Bekkenpijn/bekkeninstabiliteit tijdens of na de zwangerschap - Wat is het en wat zijn de symptomen?

Wat is zwangerschap dementie?

Gevraagd door: ds. Sten Janssen B  |  Laatste update: 11 mei 2023
Score: 4.2/5 (34 stemmen)

Wat is zwangerschapsdementie? “Zwangerschapsdementie is verstrooidheid bij zwangere vrouwen, of de moeite die ze hebben om zich te concentreren. Ze kunnen doorgaans moeilijker informatie memoriseren en onthouden. Daarnaast merken we ook een trager reactievermogen op.

Hoe herken je Zwangerschapsdementie?

De volgende symptomen kunnen wijzen op zwangerschapsdementie: Vergeetachtigheid: je weet de naam van de buurman opeens niet meer, bent die afspraak bij de tandarts laatst helemaal vergeten en vergeet waar je de autosleutels hebt gelaten om ze later terug te vinden in de koelkast.

Wat te doen bij Zwangerschapsdementie?

Tips om je zwangerschapsdementie te lijf te gaan
 1. Maak je er niet druk om, maak to do lijstjes en gebruik post-its als geheugensteuntje.
 2. Zet herinneringen en afspraken in je smartphone.
 3. Neem voldoende rust.
 4. Eet twee keer per week vette vis, de vetzuren die daar in zitten zijn goed voor je geheugen.

Wat gebeurt er als je zwangerschapsvergiftiging hebt?

In het kort
 • Zwangerschaps-vergiftiging (pre-eclampsie) is een ziekte tijdens je zwangerschap.
 • Je hebt dan een hoge bloeddruk of te veel eiwitten in je urine (plas).
 • Je kunt klachten hebben als hoofdpijn en misselijk zijn.
 • Je wordt opgenomen in het ziekenhuis.
 • Je krijgt medicijnen tegen je klachten en je hoge bloeddruk.

Wat is een Zwangerschapsdepressie?

Perinatale depressie of zwangerschapsdepressie

1 op de 5 vrouwen heeft in deze periode emotionele klachten. Dat gaat van zich gespannen voelen tot piekeren en angstig zijn, maar er zijn ook vrouwen die merken dat ze niet meer blij kunnen zijn en moeilijk nog kunnen genieten van de dingen die ze anders wel leuk vinden.

43 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is stress slecht voor de baby?

Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.

Waarom huilen zwangerschap?

Heb je plotselinge huilbuien waarvoor je geen enkele verklaring kunt geven en ben je snel geïrriteerd? Het hoort er allemaal bij: hormonen zijn hiervan de oorzaak. Je emoties worden erg versterkt door je zwangerschap. Als de negatieve emoties overheersen, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je verloskundige.

Hoe weet je of er eiwit in je urine zit?

Vaak zijn er geen symptomen aanwezig, in sommige gevallen is er een laag schuim op de urine te zien. De diagnose kan worden gesteld met een 'dipstick'. Dit is een staafje dat van kleur verandert zodra het in aanraking komt met eiwit. De behandeling van eiwit in de urine bestaat doorgaans uit medicatie.

Hoe controleren ze of je zwangerschapsvergiftiging hebt?

Symptomen zijn hoofdpijn, tintelende handen, sterretjes zien, vochtophoping (oedeem), gewichtstoename, pijn in bovenrug, eiwitverlies in de urine, misselijkheid, overgeven, pijn in bovenbuik, extra prikkelbaar, versterkte reflexen. Deze symptomen horen ook bij pre-eclampsie.

Kan zwangerschapsvergiftiging ineens ontstaan?

De symptomen van zwangerschapsvergiftiging kunnen zich geleidelijk of heel plotseling voordoen. De klachten treden meestal op na de twintigste week van de zwangerschap, maar kunnen ook tot acht dagen na de bevalling ontstaan.

Waardoor ontstaat Zwangerschapsdementie?

Zwangerschapsdementie bestaat”, is professor Wilfried duidelijk. “De doorbloeding van de hersenen van de moeder verandert door de zwangerschap. Daardoor worden sommige delen van de hersenen beter doorbloed, en andere wat minder. Die minder doorbloede gebieden staan in voor het kortetermijngeheugen.

Wat als je niet kan genieten van je zwangerschap?

Niet genieten door lichamelijke klachten

Sommige aanstaande moeders zijn echt 9 maanden misselijk en houden weinig binnen. Maar je kunt ook veel last hebben van bijvoorbeeld je bekken of je rug of erg vermoeid zijn. Een zwangerschap vergt veel van je lichaam en soms kun je daardoor gewoon minder aan.

Hoe zwangerschap onthullen?

Zwangerschap aankondigen met een leuk cadeau
 1. Romper met een tekst als 'Lieve tante, ik kan niet wachten om je te ontmoeten'
 2. Echofoto in een fotolijstje.
 3. Matchende sokken voor de ontvanger en de baby.
 4. Ballon met tekst.
 5. Mok met 'Voor de liefste oom'
 6. Kinderboekje.

Kan je vergeetachtig worden door zwangerschap?

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met zwangerschapsdementie. Een vervelende bijkomende kwaal die vaak al optreedt in het eerste trimester van je zwangerschap. Je voelt je warrig, kan je moeilijk concentreren en bent vergeetachtig.

Kun je ongemerkt zwanger zijn?

Er tijdens je bevalling pas achter komen dat je 9 maanden zwanger bent. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch gebeurt het geregeld. De Rotterdamse Britt (18) beviel vorige week zondag in Egypte van een zoontje. Hoogleraar Verloskunde Jan Nijhuis legt uit hoe een zwangerschap onopgemerkt kan blijven.

Hoe heet het als je denkt dat je zwanger bent?

Wanneer een vrouw is overtuigd dat ze zwanger is terwijl dat eigenlijk niet zo is, heet dat een schijnzwangerschap (pseudocyesis). Dat kan zich dan psychisch uiten, maar ook fysiek! Als een vrouw schijnzwanger is, komen daar dan ook soms verschillende zwangerschapskwaaltjes bij kijken.

Wat zijn de symptomen van zwangerschapsvergiftiging?

Klachten die kunnen wijzen op zwangerschapsvergiftiging
 • Uitgesproken vochtopstapeling in het aangezicht, de handen en de voeten.
 • Ernstige hoofdpijn.
 • Gezichtsstoornissen zoals: Vliegjes voor de ogen. Dubbelzien. Lichtflitsen.
 • Hevige buikpijn onder de ribben.
 • U voelt zich in het algemeen minder goed.
 • Uw baby is minder actief.

Hoe lang doorlopen met zwangerschapsvergiftiging?

Het herstel. Een zwangerschapsvergiftiging is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook mentaal. Het herstel van een zwangerschapsvergiftiging kan dan ook vaak even duren. In de meeste gevallen herstelt de vrouw volledig en mag zij na twee weken het ziekenhuis weer verlaten.

Hoe merk je dat je bloeddruk te hoog is?

Symptomen van een hoge bloeddruk
 • duizeligheid.
 • hoofdpijn.
 • rusteloosheid.
 • kortademigheid.
 • slechtziende ogen.
 • pijn op de borst.
 • verwarring.
 • oorsuizen.

Welke kleur urine is niet goed?

Donkergeel, sterke geur

Te veel water drinken is dus niet goed, maar te weinig drinken is dat ook niet. Wie te weinig drinkt, zal zien dat de urine donkergeel of zelfs oranje-achtig kleurt. De geur is ook intenser dan die van lichtere urine. Als u dit bij uzelf opmerkt, kunt u het beste wat extra water drinken.

Wat betekent witte vlokken in de urine?

Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen. Dat kan bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierbekkenontsteking zijn.

Wat niet eten bij eiwit in urine?

Minder eiwit: brood, beschuit, aardappelen, rijst, deegwaren, groente en fruit. Geen eiwit: (dieet)margarine, alle oliesoorten, roomboter, bak- en braadvet, suiker, jam, honing, zuurtjes, thee, koffie, water, frisdrank, limonadesiroop.

Wat merkt ongeboren baby van ruzie?

Je zult misschien merken dat je baby meteen schopt als er een hond hard begint te blaffen of wanneer je de blender aanzet. Het kan dan ook zijn dat je baby hiervan schrikt en er op deze manier op reageert! Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten.

Wat doet stress met je ongeboren kind?

Mogelijke gevolgen voor de baby

Zo kan je baby minder goed groeien, omdat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast wordt in de wetenschap langdurige stress gekoppeld aan vroeggeboorte en in sommige gevallen aan een laag geboortegewicht.

Hoe belangrijk is rust tijdens zwangerschap?

In het begin van de zwangerschap is er erg veel energie nodig voor de groei van je kindje, dit kun je merken als extreme vermoeidheid. Je lichaam moet al zoveel presteren, dat het tijdelijk niet tot meer in staat is, dan het hoogstnodige. Na een maand of drie is de ergste vermoeidheid voorbij.

Volgende artikel
Kan je elk uur kolven?