Wat kan er mis gaan bij een zwangerschap?

Gevraagd door: Fem Dekker  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.8/5 (69 stemmen)

Wat zijn de meest voorkomende complicaties? Tijdens een zwangerschap of bevalling kunnen zich soms complicaties voordoen. De meest voorkomende zijn een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, bekkeninstabiliteit, stuitligging, zwangerschapsvergiftiging of een miskraam.

Wat kan er mis gaan tijdens de zwangerschap?

Er kunnen zich tijdens je zwangerschap bepaalde complicaties voordoen.
 • Hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. ...
 • HG: extreme misselijkheid als je zwanger bent. ...
 • Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap. ...
 • Groeiachterstand baby tijdens de zwangerschap. ...
 • Zwangerschapsdiabetes: suikerziekte tijdens je zwangerschap.

Kan je zwangere buik tegen een stootje?

Het kan voorkomen dat je per ongeluk met je buik ergens tegenaan stoot of merkt dat je 's nachts op je buik hebt geslapen. Dit is niet schadelijk voor je kind. Je buik heeft namelijk een natuurlijk schild om je baby te beschermen: het vruchtwater.

Welke complicaties kunnen optreden bij zwangerschap?

De meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap zijn:
 • Bloedverlies in de eerste 12 weken van de zwangerschap.
 • Bloedverlies na de eerste 12 weken van de zwangerschap.
 • Hoge bloeddruk in de zwangerschap.
 • Langdurig gebroken vliezen.
 • Miskraam.
 • Overtijd raken (serotiniteit)

Hoe groot is de kans dat zwangerschap mis gaat?

Voor vrouwen beneden de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 15%. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 20% zwangerschappen in een miskraam, en tussen de 40 en 45 jaar is de kans opgelopen tot 50%. De kans neemt dus toe met de leeftijd.

Het verhaal van onze drie miskramen (en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap)

17 gerelateerde vragen gevonden

Hoe groot is de kans op een miskraam als het hartje klopt?

Wanneer op een echo een kloppend hartje is gezien (vanaf de 6e week), dan is de kans op een miskraam nog maar 1-3%! Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een miskraam. Bij bloedverlies in het begin van de zwangerschap eindigt 50% van de gevallen ook in een miskraam.

Hoe groot is de kans op een missed abortion?

Missed abortion

Het embryo is dan niet meer in leven, maar de miskraam is nog niet op gang gekomen. Bij een missed abortion adviseert je verloskundige je om af te wachten tot de miskraam op gang komt. Bij zo'n 40% van de vrouwen gebeurt dit binnen een week.

Wat kan er misgaan na 20 weken zwangerschap?

Bij 5% van de gevallen is de uitslag van de 20-wekenecho minder goed tot negatief. Je kan de volgende uitslagen krijgen: Baby ligt er niet goed voor/overgewicht. In dit geval kan de echoscopist je baby niet goed zien.

Wat te doen bij Hellp syndroom?

Doordat de oorzaak niet bekend is, bestaat er nog geen goede behandelmethode voor het HELLP-syndroom. Artsen kiezen voor symptoombestrijding of het beëindigen van de zwangerschap. U wordt opgenomen op de OHC (intensive care voor zwangere vrouwen) en er vinden regelmatig controles plaats.

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte ontstaat als je zwanger bent en gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt.

Hoe goed is je baby in je buik beschermd?

Er zijn ook geen aanwijzingen dat een vaccinatie schadelijk is voor je ongeboren baby. Via je placenta geef je wel antistoffen door aan je baby. Daardoor zijn pasgeboren baby's beschermd tegen verschillende ziekten.

Kan een baby gehoorbeschadiging oplopen in de buik?

Ongeboren baby's die in de buik van hun moeder meegaan naar een festival kunnen daardoor gehoorschade oplopen. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat er relatief veel baby's met gehoorschade ter wereld komen. De buikwand dempt wel decibellen, maar in totaal slechts vijf decibel. Dat meldt RTL Nieuws.

Welke week zijn de meeste miskramen?

De meeste miskramen vinden plaats tussen 8 en 13 weken zwangerschap. Een miskraam komt best vaak voor, gemiddeld 1 op de 5 vrouwen maakt dit wel eens mee.

Hoe weet je of de miskraam compleet is?

Meestal komt een miskraam na het eerste bloedverlies binnen een aantal dagen op gang; soms duurt dit langer, zelfs tot een paar weken. Geleidelijk ontstaat kramp in de baarmoeder en neemt het bloedverlies toe. De pijn verdwijnt vrijwel direct als al het weefsel is uitgedreven. We noemen dit een complete miskraam.

Wat te doen na drie miskramen?

Omgaan met een herhaalde miskraam
 • Praat erover. ...
 • Lees boeken. ...
 • Onderzoek naar de oorzaak. ...
 • Gezond kind na herhaalde miskraam. ...
 • Chromosoomafwijking bij een van de partners. ...
 • Antifosfolipidensyndroom (APS) ...
 • Te veel homocysteïne in het bloed. ...
 • Stollingsafwijkingen in de familie.

Hoe lang duurt HELLP-syndroom?

Verreweg de meeste vrouwen die pre-eclampsie of het HELLP syndroom hebben gehad, zijn binnen twee weken na de bevalling weer thuis. Afhankelijk van de ernst van de complicaties die u hebt gehad, kan het herstel echter weken tot maanden duren.

Hoe weet je of je Hellp hebt?

Vrouwen met het HELLP-syndroom voelen zich meestal ziek. Vaak hebben zij ernstige pijn in de bovenbuik, soms met uitstraling naar de zijkant van de buik of de rug. Ook misselijkheid en hoofdpijn komen veel voor.

Hoe herken je HELLP-syndroom?

concentratieproblemen; hoofdpijn; gezichtsstoornissen zoals sterretjes of lichtflitsen zien, wazig zien; hevige pijn in de bovenbuik of onder de borst/maagkuiltje (typerend bij HELLP-syndroom);

Hoe groot is de kans op een afwijking bij 20 weken echo?

Een 20 wekenecho geeft helaas geen absolute zekerheid over de gezondheid van je kindje. Hoe groot de kans is dat een aangeboren afwijking wordt gevonden, hangt af van de afwijking. Als je baby bijvoorbeeld een open ruggetje heeft, is de kans dat we dat zien tijdens het onderzoek zo'n 90 procent.

Hoe lang slaapt een baby 20 weken zwanger?

Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks. Maar zodra je baby wakker is, is het actief.

Kun je missed abortion voelen?

Krampen zijn mogelijk een symptoom van een missed abortion, maar dit is lastig te interpreteren. Een gebrek aan krampjes of een zwaar gevoel in je onderbuik kan namelijk ook een teken zijn dat de ontwikkeling van je baby is gestopt. Probeer het te vergelijken met hoe je jezelf de dagen ervoor gevoeld hebt.

Hoeveel kans op miskraam na kloppend hartje 7 weken?

De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .

Hoe groot kans op miskraam na 6 weken?

De kans op een miskraam bij 5 of 6 weken

De kans op een miskraam bij 5 weken is ongeveer 21 procent. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek onder ruim 4.000 vrouwen. Hetzelfde onderzoek toont aan dat de kans op een miskraam na 6 weken zwangerschap gedaald is naar ongeveer 5 procent.