Wat is vraaggericht werken bij opvoedingsondersteuning?
Gevraagd door: drs Senna van Dongen | Laatste update: 18 juni 2022Score: 4.3/5 (19 stemmen)
Bij vraaggericht werken kiest de professional nadrukkelijk het perspectief van de ouder als uitgangspunt. De mening van de ouders over de ontwikkeling van hun kind is een bruikbare voorspeller gebleken voor toekomstige gedragsproblematiek (Rothbart en Bates, 1998, in: Tan c.s., 2005).
Wat werkt in opvoedingsondersteuning?
Deze uitkomstmaten worden in veel gevallen gebruikt in studies naar de effecten van opvoedingsondersteuning: • zelfvertrouwen van ouders en hun gevoel van competentie of bekwaamheid als het gaat om opvoeden (self-efficacy • opvoedvaardigheden • mentale gezondheid van ouders • de partnerrelatie • de ouder-kind relatie.
Wat is opvoedingsondersteuning?
Opvoedingsondersteuning omvat alle soorten ondersteuning van ouders die een opvoedvraag of opvoedprobleem hebben2. De definitie luidt: het ondersteunen van ouders bij de opvoeding om een optimale ontwikkeling van kinderen te bevorderen.
Hoe komt opvoedingsondersteuning tot uiting?
...
- signaleren, analyseren en indien nodig toeleiden naar (gespecialiseerde) hulp;
- voorlichting, advies, informatie en hulp;
- integrale zorg organiseren;
- monitoren, screenen en vaccineren.
Wat is de rol van een jeugdverpleegkundige?
Taken jeugdverpleegkundigen in de JGZ
Het praten over de dagelijkse verzorging, opvoeding en ontwikkeling van kinderen, het systematisch signaleren van de balans tussen draagkracht en draaglast en het aansluitend ondersteunen van ouders zijn belangrijke taken van jeugdverpleegkundigen in de JGZ.
Wat verdient een jeugdverpleegkundige?
Je salaris is minimaal € 2.756,- en maximaal € 4.048,- bruto per maand (salarisschaal 9) op basis van 36 uren per week.
Wat moet je doen als verpleegkundige?
- Basiszorg: denk hierbij persoonlijke verzorging zoals wassen, aankleden en verschonen.
- Wondverzorging, observatie en rapportage en gespecialiseerde zorg.
- Verpleegtechnische handelingen zoals het inbrengen van een sonde of een katheter.
Wat is het Balansmodel van Bakker?
Het balansmodel uit 1998 geeft een overzicht van het samenspel van beschermende en risicofactoren voor de ontwikkeling van een kind op drie niveaus. Met dit model kan de gezinssituatie en de eventueel benodigde opvoedsteun of –hulp nauwgezet worden bepaald. Uit: Bakker, I., Bakker, C., Van Dijke, A.
Hoe kan ik Jeugdzorg inschakelen?
Waar kan je precies terecht? Voor jeugdzorg, jeugdhulp en ondersteuning bij opvoeding van je kinderen, kan je terecht bij je gemeente. Gemeenten geven advies over jeugdhulp en zorgen voor de toegang tot de jeugdhulp. Zij bekijken samen met het kind welke hulp het beste is.
Waarom is opvoeden een noodzaak?
De opvoeding heeft veel betekenis over de toekomst van het kind. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat een opvoedingsstijl van 'weinig toegeeflijkheid, maar ook weinig straf bij ongewenst gedrag', emotionele evenwichtigheid tot gevolg heeft.
Wat is Opvoedingshulp?
Opvoedingsondersteuning is de laagdrempelige, gelaagde ondersteuning van ouders en opvoedingsverantwoordelijken bij de opvoeding van kinderen. Decreet van 13 juli 2007 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning.
Wat voor opvoedingsstijlen zijn er?
Er zijn grofweg 4 stijlen van opvoeden: autoritair, toegeeflijk, democratisch en verwaarlozend.
Wat is informele opvoedondersteuning?
Programma's die informele opvoedondersteuning bieden zoals Moeders Informeren Moeders, Home- Start, Spel aan Huis en Steunouder verdienen een vaste plek als aanvulling op de ondersteuning aan vluchtelinggezinnen vanuit bijvoorbeeld VluchtelingenWerk, jeugdgezondheidszorg en de (gespecialiseerde) zorg en hulpverlening.
Waar kunnen ouders nog terecht voor opvoedingsondersteuning?
Vraag jeugdgezondheidszorg welke hulp je kunt krijgen bij jou in de buurt. Enkele voorbeeld van deze hulp zijn: Positief Opvoeden (Triple P): adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden.
Wat is een Opvoedingsopgaven?
Opvoedingsopgaven kunnen we omschrijven als gedragingen van opvoeders die de jeugdige mogelijkheden bieden om de ontwikkelingsopgaven te leren beheersen. De opvoedingsopgaven hebben voor ouders soms een bewust karakter.
Wat is gezinsondersteuning?
'Gezinsondersteuning' is voor ouders/verzorgers van kinderen en jongeren tot 23 jaar die hulp nodig hebben om de situatie thuis te verbeteren. Hierbij hebben één of meerdere gezinsleden last van psychiatrische en/of problemen die te maken hebben met een (licht) verstandelijke beperking.
Wie heeft recht op jeugdhulp?
Wie 12 jaar of ouder is, kan in veel gevallen mee beslissen over zijn jeugdhulp. Inspraak en deelname hebben vooral te maken met communicatie, bijstand, inzage van het dossier, recht op afschrift … Respect voor welzijn en mening staat daarbij centraal.
Kunnen ze zomaar je kind afpakken?
Jeugdzorg kan een kind of jongere (tijdelijk) uit huis plaatsen, bijvoorbeeld bij ernstige mishandeling of verwaarlozing. Dit beslist een kinderrechter. Ongeacht of de ouders het daarmee eens zijn.
Hoe kinderbescherming inschakelen?
Bij Veilig Thuis kun je (anoniem) advies vragen of een melding doen. 'Veilig Thuis' is 24 uur per dag bereikbaar op 0800-2000. Je wordt automatisch doorgeschakeld naar 'Veilig Thuis' in de eigen regio. Als er al jeugdbescherming is betrokken bij het kind, kun je je zorgen ook melden bij de jeugdbeschermer.
Wat is draagkracht en draaglast in de zorg?
De draaglast (de belasting) die je ervaart, bestaat uit zaken van buitenaf, die energie vragen, zoals schildklierproblemen, alledaagse stresssituaties en eisen van het dagelijks leven. Je draagkracht (belastbaarheid) wordt bepaald door jouw mogelijkheden, zaken die jou energie geven.
Wat zijn risicofactoren en beschermende factoren?
Risicofactoren vergroten de kans op het ontstaan van problemen, beschermende factoren fungeren als buffer daartegen en verkleinen zo de kans op het ontstaan van problemen. In de literatuur is een groot aantal risico- en beschermende factoren voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen beschreven.
Wat betekent beschermende factoren?
Beschermende factoren vormen een buffer tegen de invloed van risicofactoren. Beschermende factoren bij gedragsproblemen zijn: sterke kanten van het kind zoals intelligentie, gezondheid, positieve karaktereigenschappen, charme en een talent voor sport.
Wat doet een Operatieverpleegkundige?
Je organiseert de behandeling van patiënten in de operatiekamer. Hieronder verstaan we: het informeren en geruststellen van patiënten, het installeren op de operatietafel, het plaatsen van sondes, het controleren van het medisch dossier, … .
Wat zijn de taken van een verpleegkundige niveau 4?
Niveau 4 richt zich met name op (diagnostiek van) zorgsituaties met beperkte complexiteit, volgens protocollen en richtlijnen. Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat veel gespecialiseerd verpleegkundigen een niveau 4-achtergrond hebben. Zij maakt zorgplannen en verricht ook regietaken bij deze zorgsituaties.
Wat doe je als verpleegkundige hbo?
Taken van een verpleegkundige HBO
Een verpleegkundige diagnose, verpleegplan en ondersteuningsplan opstellen. Het functioneren van de cliënt in de gaten houden. De kwaliteit van de zorg bewaken en regie over de zorg behouden. Collega's coachen in hun zorginhoudelijke werkzaamheden en daarmee hun deskundigheid ...
Wat deed Jezus?
Welke leeftijd kunnen baby zien?