Ondervoeding bij ouderen door coronamaatregelen? En wat kun jij doen? | Hulplijn #7

Wat kun je doen om ondervoeding te voorkomen?

Gevraagd door: Jip Henriquez  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (50 stemmen)

Bespreek met uw huisarts hoe u weer sterker en fitter kunt worden:
  1. Maak het eten gezellig. Bijvoorbeeld door met iemand boodschappen te doen, te koken of te eten.
  2. Eet dingen waar veel eiwit en vet inzit. Zoals ei, bonen, vis, noten, volle yoghurt en kaas.
  3. Zorg dat u een voorraad eten heeft.
  4. Zorg dat u elke dag beweegt.

Hoe kan ondervoeding worden voorkomen?

U kunt op de volgende manier uw eetlust bevorderen:
  1. Neem de moeite om de tafel voor uzelf te dekken.
  2. Probeer samen met anderen te eten. ...
  3. Zorg voor voldoende afwisseling in uw voeding. ...
  4. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. ...
  5. Probeer voor de maaltijd het roken te beperken, zodat de smaak beter is.

Hoe ondervoeding aanpakken?

Voedingsadvies. Bij de dieetbehandeling van ondervoeding wordt de nadruk gelegd op voldoende inname van eiwit en energie. Hierbij wordt aandacht besteed aan de wensen en eetlust, en de klachten die de inname bemoeilijken. Daarnaast is beweging een essentieel onderdeel van de behandeling om de spiermassa te behouden.

Wat te doen bij ondervoeding ouderen?

Behandeling ondervoeding bij ouderen

Als u afvalt raden we aan meer te eten. Vooral extra energie (=calorieën) en eiwitten zijn nodig om weer aan te komen. Extra eiwitten zijn belangrijk bij de opbouw van de spieren en wondgenezing. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam.

Hoe herstel je van ondervoeding?

Voldoende eiwit- en energie

Bij (risico op) ondervoeding is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten en om voldoende energie binnen te krijgen. De eiwitten zorgen voor toename van spierweefsel, herstel van wonden en compenseren de eiwitverliezen die u mogelijk door ziekte geleden heeft.

16 gerelateerde vragen gevonden

Wat eten na ondervoeding?

Je kan kiezen voor natuurlijk energierijke producten zoals noten en volle melkproducten. Je kan ook maaltijden verrijken, bijvoorbeeld door room of olie toe te voegen en boterhammen dubbel te beleggen. Ook een goed idee: voeding makkelijk eetbaar maken, denk aan zachte groenten, puree en smoothies.

Wat zijn de oorzaken van ondervoeding?

Wat is ondervoeding? Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt, dan nodig is om gezond te blijven. Ondervoeding kan ontstaan doordat iemand te weinig eet of extra energie en voedingsstoffen verbruikt. Het probleem speelt vooral bij zieken en ouderen.

Wat zijn tekenen van ondervoeding?

Symptomen van ondervoeding

Lusteloosheid. Dunne en droge huid. Vermoeidheid. Afname van vetweefsel onder huid.

Hoe kan je iemand stimuleren om te eten?

Kort voor de hoofdmaaltijd alvast iets kleins of friszuurs eten of drinken kan de eetlust opwekken. Denk bijvoorbeeld aan een toastje, een appel of een glas sinaasappelsap. Met een beetje suiker of honing kun je een maaltijd soms aantrekkelijker voor je naaste maken. Veel mensen houden van toetjes.

Wat is belangrijk bij ondervoeding?

Bij de behandeling van ondervoeding ligt de nadruk op voldoende inname van eiwit en energie en het extra aanmoedigen van eten en drinken. Daarnaast is beweging een belangrijk onderdeel van de behandeling om de spiermassa te behouden. Een behandelplan wordt meestal in samen met uw arts en/of diëtist gemaakt.

Wat is de belangrijkste risicofactor op ondervoeding?

De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Daarvoor zijn verschillende redenen, zoals verminderde voedselinname door een slechte eetlust, bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering van voedsel.

Welke vitamines bij ondervoeding?

Als u gewend bent om minder of geen dierlijke producten te eten is het belangrijk om een goede combinatie van eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12, B1, B2 en calcium binnen te krijgen.

Wat is eetlustopwekkend middel?

Eetlustopwekkende voedingsmiddelen zijn fruitsap en aperitief (in beperkte mate), bouillon, sorbet, schijfjes appel, kauwgom,… Breng veel variatie in je voeding. Kauw goed en vermijd het inslikken van lucht. Vermijd grote hoeveelheden vezelrijke voeding, wegens het snel optredend verzadigingsgevoel.

Wat is de oorzaak van geen eetlust?

Een verminderde eetlust kan ontstaan in veel verschillende gevallen, bijvoorbeeld bij ziekte. Hierdoor kan de smaak veranderen of je voelt je te ziek om te eten. Ook bij medicijngebruik kan de smaak worden beïnvloed. Psychische klachten en vermoeidheid kunnen eveneens leiden tot weinig eetlust.

Hoe help je iemand die niet wil eten?

Eetstoornis tips
  1. Blijf vragen hoe het echt met de ander gaat. ...
  2. Vraag ook wat jij voor de ander kan doen. ...
  3. Blijf de dingen doen die je al deed. ...
  4. Lees informatie over een eetstoornis. ...
  5. Laat het niet om 'eten' draaien. ...
  6. Denk ook aan jezelf.

Welke 2 soorten ondervoeding zijn er?

Bij acute ondervoeding wordt vooral gewichtsverlies gezien dat optreedt door een veranderd metabolisme en verminderde voedselinname, of -opname in een periode van ziekte. Bij chronische ondervoeding blijft zowel het gewicht naar leeftijd als de lengte naar leeftijd achter, maar is gewicht naar lengte normaal.

Welke twee soorten ondervoeding zijn er?

Ondervoeding ontstaat door disbalans tussen de inname of opname van voeding en de behoefte aan voedingsstoffen. Er zijn drie vormen: cachexie, sarcopenie en 'wasting'.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te weinig eet?

Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.

Welke tekorten bij ondervoeding?

Bij ondervoeding heeft uw lichaam een tekort aan voedingstoffen, vooral energie en eiwit. Om toch aan energie en eiwit te komen gebruikt het lichaam zijn reservevoorraden. Daardoor wordt vetweefsel afgebroken, maar ook spierweefsel. Hierdoor verliest u gewicht en neemt uw conditie af.

Wat moet je doen als je ondergewicht hebt?

Wat kan ik zelf doen bij ondergewicht? Als u last heeft van ondergewicht is het van belang om aan te komen en gezond te eten om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die uw lichaam nodig heeft. De nadruk ligt hierbij op voeding met eiwit en energie, in combinatie met beweging om spier op te bouwen.

Welke problemen kunnen ontstaan bij ondervoeding?

Mogelijk complicaties

Slechtere wondgenezing en trager herstel bij ziekte. Verhoogde kans op het ontstaan van frailty en sarcopenie. Minder spierkracht en vermoeidheid. Verminderde kwaliteit van leven.

Hoe vaak komt ondervoeding voor?

Uit onderzoek binnen de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) blijkt dat gemiddeld één op de tien thuiswonende ouderen ondervoed is. Dit percentage loopt op van ongeveer 3% bij ouderen van 65-69 jaar tot 15-20% bij personen van 75 jaar en ouder.

Welke vitamine zorgt voor eetlust?

Vitamine D is van invloed op je eetlust. Een tekort aan vitamine D draagt bij aan een verhoogde eetlust, doordat er minder van het hormoon leptine wordt afgegeven. Leptine is een hormoon geproduceerd in vetcellen, dat een eetlustremmende werking heeft.

Wat drinken om honger te krijgen?

Drink meer water en groene thee

Drink daarom als je honger of trek hebt eerst een aantal grote glazen water. Dit is meestal al voldoende! Ook helpt het om meer water of groene thee te drinken rondom je maaltijden.

Waar krijg je meer honger van?

5 x voeding waar je juist meer honger door krijgt
  • Eten hoort er natuurlijk voor te zorgen dat je verzadigd raakt. ...
  • Witbrood. ...
  • Zoutjes en chips. ...
  • Suikerrijk eten en drinken. ...
  • Kunstmatige zoetstoffen. ...
  • Fastfood. ...
  • Zo raak je wel verzadigd.

Vorige artikel
Wat gaat er met Yeezy gebeuren?
Volgende artikel
Waarom baby op zij laten slapen?