zes uur kraamzorg in mindering gebracht op het aantal uren dat de kraamzorgconsulent heeft geïndiceerd tijdens het kennismakingsgesprek.

Wat is een Lochia?

Lochia is een vaginale bloeding die je na de geboorte van je kind ervaart. De V-Zone, samen met het hele lichaam, maakt veel door tijdens de bevalling. Het is dus normaal om wat afscheiding en bloedingen na de geboorte te verwachten.

Volgende artikel
Hoeveel zuivel per dag kind?