Zonneproducten: tips en weetjes

Wat kun je naast het insmeren met zonnebrandcrème nog meer doen om kinderen tegen de zonnestralen te beschermen?

Gevraagd door: dr. Thomas Emmen MA  |  Laatste update: 18 juni 2022
Score: 5/5 (36 stemmen)

Nog beter is om te kiezen voor een speciaal UV-tentje: dat doet namelijk wonderen om je baby tegen zonlicht te beschermen. Het leuke is dat het tentje aan de voorzijde open is, zodat je kindje nog steeds naar hartenlust kan rondkijken.

Wat kun je doen om kinderen te beschermen tegen de zon?

Zonbescherming kinderen
  1. > Gebruik zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30.
  2. > Smeer elke 2 uur in, en smeer ruim: gebruik minstens 7 theelepels.
  3. > Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur als de zon het meest schadelijk is.
  4. > Laat kinderen met zonnebrilletje of petje in de zon spelen.

Welke zonnebrand bij chemo?

Smeer de huid in met een zonnebrandcrème met een hoge (liefst de hoogste) beschermingsfactor. Probeer voorzichtig uit hoe je huid op zonlicht reageert. Ga niet zonnen tot 6 à 8 weken na de chemotherapie. Wees voorzichtig met zon op je hoofdhuid en bedek je hoofd als je haar is uitgevallen door de chemotherapie.

Hoe kan je je beschermen tegen de zon?

Hoe ons beschermen tegen de zon? Tips om je huid te beschermen.
  1. Beperk je blootstelling aan de zon. ...
  2. Smeer je vaak en rijkelijk in met een beschermingsfactor van minstens 30 SPF.
  3. Draag in de zon best een hoed of pet en een zonnebril.
  4. Zorg dat je niet verbrandt. ...
  5. Ga niet onder de zonnebank. ...
  6. Drink veel water.

Hoe lang werkt zonnebrand na insmeren?

Ben je actief en wordt je blootgesteld aan de zon, dan is het belangrijk om je na die twee uur opnieuw in te smeren. Wanneer je om 10.00 uur 's morgens een crème aanbrengt met factor 50, dan "heb je waarschijnlijk om 12.00 uur 's middags nog wat bescherming, maar niet meer 50", aldus Zampella.

33 gerelateerde vragen gevonden

Hoe lang is zonnebrand effectief?

Na opening is zonnebrandcrème tot 12 maanden te gebruiken. Dit staat op de verpakking zo aangegeven: een geopend potje met een getal en de letter M (van maand). Het getal staat dus voor het aantal maanden. Zonnebrand is beperkt houdbaar, omdat na opening de factor (SPF) vermindert.

Hoe vaak opnieuw insmeren?

In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren." Hoe dik moeten we smeren voor een goede bescherming? "Niet te weinig. Uit onderzoeken blijkt dat mensen over het algemeen te zuinig en te slordig zijn bij het insmeren.

Hoe je huid beschermen?

Beschermen kan door: niet te lang in volle zon blijven tussen 12 en 15 uur, de huid met kleding bedekken, de schaduw opzoeken en/of antizonnebrand-cremes te smeren. Ook KWF Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding kankerbescherming raadt aan om de huid te beschermen tegen verbranding.

Waarom kan ik niet tegen de zon?

Overgevoelig voor licht

Zo'n 200 mensen hebben deze ziekte. Mensen met EPP hebben een defect in een gen. Er gaat iets mis bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Blauw licht, buitenlicht en zonlicht zorgen voor een stekende pijn die dagenlang kan aanhouden.

Welke tijden niet in de zon?

Let op tussen 12 en 15 uur en blijf niet lang onbeschermd in de zon. Oranje: Hoog risico. Bedek je en blijf in de schaduw tussen 12 en 15 uur. Gebruik minstens factor (SPF) 15 voor jezelf en factor (SPF) 30 voor kinderen.

Welke zonnebrand zonder troep?

Dit zijn zonnebrand zonder schadelijke stoffen
  • Mad Hippie Facial. ...
  • Lovea factor 30. ...
  • Biosolis. ...
  • Lush zonnebrandcreme. ...
  • Neutrogena SPF 50 Zuivere Zinkoxide Dry-Touch Face Zonnebrandcrème. ...
  • SuperGoop! ...
  • Soleo Organics. ...
  • Naïf Natural Skincare.

Waarom mag je niet in de zon met chemo?

Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht. Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.

Wat is beter factor 30 of 50?

Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.

Hebben kinderen andere producten nodig tegen de zon?

Speciaal zonnebrandmiddel voor kinderen nodig? Dat hoeft niet, maar zonnebrandmiddelen voor kinderen en volwassenen zijn wel anders. Zo wordt er op de verpakking andere informatie opgenomen. Op kinderproducten moet in elk geval de waarschuwing staan om kinderen en baby's uit de directe zon te houden.

Wat kan er gebeuren als kinderen te lang in de zon blijven?

Een zonnesteek is een oververhitting in het lichaam door de hete zon, wat vaak gebeurt wanneer iemand te lang in de volle zon zit. Als je kindje in combinatie hiermee té veel vocht verliest door hitte en inspanning, blijft er te weinig vocht over in het lichaam en kan het lichaam zich niet meer afkoelen door de zweten.

Hoe lang mag een kind in de zon?

Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon

KWF Kankerbestrijding adviseert baby's tot en met 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden. Zoek dus zoveel mogelijk de schaduw op voor je baby. De zonkracht is tussen 12.00 en 15.00 uur het sterkst, houd je baby dan dus zeker uit de zon.

Wat te doen als je niet tegen de warmte kan?

"Zo min mogelijk inspannen, jezelf even niet blootstellen aan de hitte en proberen af te koelen. Dat kun je het beste doen door ijswater te drinken, want het werkt heel goed om je lichaam van binnenuit af te koelen. Gooi dus geen flesje koud water over jezelf heen, maar drink hem op."

Kun je ziek worden van de zon?

Zonnesteek. In de zon gezeten en last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en/of een rode huid? Dan bestaat de kans dat je last hebt van een zonnesteek.

Wat te doen als je je warmte niet kwijt kan?

Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.

Wat is zonintensiteit?

De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling in het zonlicht die de aarde bereikt. We noemen het ook wel de uv-index. De zonkracht kan een getal hebben van 1 tot 10 of hoger. Hoe meer uv-straling er wordt verwacht, hoe hoger het getal is.

Kan je huid wennen aan de zon?

Laat je huid wennen

Een handig trucje is om de zon te mijden als je schaduw korter is dan jezelf. Als je tijdens de eerste zonnestralen je huid langzaam laat wennen, verbrand je later minder makkelijk. Je maakt namelijk onder invloed van de zon melanine aan, wat een natuurlijk beschermingsmechanisme is.

Hoe kan je huid warmte vast houden?

Dieper in de huid lopen bloedvaten, die samen met de zweetklieren, belangrijk zijn voor de temperatuurregulatie. Als het koud is, reageert het lichaam hierop door minder bloed door je huid te laten stromen. De huid ziet er dan witter uit en het lichaam houdt haar warmte vast.

Hoe vaak zonnebrand herhalen?

Herhaal het insmeren zodra u in de zon komt. Blijft u voor langere tijd in de zon, smeer dan minstens elke 2 uur opnieuw. Ook als er op het product staat “1x per dag smeren is voldoende”, moet u het smeren om de 2 uur herhalen. Smeer vaker wanneer de huid met zand of water in contact komt.

Kan je verbranden na 6 uur?

Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.

Hoe vaak smeren in de zon?

De factor die op je busje of tube zonnecrème staat beschermt je enkel zoveel tijdens de eerste 2 uur. Nadien vermindert de graad van bescherming drastisch. Het is dus belangrijk om elke 2 uur opnieuw te smeren.