Foetale behandelingen: Tweeling Transfusie Syndroom (TTS)

Wat is tweeling transfusie syndroom?

Gevraagd door: bacc. Chloé van de Pol MA  |  Laatste update: 4 maart 2024
Score: 4.4/5 (25 stemmen)

Wat is Tweelingtransfusiesyndroom (TTS)? Bij TTS wordt het bloed niet eerlijk verdeeld. De bloedstroom gaat dan voornamelijk in één richting. Zo ontstaat bij de ene foetus (de donor) een tekort aan bloed en daarmee (omdat hij eerst minder en daarna helemaal niet meer plast) een tekort aan vruchtwater.

Kun je je eigen tweeling opeten in de buik?

Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.

Wat is het Twin to Twin syndroom?

Het transfuseur-transfusé-syndroom of 'twin-to twin'-transfusiesyndroom (TTS) treedt alleen op bij monochoriale tweelingen. Er zijn dan bloedvatverbindingen tussen de 2 delen van de placenta die elk kind van bloed voorzien. Soms gaat meer bloed van het ene naar het andere kind dan dat er terugkomt.

Hoe ontstaat TTS?

TTS staat voor “Tweeling Transfusiesyndroom”. Dit is een ziekte die kan ontstaan bij monochoriale eeneiige tweelingen. Monochoriaal betekent dat de 2 foetussen samen één placenta delen. Dit is bij 70% van de eeneiige tweelingen het geval.

Hoe ontstaat een tweeling in de buik?

Bij bevruchting van twee eicellen ontstaat een tweelingzwangerschap; bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Men spreekt dan van een twee-eiige of drie-eiig meerling. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien.

44 gerelateerde vragen gevonden

Is tweeling genetisch bepaald?

Waardoor ontstaat een meerling? De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan omdat er door onbekende oorzaken twee eicellen bij de eisprong vrijkomen die beide bevrucht worden. Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol.

Waarom meer kans op tweeling als je ouder bent?

Hoe ouder de moeder is, hoe onregelmatiger de eisprong (ovulatie). Dat vergroot de kans dat er meerdere eicellen tegelijk vrijkomen. Zo is de kans op het krijgen van een tweeling voor een 25-jarige vrouw ongeveer één op negentig en voor een veertigjarige vrouw één op zestig.

Hoe merk je TTS?

Verschijnselen. Zwangeren met TTS merken vaak dat in korte tijd (een aantal dagen tot weken) hun buik veel dikker wordt. Dit is een alarmsignaal en een reden om direct een gynaecoloog te bezoeken. Het kan samengaan met een strakgespannen gevoel en veel harde buiken.

Heeft een eeneiige tweeling dezelfde bloedgroep?

Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.

Hoeveel Placentas heeft een tweeling?

De baby's hebben een eigen vruchtzak en delen samen 1 moederkoek (placenta). De tweeling is dan 1-eiig. Ze hebben hetzelfde erfelijke materiaal. Via hun navelstreng krijgen beide baby's zuurstof en voeding van dezelfde moederkoek.

Kan een tweeling 2 biologische vaders hebben?

Het is vrij zeldzaam, maar een zwangerschap van een tweeling van twee vaders is wel mogelijk. Het kan gebeuren als een vrouw in dezelfde menstruatiecyclus seks heeft gehad met twee mannen én beide keren een eitje werd bevrucht.

Wat is het taps syndroom?

Er kan langzaam bloed van de ene baby naar de andere gaan. De ene baby heeft bloedarmoede. De andere baby heeft dik, stroperig bloed. Dit heet TAPS (Tweeling Anemie Polycythemie Sequentie).

Kan een tweeling van 2 verschillende vaders zijn?

Er zijn meerdere wetenschappelijk gedocumenteerde gevallen waarin een tweeling verschillende vaders had. Normaal komt er bij de eisprong één eitje los, maar in sommige gevallen zijn het er meer. Wanneer een vrouw in de twee tot vier dagen rond de eisprong met meerdere mannen heeft gevrijd, kunnen die elk vader worden.

Kan een man een tweeling doorgeven?

Het gen dat voorbeschikt tot een twee-eiige tweeling kan zowel langs vaders- als moederszijde worden doorgegeven. De vader kan die eigenschap aan zijn kinderen overdragen. Hoe hoger de leeftijd van de aanstaande moeder en hoe groter het aantal eerdere bevallingen (pariteit), hoe meer kans op een twee-eiige tweeling.

Kun je natuurlijk bevallen van een tweeling?

Een geplande natuurlijke baring is bij tweelingzwangerschappen de meest optimale manier van bevallen. Dat geldt voor vrouwen die tussen de 32 en 37 weken zwanger zijn en waarbij het eerste kind in hoofdligging ligt. Na die tijd is een geplande keizersnede voor de tweeling iets beter.

Hoeveel kilo kom je aan bij een tweeling?

U heeft een gezond gewicht voor uw lengte en zo de laagste kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en zelfs vroegtijdig overlijden. Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.

Hoe zeldzaam is een eeneiige tweeling?

Vijf jaar later werd in huize Federer opnieuw een eeneiige tweeling geboren, twee jongens dit keer. Zo'n identieke tweeling is al een zeldzaamheid, het gebeurt slechts bij vier van de duizend geboortes. Twee achter elkaar komt dus hoogst zelden voor.

Hoe groot is de kans op een tweeling erfelijk?

Een twee-eiige tweeling kan ook erfelijk zijn. De erfelijke lijn loopt via de familie van de vrouw. Bij een vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF en ICSI is de gemiddelde kans op een tweeling ongeveer 5%. Bij IUI met hormoonstimulatie ligt de kans tussen de 10 en 20%.

Hoe weet je dat je een tweeling krijgt?

Wanneer kun je zien of je een meerling krijgt? Meestal kan bij de eerste echo, rond de 8 weken zwangerschap, worden gezien of je zwanger bent van een tweeling of meerling.

Hoe weet je of je TSS hebt?

In het primaire stadium van de infectie lijken de symptomen op die van griep (spier- en gewrichtspijn, keelpijn, koorts). Vervolgens kan er rode huiduitslag ontstaan, naast spijsverteringsklachten (diarree, braken). Pas nadien manifesteert de eigenlijke shock zich, met lage bloeddruk, versnelde hartslag, verwardheid …

Hoe weet ik of ik tamponziekte heb?

De bacterie stafylococcus aureus zorgt voor een infectie die tamponziekte veroorzaakt. Door langdurig inhouden van tampons of beschadigingen van de huid en slijmvliezen komen toxinen het bloed binnen. Symptomen van tamponziekte zijn onder andere extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts.

Wat als je te lang een tampon in hebt?

Zodra u een tampon langdurig inhoudt, kunnen de giftige stoffen in uw bloedbaan raken. Hierna ontstaat er een infectie, waardoor het Toxic Shock Syndrome kan worden veroorzaakt. Het is daarom erg belangrijk om te letten op uw hygiëne als u een tampon gebruikt.

Kan elke vrouw een tweeling krijgen?

Terwijl zwanger worden met een twee-eiige tweeling afhankelijk kan zijn van allerlei factoren, zoals erfelijkheid, is het krijgen van een identieke tweeling geheel toevallig en iets dat iedere vrouw kan gebeuren. Een zwangerschap met een identieke tweeling is veel zeldzamer dan met een twee-eiige tweeling.

Hoe oud is de oudste tweeling?

Het Guinness Book of World Records heeft de Japanse Umeno Sumiyama en Koume Kodama maandag uitgeroepen tot de oudste tweeling ooit. De 107-jarige zussen werden op 5 november 1913 geboren op het eiland Shodoshima.

Wie is de jongste bij een tweeling?

Jongste tweeling ooit wordt geboren na amper 22 weken: “overlevingskansen waren nihil” Net 22 weken oud waren tweeling Adiah Laelynn en Adrial Luka toen ze op de wereld werden gezet. Ze werden na amper 156 dagen geboren.

Vorige artikel
Wat stimuleert borstvoeding?
Volgende artikel
Wat is de oudste opa ter wereld?