Wat kan toxoplasmose veroorzaken?
Gevraagd door: ing. Jolie van der Wal | Laatste update: 25 januari 2024Score: 4.8/5 (50 stemmen)
Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. U kunt ermee in contact komen door het eten van besmet rauw vlees en rauwe groenten of via rechtstreeks contact met uitwerpselen van katten, bv bij het uitkuisen van een kattenbak of tijdens het tuinieren.
Wat zijn de gevolgen van toxoplasmose?
Symptomen van toxoplasmose
Iemand met een verminderde weerstand kan ergere klachten krijgen, zoals een oogafwijking, aantasting van het zenuwstelsel, de hartspier of de hersenen. Na enkele weken of maanden is de ziekte toxoplasmose over. Als je eenmaal toxoplasmose hebt gehad dan ben je er daarna immuun voor.
Wat is de veroorzaker van toxoplasmose?
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het protozoön Toxoplasma (T.) gondii en is wereldwijd één van de meest voorkomende parasitaire zoönosen. In 1908 is voor het eerst een infectie met T. gondii bij een knaagdier beschreven, in 1923 is de eerste infectie bij de mens beschreven.
Hoe lang blijft toxoplasmose in je lichaam?
Bij een klein deel van de mensen verloopt de infectie ernstig, met klinische beelden als encefalitis, pneumonie of myositis. Toxoplasma blijft levenslang aanwezig in het lichaam. Bij immunocompetente mensen levert dit over het algemeen geen problemen op.
Is toxoplasmose te genezen?
Gelukkig is een toxoplasmose-infectie goed te behandelen met een combinatie van medicijnen. Naast antibiotica schrijft de oogarts ontstekingsremmende middelen (corticosteroïden) voor. Zo wordt de parasiet bestreden en de ontstekingsreactie van het lichaam geremd.
Wat voel je bij toxoplasmose?
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Wat moet je doen als je toxoplasmose hebt?
Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica. Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.
Wat mag je niet eten als je toxoplasmose hebt?
- Eet geen rauw vlees (bv. ...
- Vermijd rauwe eieren (bv. ...
- Goed gekookt, doorbakken of gerookt vlees en charcuterie is geen probleem.
- Was groenten, fruit en verse kruiden grondig.
- Contact met katten mag, maar was goed uw handen, zeker voor u voedsel aanraakt. ...
- Draag handschoenen als u in de tuin werkt.
Kan je toxoplasmose krijgen door een kat te aaien?
Maar de parasiet wordt niet overgedragen door de poes te aaien. Met een aantal voorzorgsmaatregelen is er dus niets aan de hand. Een zwangere vrouw kan het schoonmaken van de kattenbak beter aan iemand anders over laten.
Wat als je immuun bent voor toxoplasmose?
Als je al toxoplasmose hebt gehad, ben je er daarna immuun voor en kan een besmetting geen kwaad. Maar als je tijdens de zwangerschap voor de eerste keer besmet raakt, kan dat grote gevolgen hebben. De parasiet kan immers overgedragen worden op de foetus en kan ernstige afwijkingen veroorzaken.
Hoe groot is de kans dat je toxoplasmose krijgt?
De zwangerschapsduur op het moment van infectie bepaalt de grootte van de kans op transmissie van Toxoplasma gondii van moeder naar baby. De transmissiekans bedraagt 0-10% in het eerste zwangerschapstrimester (0-12 weken), 30% in het tweede trimester (13-26 weken) en 35-60% in het derde trimester (27-40 weken).
Hoeveel kans op toxoplasmose tijdens zwangerschap?
De andere helft van de vrouwen heeft nog nooit een infectie met toxoplasmose gehad en is dus niet beschermd tegen toxoplasmose. De kans om tijdens de zwangerschap besmet te raken met toxoplasmose is klein, ongeveer één op de 400 zwangere vrouwen loopt tijdens de zwangerschap een besmetting op met toxoplasmose.
Kan je twee keer toxoplasmose krijgen?
Men kan wel een tweede keer besmet worden, maar loopt dan (nog) minder kans op ziektesymptomen. De kans dat een zwangere vrouw de parasiet bij een tweede besmetting overdraagt naar de foetus is érg klein. De aanwezigheid van de antilichamen in het bloed verraadt dat de persoon ooit met de parasiet besmet geraakte.
Waarom niet tuinieren tijdens zwangerschap?
Tuinieren en kattenbakken
Een zwangerschap is een mooi excuus om het tuinieren en het verschonen van de kattenbak aan iemand anders over te laten. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat je besmet raakt met de parasiet toxoplasmose gondii. Deze parasiet verspreidt zich via kattenpoep en vlees.
Waarom toxoplasmose zwanger?
Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de microbe Toxoplasma gondii. Het is een ziekte die je kan oplopen door het eten van rauw of onvoldoende gaar vlees, door het eten van ongewassen rauwe groenten en fruit en door contact met aarde, besmet met kattenuitwerpselen.
Wat mag je niet meer eten als je zwanger bent?
- Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. ...
- Leverproducten, smeerworst of leverpaté. ...
- Rauwe vis, schaal- en schelpdieren en gerookte kant-en-klare vis uit de koeling. ...
- Kaas van rauwe melk ('au lait cru'), rauwe eieren en rauwe melk.
Kan een kat kwaad als je zwanger bent?
Dieren kunnen niet echt schadelijk zijn voor je zwangerschap. Het is wel slim om rekening te houden met het feit dat dieren soms ziekteverwekkers bij zich dragen. Een kat als huisdier hebben is helemaal niet erg als je zwanger bent. Je kat eten geven en aaien kan geen kwaad.
Hoe weet je of kat toxoplasmose heeft?
De meeste katten hebben, net als de meeste mensen, geen last van een besmetting met T. gondii. Katten die wel klachten krijgen, kunnen last hebben van algemene klachten, zoals koorts, verminderde eetlust, gewichtsverlies en lusteloosheid. Ook benauwdheid en oogproblemen komen voor.
Hoe snel klachten toxoplasmose?
Toxoplasmose is alleen gevaarlijk bij zwangere vrouwen en bij mensen met een verminderd afweersysteem. Een gezonde persoon kan ongemerkt een infectie doormaken. De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode).
Welk fruit mag je niet eten als je zwanger bent?
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Welke kaas mag je niet eten als je zwanger bent?
Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.
Waarom geen Pate tijdens zwangerschap?
Eet geen lever en eet weinig leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby.
Kun je testen op toxoplasmose?
Let op bij zwangerschap! Toxoplasma gondii screening test, om te zien of je deze parasiet in je lichaam hebt. Bij deze test wordt er naar de antistoffen gekeken waarmee men kan zien of er sprake kan zijn van een doorgemaakte infectie.
Is toxoplasmose gevaarlijk voor baby?
Besmetting tijdens de zwangerschap kan ernstige gevolgen hebben voor het kind: van afwijkingen aab zenuwstelsel, oogafwijkingen tot zelfs een miskraam. Bij een toxoplasmose-infectie treden er bij de zwangere vrouw weinig of geen ziekteverschijnselen op. Het doormaken van de ziekte geeft immuniteit.
Wat zijn de symptomen van de kattenziekte?
De belangrijkste symptomen zijn braken, diarree, hoge koorts, verminderde weerstand en waggelende gang bij kittens. In het bloed valt een laag witte bloedcelgehalte op. Hier komt ook de naam panleucopenie vandaan. Letterlijk betekent dit “laag gehalte aan alle witte bloedcellen”.
Hoe verberg je dun haar?
Welke doelgroep is de kinderopvang?