Breastfeeding twins | We're the Kahlers | Ep. 1

Wat is tandem borstvoeding?

Gevraagd door: Amina Vierdag  |  Laatste update: 4 december 2023
Score: 4.9/5 (35 stemmen)

Bij tandemvoeden voed je je baby en een ouder kind. De pasgeboren baby moet steeds het eerst de borst krijgen, zodat hij genoeg moedermelk binnenkrijgt. De moedermelk die je maakt past zich aan aan de leeftijd van je jongste kind. Je begint in de zwangerschap dus ook weer met het aanmaken van colostrum.

Kun je 2 kinderen borstvoeding geven?

Als je een meerling hebt, kun je je baby's tegelijk aan je borsten laten drinken. De hoeveelheid moedermelk past zich aan aan hoeveel kinderen je aan de borst hebt. Er is dus genoeg voor meer baby's als de borsten vaak genoeg gestimuleerd worden. Je kunt meer kinderen tegelijk aan de borst voeden, of om de beurt.

Wat is Tandemvoeding?

Tandemen is borstvoeding geven aan twee of meer kindjes van verschillende leeftijd. De oudste was al een tijdje aan de borst en heeft het tijdens de zwangerschap niet opgegeven. Je geeft dus borstvoeding en je wordt weer zwanger.

Kan je borstvoeding geven als je zwanger bent?

Ook als je weer zwanger bent, kun je je baby gewoon borstvoeding blijven geven. De eerste 3 maanden van je zwangerschap kunnen je borsten wat gevoeliger zijn waardoor het minder prettig kan voelen als je je kindje voedt.

Waarom kolven na borstvoeding?

Borstvoeding afkolven kan praktisch zijn om je melkproductie op gang te brengen of om overvolle borsten te ontlasten. Je kunt ook kolven als je baby tijdelijk geen borstvoeding mag hebben door bijvoorbeeld medicijngebruik. Als je aan weer aan het werk gaat is kolven ook een oplossing.

22 gerelateerde vragen gevonden

Kun je moedermelk bij elkaar gooien?

Het is belangrijk dat je de melk van elke kolfsessie duidelijk labelt wanneer je van plan bent het te gaan koelen. Je mag de melk van beide borsten bij elkaar in het zelfde potje gooien, zolang het maar van dezelfde kolfsessie is.

Kun je te veel borstvoeding geven?

Teveel moedermelk? Het is natuurlijk belangrijk dat je kindje genoeg melk binnenkrijgt. Hierbij is het handig om te weten dat je in principe niet te veel moedermelk kan geven. Je kindje zal namelijk de hoeveelheid drinken die hij nodig heeft, net zoals wanneer hij aan de borst drinkt.

Wat mag niet tijdens borstvoeding geven?

Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.

Waarom niet ongesteld bij borstvoeding?

Als je borstvoeding geeft, onderdrukt het hormoon prolactine de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de eisprong. Hierdoor kan het zijn dat je nog niet ongesteld wordt.

Wat mag je niet eten tijdens geven borstvoeding?

Wat mag ik zeker niet eten als ik borstvoeding geef?
  1. Cafeïne. Kun jij, zoals zoveel vrouwen, maar moeilijk aan de dag beginnen zonder een lekker kopje koffie? ...
  2. Alcohol. ...
  3. Vette vis en roofvissen. ...
  4. Sommige kruiden. ...
  5. Alles wat je baby moeilijk verteert.

Hoeveel melk komt er uit een borst?

Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.

Hoe lang kun je maximaal borstvoeding geven?

Op het geven van borstvoeding staat geen tijdslimiet. De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.

Hoe lang kan een vrouw borstvoeding geven?

Allereerst gaat het er natuurlijk om wat je wilt en wat lukt. Wel geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als algemeen advies dat moeders hun baby het beste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding kunnen geven en daarna gecombineerd met bijvoeding in elk geval tot het kind twee jaar is.

Kun je borstvoeding geven zonder baby?

Relactatie en induceren van lactatie

Ook bij adoptie, als meeouder of wensouder, …, kan je ervoor kiezen om borstvoeding te geven aan je baby. Induceren van lactatie betekent het op gang brengen van de melkproductie zonder zwanger te zijn. Als er wel ooit melkproductie was, spreekt men van relactatie.

Kun je borstvoeding geven zonder kind?

Ook als je nog nooit een kind aan je borst gevoed hebt, is het mogelijk om dat te gaan doen. Iedere hoeveelheid moedermelk die je jouw baby kunt geven, is een geschenk van onschatbare waarde. Vergeet daar bij niet al het andere dat je je kind aan de borst biedt: koestering, hechting, veiligheid, liefde…

Kan een vrouw zwanger worden als ze borstvoeding geeft?

Ja, je kan zwanger worden tijdens het geven van borstvoeding. Het is geen alternatief voor anticonceptie.

Wat gebeurt er met je borsten als je stopt met borstvoeding?

Maar zodra je stopt met voeden, of als je besluit geen borstvoeding te geven, slinkt het klierweefsel en worden je borsten vanzelf zachter en slapper. Het is ook mogelijk dat er vetweefsel verdwijnt.

Hoelang blijven je borsten lekken als je geen borstvoeding geeft?

Zelfs maanden na het stoppen kun je soms nog wat melk lekken. Ook dit is normaal. De anticonceptiepil kan de productie remmen. Je kunt met je huisarts of gynaecoloog overleggen wat een goede anticonceptiepil voor jou kan zijn in dit geval.

Hoe snel val je af met borstvoeding?

Dat je de eerste tijd niet veel afvalt in gewicht is normaal. Het duurt immers maanden vooraleer je weer op je oude gewicht zit. In de volksmond zegt men niet voor niets: “Negen maanden op, negen maanden af.” Als je volledig borstvoeding geeft, heeft je lichaam zo'n 300-500 kcal extra nodig per dag.

Welk voedsel zorgt voor krampjes baby?

Als je borstvoeding geeft: vermijd pittig eten, koolsoorten (kool, broccoli, spruitjes, etc.) en bonen, die kunnen leiden tot winderigheid. Geef de baby bij elke voeding maar één borst, zodat hij de 'dikke melk' krijgt (aan het eind van de voeding) waarmee krampjes kunnen worden voorkomen.

Wat zijn de nadelen van borstvoeding geven?

Nadelen
  • Borstvoeding gaat niet vanzelf: jij en je baby moeten het leren. ...
  • Je bent de enige die je kind kan voeden; je partner kan het niet van je overnemen. ...
  • Je weet nooit hoeveel je baby precies heeft gedronken.
  • Je moet altijd in de buurt van je kind zijn.

Wat is beter kolven of aanleggen?

Redenen om te gaan kolven:

Je melkproductie wilt niet op gang komen (raadpleeg een lactatiekundige). Aanleggen is te pijnlijk (raadpleeg een lactatiekundige). Je wilt een voorraadje melk opbouwen of je gaat weer aan het werk (zie Borstvoeding en werk in 13 tips) etc.

Kun je kolven en borstvoeding geven?

Soms lukt het geven van borstvoeding nog even niet. Bijvoorbeeld omdat jouw baby nog niet goed kan aanhappen of te vroeg geboren of ziek is. Gelukkig kun je jouw baby toch moedermelk geven door (tijdelijk) te kolven. In deze folder beantwoorden wij al jouw vragen over het kolven en bewaren van moedermelk.

Hoe weet je of de borst leeg is?

Je kunt ook aan je borsten voelen of ze goed leeggedronken zijn. Voor de voeding zijn je borsten vol met 'bobbelige' melkklieren, na de voeding voelen ze soepel. Een andere manier om te zien of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is door zijn luiers te tellen.

Hoe lang mag afgekolfde melk uit de koelkast?

Als je de melk die je net hebt afgekolfd nodig hebt voor de volgende voeding van je baby, kun je het gewoon op kamertemperatuur laten staan. Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar.