Hoe komt een OTS (ondertoezichtstelling) tot stand?

Wat krijgt jeugdzorg per kind?

Gevraagd door: Jay van Parijs  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (32 stemmen)

Voor elke ondertoezichtstelling (ots) krijgt de jeugdbescherming tussen de 9500 tot 11.000 euro per kind per jaar. Wanneer de jeugdbescherming er niet in slaagt er met de ouders uit te komen, kan deze ots (meermaals) worden verlengd, waardoor de kosten voor gemeenten verder oplopen.

Hoe wordt de jeugdzorg gefinancierd?

Financiering. Er zijn twee manieren om zorg of hulpverlening vanuit de Jeugdwet te ontvangen: via een persoonsgebonden budget (PGB) of via zorg in natura (ZIN).

Wat vergoed jeugdzorg?

Uw gemeente vergoedt geestelijke gezondheidszorg voor jongeren (jeugd-GGZ) en beschermd wonen voor jongeren. Dit staat in de Jeugdwet. Hierbij kunt u kiezen uit zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) via de gemeente.

Wie betaalt de jeugdzorg?

De gemeente waar een jongere staat ingeschreven, wordt verantwoordelijk voor de jeugdzorg die deze jongere krijgt. En betaalt de rekening. Het nieuwe woonplaatsbeginsel maakt een einde aan de onduidelijkheid die er nu soms toe leidt dat jongeren lang op zorg moeten wachten.

Waar heeft een pleegkind recht op?

Als pleegouder heeft u recht op goede begeleiding van de instelling die de pleegzorg aanbiedt. Daarnaast heeft u recht op een wettelijk vastgestelde onkostenvergoeding en pleegzorgverlof.

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel kinderbijslag krijg je voor een pleegkind?

Elk kind dat in een pleeggezin geplaats wordt, krijgt maandelijks een bedrag van 66,89 euro.

Kun je jeugdzorg weigeren?

Is de gemeente verplicht om jeugdhulp te bieden? Ja, gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dat betekent dat alle kinderen, jongeren (ook zonder verblijfstatus) en hun ouders hulp moeten krijgen als ze dat nodig hebben.

Is jeugdzorg gratis?

Hulp om juiste zorg te vinden

Vraag de gemeente dan naar een cliëntondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.

Hoeveel schade vergoeding jeugdzorg?

Slachtoffers van geweld in de jeugdzorg kunnen recht hebben op een financiële tegemoetkoming van € 5.000. Het aanvragen van de financiële tegemoetkoming kon tot en met 31 december 2022. Je kunt nu geen aanvraag meer doen. Aanvragen die vóór of op 31 december 2022 zijn gedaan, worden wel nog in behandeling genomen.

Wie heeft recht op jeugdzorg?

De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en hun ouders die ondersteuning nodig hebben bij het opgroeien of bij de opvoeding. Het gaat hierbij om jongeren tot 18 jaar.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Met de invoering van de Jeugdwet op 1 januari 2015 spreken we over jeugdhulp. Hierbinnen vallen jeugdzorg, gehandicaptenzorg, ggz- en verslavingszorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening, thuisbegeleiding, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg (maatwerkdeel).

Wie schakelt jeugdzorg in?

Heeft de vrijwillige hulp geen effect gehad of wilt u of uw kind de hulpverlening niet accepteren? Dan schakelt een instelling voor jeugdhulp de Raad voor de Kinderbescherming (de raad) in. De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in gevaar is.

Is jeugdzorg van de overheid?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld hulp aan huis bij problemen in het gezin, maar ook bij psychische en gedragsproblemen van kinderen en jongeren. Gemeenten hebben de plicht om jeugdhulp en ondersteuning te bieden.

Wie controleert jeugdzorg?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) houdt toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Wie staat er boven jeugdzorg?

In de Jeugdwet staat dat gemeenten op bovenlokaal niveau samenwerken als dat nodig is. Bijvoorbeeld bij de uitvoering van jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische hulp. Die zorg is bestemd voor slechts een kleine doelgroep, maar moet wel altijd beschikbaar zijn.

Welke leeftijd valt onder jeugdzorg?

Jeugdhulp stopt meestal als uw kind 18 jaar wordt. Soms wordt de jeugdhulp verlengd. Dan blijft de zorg voor uw kind onder de Jeugdwet vallen. Dit duurt maximaal 5 jaar, tot uw kind 23 jaar is.

Wat als je niet mee werkt met de jeugdzorg?

Klacht indienen jeugdhulp

U stuurt uw klacht naar de klachtencommissie van de jeugdhulpinstelling. Een vertrouwenspersoon kan u hierbij helpen. Neem hiervoor contact op met Jeugdstem (vertrouwenspersonen AKJ). De vertrouwenspersoon gaat ook mee naar gesprekken als u dit wilt.

Wat gebeurt er na een melding bij jeugdzorg?

Op basis van de melding doet Veilig Thuis zelf onderzoek naar de situatie of roept ze de hulp in van een lokale hulpverlener, zodat het gezin geholpen kan worden; Als je melding maakt, vertelt Veilig Thuis wat er met de melding gaat gebeuren.

Is jeugdzorg veilig thuis?

Iedereen kan (anoniem) advies vragen of melding doen bij Veilig Thuis. De hulpverlener van Veilig Thuis kijkt vervolgens of, en welke professionele hulp er nodig is. Dat kan jeugdhulp zijn, maar ook jeugdbescherming.

Hoe Eli jeugdzorg niet overleefde?

Eli werd op haar tiende uit huis geplaatst en zat daarna in liefst 28 instellingen. Ze kreeg te maken met misbruik en belandde op straat, totdat ze op 28-jarige leeftijd euthanasie pleegde. Haar ontluisterende ervaring is een van de verhalen in het Nederlandse tv-programma 'Jojanneke en de jeugdzorgtapes' (EO).

Hoe oud mag je zijn voor een pleegkind?

Is er een maximumleeftijd voor pleegouders? Er is geen formele maximumleeftijd. Het verschilt per vorm van pleegzorg hoe belangrijk leeftijd is. Bij deeltijdpleegzorg en crisisopvang is de leeftijd voor pleegouders minder belangrijk dan bij langdurende pleegzorg.

Hoe lang blijft een pleegkind?

Pleegzorg kan duren tot een kind 21 jaar oud is. Vanaf 18 mag een kind zelf bepalen om uit huis te gaan. Als een kind langer pleegzorg nodig heeft, dan kan het verlengd worden tot het kind 23 jaar oud is. In het geval van crisis pleegzorg is de periode dat het pleegkind bij jou woont altijd beperkt.

Volgende artikel
Kan je elke dag douchen?