Kraamzorg | Wat houdt het werk van een kraamverzorgende in?

Wat kan je vragen aan kraamhulp?

Gevraagd door: Kevin d' Heripon  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.2/5 (60 stemmen)

Veelgestelde vragen kraamtijd
  • Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal? ...
  • Biedt mijn kraamverzorgende ook ondersteuning bij borstvoeding? ...
  • Als de kraamverzorgende naar huis is, kan ik jullie dan nog bellen met mijn vragen? ...
  • Hoe maak ik het babybedje veilig op? ...
  • Mijn baby huilt en ik wil graag slapen, wat kan ik doen?

Wat wordt er besproken tijdens intake kraamzorg?

Tijdens de intake kun je jouw verwachtingen kenbaar maken en bespreken met onze consulente. In een persoonlijk gesprek neemt ze je zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd met je door. Daarnaast bepaalt de consulente aan de hand van jouw situatie en de behoefte aan kraamzorg het aantal uren kraamzorg.

Wat zet je in het kaartje voor de kraamverzorgster?

Productbeschrijving. Wil je jouw kraamverzorgster bedanken voor alle goede zorgen? Met dit leuke pakketje kan je op een leuke manier jouw blik van waardering tonen. Dit cadeauset bevat: -een wenskaart met daarin losse fruitthee voor 2 personen, om samen onder het genot van een kopje thee een fijn gesp…

Wie bellen na Kraamweek?

Zit de kraamperiode erop, dan kun je met al jouw vragen terecht bij het consultatiebureau of bij je huisarts.

Waar kijkt de kraamzorg naar?

Aan de hand van het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg (LIP) wordt er gekeken of er omstandigheden zijn waardoor jij recht hebt op meer of minder uren kraamzorg. Hierbij wordt gekeken wat goed is voor jou, je kind en de rest van het gezin. Het wettelijk minimum aantal uren is 24 en het maximaal aantal uren is 80.

28 gerelateerde vragen gevonden

Hoeveel uur kraamzorg krijg je in 2022?

Kraamzorg wordt uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed. Hier staat een vergoeding voor van minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. Bij deze vergoeding moet geteld worden vanaf de dag van de bevalling.

Wat is de bedoeling van kraamzorg?

Kraamzorg is de ondersteuning en verzorging die een kraamverzorg(st)er geeft: bij de bevalling (naast de verloskundige hulp door de verloskundige), en. aan de moeder en het pasgeboren kind gedurende de kraamtijd.

Wie moet ik bellen na de bevalling?

Heeft de geboorte thuis plaatsgevonden dan zal de kraamzorg er al zijn. Na een ziekenhuisbevalling moet je altijd direct even met de kraamzorg bellen om de geboorte door te geven. Indien er nog recht is op kraamhulp, dan kun je direct afspreken wanneer de kraamhulp bij jullie thuis kan komen.

Wie bel je met vragen over baby?

U kunt vragen stellen over uw baby aan de jeugdarts of verpleegkundige van het consultatiebureau (gratis jeugdgezondheidszorg). Bijvoorbeeld over omgaan met een huilbaby, overgaan naar vaste voeding of niet praten.

Wat te doen na de kraamweek?

Na de kraamweek dragen wij en de kraamverzorgster de zorg voor jullie baby over aan het consultatiebureau en de huisarts. Het consultatiebureau zal binnen enkele dagen na het afsluiten van ons en de kraamverzorgster telefonisch contact met jullie opnemen om een huisbezoek af te spreken.

Wat is een leuk cadeau voor kraamhulp?

Kleurrijke verpleegkundige sokken voor verpleegkundigen zusters en dokter. Zachte comfortabele sokken met stethoscoop zusterkapje, pleister of ambulance. Happy2Care zorgsokken voor voeten die wel wat zorg kunnen gebruiken. Een notitieboekje speciaal voor kraamzorg en verloskunde.

Wat geef je aan een kraamvrouw?

  • Wat een kraamvrouw echt wil. Is vooral tijd. ...
  • Wasmand. Neem na je kraambezoek een wasmand mee naar huis. ...
  • Eten. Niet in de etenslucht hoeven staan, niet in de keuken hoeven staan. ...
  • De baby eventjes over nemen. ...
  • Andere kinderen aandacht geven. ...
  • Een nachtje voor ze opblijven. ...
  • Oprecht luisteren. ...
  • Luiers en cadeaubonnen.

Hoe kraamzorg aanvragen?

Kraamhulp aanvragen doe je bij een dienst voor gezinszorg, erkend door de overheid in Vlaanderen of Wallonië, of neem contact op met de Zorglijn om je te laten doorverwijzen. Om de terugbetaling aan te vragen bezorg je de factuur (op papier of digitaal) of een kopie ervan (steeds met gele klever) via een CM-brievenbus.

Hoe lang duurt een intakegesprek van de kraamzorg?

Huisbezoek of telefonisch

Bij een eerste kindje is dit gesprek bij je thuis en duurt ongeveer drie kwartier. Is het niet je eerste kindje, dan plannen we een telefonische intake van ongeveer 20 minuten. Huisbezoek is wel mogelijk: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten).

Welke week intake kraamzorg?

Je krijgt tussen week 22 en week 24 van je zwangerschap een intakegesprek. Dit gesprek is bij je thuis of telefonisch bij een volgend kindje. Bij een volgend kindje kun je ook een huisbezoek krijgen: op indicatie, op verzoek van de verloskundige of op eigen verzoek (op eigen kosten).

Wat gebeurt er bij intake verloskundige?

Tijdens het intake gesprek zal je verloskundige veel aan je/jullie vragen. Onder andere over je medische voorgeschiedenis en bijvoorbeeld aangeboren afwijkingen bij je/jullie directe familieleden. Dit om een compleet beeld te krijgen en een risico-inschatting te kunnen maken voor jou en jullie ongeboren kindje.

Wat is het groeiboekje?

Na de geboorte van je baby krijg je van het consultatiebureau het Groeiboek plus andere nuttige brochures. Het Groeiboek wordt vaak het 'groene boekje' genoemd. Hierin worden alle aspecten van de gezondheid en ontwikkeling van je kind bijgehouden.

Is CJG verplicht?

Ja dat kan. Een bezoek aan het consultatiebureau is niet verplicht. Toch kwam het niet bij mij op om zomaar verstek te laten gaan. Ik dacht altijd dat alleen types die later bij Jeugdzorg eindigen, het Consultatiebureau mijden.

Waar kun je terecht met opvoedvragen?

Een opvoedingswinkel/-punt is een plek waar je terecht kan met kleine of grote vragen over de opvoeding van kinderen en jongeren van 0 tot 25 jaar.

Waarom 6 weken kraamvrouw?

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Licha- melijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar. Het is belangrijk om in de kraamperiode voldoende rust te nemen.

Hoe lang moet je herstellen na een bevalling?

Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.

Hoe lang na bevalling op bezoek?

Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis. Dit kan afhankelijk van het verloop van de zwangerschap en de situatie rondom de bevalling ook 's avonds of 's nachts zijn. Bel zodra u weet dat u het ziekenhuis mag verlaten naar uw kraamzorgorganisatie. Zij kunnen dan een kraamzorg voor u inplannen.

Is het verplicht om kraamzorg te nemen?

Kraamzorg is een recht. Je bent dus niet verplicht om een kraamverzorgster als zorgverlener in huis te hebben net na de bevalling van je kindje. Je kunt om diverse redenen twijfelen aan kraamzorg. Dat kunnen financiële redenen zijn of je twijfelt over het belang van de kraamzorg.

Wie heeft recht op kraamzorg?

Je hebt recht op kraamzorg

Iedere vrouw in Nederland heeft recht op kraamzorg, daarom is kraamzorg in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Vanuit het basispakket heb je maximaal recht op 49 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen.

Wat kost kraamzorg als je niet verzekerd bent?

In veel gevallen moet je wel een wettelijke eigen bijdrage betalen, tenzij je aanvullend bent verzekerd. De wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg bedraagt € 4,60 per uur (2022: € 4,70).

Volgende artikel
Welke leeftijd baby schoenen?