Blaasontsteking - Oorzaak en behandeling

Wat kan je zien in de urine?

Gevraagd door: dr.h.c. Aaron von Frijtag Drabbe Künzel  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.2/5 (68 stemmen)

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen.

Welke bacteriën kunnen in urine zitten?

De bacteriën horen er niet te zijn - normaal gesproken is urine vrijwel steriel - maar bacteriurie komt vaak voor.
...
coli worden de volgende bacteriën veel aangetroffen bij een urineweginfectie:
  • Staphylococcus saprophytic;
  • Enterococcus faecalis;
  • Proteus mirabilis;
  • Klebsiella.

Wat zijn normale urine uitslagen?

Normale pH van ochtendurine is 5-7, licht zuur tot neutraal. De urine is na een maaltijd vaak basisch, rond een pH van 8, dit komt door een grotere productie van maagsap na de maaltijd. Een zuurdere urine (pH <5) wijst op diarree of diabetes mellitus.

Is blaasontsteking altijd te zien in urine?

De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien. Soms zit er bloed in de urine. Wanneer u denkt dat u mogelijk een blaasontsteking heeft, kunt u uw urine laten testen bij de huisarts. U vangt daarvoor wat (ochtend)urine op in een schoon potje en sluit dit goed af.

Hoe lang duurt de uitslag van urine op kweek?

Voor de meeste onderzoeken duurt het enkele dagen tot een week voordat de uitslagen bij uw huisarts zijn.

16 gerelateerde vragen gevonden

Hoe ziet goede urine eruit?

Normaal gesproken is je urine helder en licht- of felgeel van kleur, maar door een onderliggende aandoening, veranderingen in je eetpatroon of medicijngebruik kan de kleur veranderen.

Wat betekent het als er eiwit in de urine zit?

Als er wel eiwit in de urine zit, dan is dat vaak een teken van nierschade. Hoe meer eiwit in de urine zit, hoe slechter het met de nieren gesteld is en hoe slechter het in de toekomst met de nieren zal gaan. Als eiwit verloren gaat in de urine, dan zal het lichaam proberen meer eiwit aan te maken.

Wat lijkt op blaasontsteking maar is het niet?

Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.

Wat zijn de symptomen van een nierbekkenontsteking?

Bij een nierbekkenontsteking wordt u plotseling ziek met 1 of meer van deze klachten:
  • hoge koorts (in het begin en bij ouderen is er soms geen koorts)
  • koude rillingen.
  • misselijk zijn.
  • pijn in uw rug of zij, aan 1 of beide kanten.
  • verward zijn bij ouderen (delier)

Wat betekent veel leukocyten in urine?

Een urineweginfectie kan tot hematurie leiden. In dat geval worden in de urine ook ettercellen (witte bloedcellen) aangetroffen. Bij een eenvoudige (lage) urineweginfectie zijn er vaak klachten van frequent en pijnlijk plassen. Gaat het om een opstijgende (hoge) urineweginfectie dan treedt ook koorts op.

Wat kunnen ze zien urine op kweek?

Door de urine op kweek te zetten wordt onderzocht of er ziekmakende bacteriën in de urine zitten, in welke hoeveelheid deze in de urine zitten en voor welke antibiotica deze bacteriën gevoelig zijn. Door de hoeveelheid albumine (een eiwit) in de urine te bepalen, kun je zien hoe de nieren functioneren.

Wat betekent urine positief?

Een positieve leukotest toont leukocyten aan, maar is niet noodzakelijk bewijzend voor een urineweginfectie. Zo kan er bijvoorbeeld vaginale besmetting zijn die de test verstoort.

Hoe oud mag urine zijn voor onderzoek?

Het beste is om de opgevangen urine zo snel mogelijk bij de huisarts of op het laboratorium af te geven. Als dit niet mogelijk is moet de urine in ieder geval in de koelkast bewaard worden, maar niet langer dan 24 uur. Bij kamertemperatuur kunnen aanwezige bacteriën zich snel vermeerderen, vaak al binnen één uur.

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn koorts, troebele urine, pijn bij het plassen en bloed in de urine. De diagnose wordt gesteld met behulp van urineonderzoek.

Wat zijn de symptomen van urineweginfectie?

Wat zijn de klachten van een urineweginfectie?
  • Vaker plassen, meestal kleine beetjes.
  • Plassen kan pijnlijk of branderig zijn.
  • Bloed bij de urine.
  • Pijn in de onderbuik.
  • Soms koorts of verhoging.

Wat is het verschil tussen blaasontsteking en Urinewegontsteking?

Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.

Waar heb je pijn als je last hebt van je nieren?

Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.

Hoe begint Nierpijn?

De pijn begint aan de zijkant van de buik en kan - afhankelijk van de plaats waar de steen vastzit - uitstralen naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen. Typisch aan koliekpijn is de onstuitbare bewegingsdrang. Men is rusteloos, loopt rond en kruipt soms letterlijk over de vloer van de pijn.

Hoe herken je nierinfectie?

De symptomen van een nierontsteking zijn bijvoorbeeld koorts, pijn in de zij en bloedarmoede. Een nierontsteking wordt behandeld met antibiotica of ontstekingsremmers.

Wat is een huilende blaas?

Door de blaas plotseling te laten leeglopen ontstaat bij IC een zogenaamde huilende blaas. Overal zijn dan kleine bloedingen zichtbaar. Soms besluit de arts tot een bioptie: het wegnemen van stukjes weefsels (biopt) uit de blaaswand, om te onderzoeken.

Hoe voelt een geïrriteerde blaas?

Klachten bij overactieve blaas

Vaak en heel sterk het gevoel hebben dat u moet plassen. Heel vaak moeten plassen: meer dan acht keer per dag en meer dan één keer per nacht. De plas niet meer kunnen ophouden zodra u de aandrang hebt. Sommige mensen hebben ook last van problemen met de ontlasting of pijn bij het vrijen.

Kun je van inlegkruisjes blaasontsteking krijgen?

Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren. Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.

Wat hoort niet in urine?

Er hoort in principe vrijwel geen eiwit in de urine voor te komen. Er zijn gevallen waarbij een kleine hoeveelheid eiwit in urine aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld na zware inspanning, infectie of medicijngebruik. Als uit de test blijkt dat veel eiwit in de urine aanwezig is, dan wordt de test herhaald.

Wat zijn de symptomen als de nieren niet goed werken?

Mogelijke symptomen van nierschade zijn bijvoorbeeld:
  • bloedarmoede.
  • hoge bloeddruk.
  • huidklachten.
  • jeuk.
  • misselijkheid.
  • spierkrampen.
  • vatbaarheid voor infecties.
  • vermoeidheid.

Welke kleur urine is niet goed?

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.

Vorige artikel
Wat is suf bij baby?