Wat kan de oorzaak zijn van een gemiste menstruatie? - Clearblue (alleen voor Nederland)

Wat kan de oorzaak zijn van late menstruatie?

Gevraagd door: mr. Feline van Leeuwen Bsc  |  Laatste update: 10 mei 2023
Score: 4.7/5 (58 stemmen)

Vooral in de eerste en de laatste vruchtbare jaren zijn de menstruaties vaak onregelmatig. Als u zwanger bent of in de overgang komt blijft de menstruatie weg. Andere mogelijke oorzaken zijn spanningen, heel intensief sporten, eetproblemen, streng lijnen, mager zijn, medicijnen.

Hoeveel dagen over tijd is normaal?

Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je pas echt overtijd (serotien) Er is echter een normale speling tussen de 37 en 42 weken. Dus als je binnen deze periode bevalt is dat heel normaal. Als je langer dan 2 weken overtijd loopt, noemen we dat serotien.

Hoeveel dagen kan je later ongesteld worden?

Menstruatiecyclussen kunnen erg verschillen. Niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van cyclus tot cyclus. Een cyclus duurt tussen de 21 en 35 dagen, met 28 dagen als gemiddelde, maar dat wil niet zeggen dat je precies weet wanneer je ongesteld wordt. Het ene lichaam werkt nu eenmaal regelmatiger dan de ander.

Is het erg als je een maand niet ongesteld wordt?

'Wanneer je gestopt bent met de pil, kan het soms ook enkele maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. Hetzelfde geldt voor andere anticonceptiemiddelen zoals spiraaltjes, hormonale implantaat (een staafje dat ingebracht wordt in je bovenarm) of de prikpil (injecties). '

Wat als je niet ongesteld wordt maar niet zwanger bent?

Bij het uitblijven van menstruatie, en je bent niet zwanger, is je hormoonhuishouding verstoord. Een verstoorde hormoonhuishouding kan verschillen de oorzaken hebben. Hormonale schommelingen. Hormonale schommelingen kunnen ervoor zorgen dat je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt.

27 gerelateerde vragen gevonden

Wat kun je doen om je menstruatie op te wekken?

Het opwekken van de menstruatie gebeurt met het medicijn medroxyprogesteron (Provera®) of norethisteron (Primolut®). U krijgt een kuur voorgeschreven van 7 dagen, 10 mg per dag. Voordat u gaat starten met deze kuur moet u een zwangerschapstest doen. Om zeker te zijn dat u niet zwanger bent.

Waarom ineens langere cyclus?

Heb je opeens een hevigere menstruatie dan dat je gewend bent? Duren je menstruaties langer dan normaal? Dan kan dit komen doordat een eiblaasje langer aanwezig blijft dan normaal. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken want het is niet gevaarlijk voor je gezondheid.

Kan je later ongesteld worden door stress?

Zowel mentale als fysieke stress kunnen ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Het is de manier waarop je lichaam jou beschermt: je lichaam verkeert continu in staat van paraatheid, waardoor andere lichaamsprocessen worden stilgelegd.

Hoe weet je dat je overtijd bent?

De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest.

Wat is een menstruatie stoornis?

We spreken van menstruatiestoornissen als de menstruatiecyclus onregelmatig is, u veel pijn heeft tijdens de menstruatie en als u hevig en/of abnormaal bloedverlies heeft. Een vrouw kan tijdens haar menstruatie hevig en/of abnormaal bloedverlies hebben.

Wat als je cyclus langer dan 35 dagen is?

Indien de cycluslengte korter dan 21 dagen (3 weken) of langer dan 35 dagen (6 weken) duurt, dan is de kans groot dat er geen eisprong of ovulatie is geweest. In dit geval spreekt men van een anovulatoire cyclus. Is dit bij jou het geval? Neem dan best al even contact op met je gynaecoloog.

Kan je overtijd zijn en niet zwanger?

Niet ongesteld en niet zwanger

Maar we weten dat er veel redenen kunnen zijn waardoor je niet ongesteld wordt. Zoals door stress, overmatig sporten, over- of ondergewicht, ziekte of onregelmatig slapen kan je menstruatie verlaat zijn. Het is zelfs normaal dat je cyclus soms even verspringt.

Wat te doen als je menstruatie uitblijft?

Doe een zwangerschapstest als u vermoedt dat het uitblijven van de menstruatie ook zou kunnen komen doordat u misschien zwanger bent. Als u eetproblemen heeft, erg dun bent of veel bent afgevallen in een korte tijd, komt de menstruatie vaak vanzelf weer terug als u weer op een gezond gewicht raakt en gezond eet.

Is een lange cyclus erg?

De meeste vrouwen hebben een cyclus tussen de 21 en 35 dagen. Bij een langere of kortere cyclus dan 28 dagen, dan vindt de eisprong doorgaans toch 14 dagen voor de verwachte volgende menstruatie plaats. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen wordt dus als normaal beschouwd.

Hoe weet je of je wel of geen eisprong hebt?

Anovulatie vertaalt zich doorgaans in problemen met de cyclus, zoals amenorroe (het uitblijven van de menstruatie). Testen: Als een vrouw dagelijks haar basale lichaamstemperatuur bijhoudt en er treedt geen lichte verhoging op in het midden van de cyclus, dan kan dit erop wijzen dat zij geen eisprong heeft.

Kun je je menstruatie vervroegen?

Als je de pil slikt, kun je ook je menstruatiecyclus een paar dagen vervroegen. In je gebruikelijke stopweek start je dan 1 of meer dagen eerder met je nieuwe strip. Na de volgende strip las je gewoon weer een stopweek van 4 tot 7 dagen in. Het resultaat is dat je menstruatie nu een paar dagen eerder is.

Welke leeftijd kom je in de overgang?

Gemiddeld begint de overgang als je 47 jaar bent, maar de precieze leeftijd is voor iedere vrouw anders. De overgang vindt meestal plaats als je tussen 45 en 55 jaar oud bent. De gemiddelde vrouw verwacht dat zij op haar 50ste in de overgang zal komen.

Hoe begint de overgang bij vrouwen?

De overgang begint vaak met een verandering in het menstruatiepatroon. De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg.

Hoe weet je of je zwanger bent zonder een test te doen?

De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!

Wat voel je in je buik als je zwanger bent?

Je hebt een opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel veel vrouwen hebben er last van, ook tijdens het begin van een zwangerschap. Je buik voelt een beetje opgezet en je broek zit minder lekker. Rond de 4e of 5e week van je zwangerschap kan je last krijgen van een opgezette buik.

Kan je cyclus 40 dagen duren?

De menstruatie treedt meestal regelmatig op, met een cyclusinterval van ongeveer 28 dagen. Kortere cycli van 21 dagen en langere van circa 40 dagen komen ook voor. De cyclus begint op de eerste dag van de menstruatie. Het moment dat je vruchtbaar bent is rond je eisprong.

Kan je menstruatie ineens veranderen?

Soms is je menstruatie heviger en soms minder intens: jouw cyclus verandert tijdens je leven en dat is volkomen normaal. De menstruele cyclus zelf kan ook schommelingen vertonen, bijvoorbeeld 's nachts. Ontdek waarom dit gebeurt en wat de intensiteit van je menstruele bloedingen beïnvloedt.

Wat als je cyclus 40 dagen duurt?

Soms gebeurt het dat je lichaam wat uit balans is, bijvoorbeeld door stress. Maar als het langer dan een paar weken duurt dan is het goed om naar de huisarts te gaan. Er kan dan onderzoek gedaan worden naar de oorzaak en soms kan een middel gegeven worden om voor een onttrekkingsbloeding te zorgen.

Wat zijn de symptomen van endometriose?

Wat merk ik bij endometriose?
  • heftige pijn onder in de buik als u ongesteld bent: U kunt de pijn ook voelen in uw hele buik. ...
  • pijn tijdens vrijen.
  • darmkrampen of pijn bij poepen.
  • diarree of juist niet goed kunnen poepen.
  • branderig gevoel tijdens plassen.
  • schouderpijn.
  • moe zijn.
  • zwanger worden lukt niet.

Wat is een abnormale cyclus?

Er is pas sprake van een abnormale cyclus wanneer er geen patroon meer te herkennen is of wanneer de menstruatie heel lang duurt – minder dan zes menstruaties per jaar. Is de tijd tussen je menstruaties langer dan 35 dagen, maar korter dan zes maanden dan heb je waarschijnlijk oligomenorroe.

Vorige artikel
Hoe veilig is terugtrekken?
Volgende artikel
Wat zijn geboortetrauma's?