Wat is kindermishandeling en hoe herken je het? - Week tegen kindermishandeling 2020

Wat is strafbare kindermishandeling?

Gevraagd door: mr. Danique van der Veen B  |  Laatste update: 5 mei 2022
Score: 4.4/5 (74 stemmen)

Wat is kindermishandeling? Kindermishandeling is elke vorm van bedreiging of geweld tegen een minderjarige (een kind in de leeftijd tot en met 17 jaar). Het kan gaan om lichamelijke, emotionele of geestelijke mishandeling. Bijvoorbeeld slaan, schelden of bang maken.

Welke vormen van kindermishandeling onderscheiden we?

Er zijn verschillende vormen van kindermishandeling, namelijk:
  • Lichamelijke mishandeling. Van lichamelijke mishandeling is bijvoorbeeld sprake als een volwassene regelmatig een kind slaat.
  • Emotionele of geestelijke mishandeling. ...
  • Lichamelijke verwaarlozing. ...
  • Emotionele of geestelijke verwaarlozing. ...
  • Seksueel misbruik.

Welke straffen zijn er voor kindermishandeling?

De gevangenisstraf voor mishandeling op zich bedraagt op dit moment hoogstens 3 jaar, maar kan oplopen tot 12 jaar bij zwaar lichamelijk letsel dat met voorbedachten rade is toegebracht.

Hoe bewijs je kindermishandeling?

kenmerken ouders/gezin
  • ouder troost kind niet bij huilen.
  • ouder klaagt overmatig over het kind, toont weinig belangstelling.
  • ouder heeft irreële verwachtingen ten aanzien van het kind.
  • ouder is zelf mishandeld of heeft psychiatrische- of verslavingsproblemen.
  • ouder gaat steeds naar andere artsen/ziekenhuizen ('shopping')

Is schreeuwen tegen je kind kindermishandeling?

Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.

43 gerelateerde vragen gevonden

Wat doet schreeuwen met een kind?

Dat geldt ook voor regelmatig schreeuwen tegen kinderen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Het kan bijvoorbeeld tot op latere leeftijd leiden tot gedragsproblemen als agressief en defensief reageren, stemmingsproblemen als depressie en cognitieve problemen zoals concentratiestoornissen.

Wat is ernstige kindermishandeling?

Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook getuige zijn van huiselijk geweld, (emotionele) verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs vallen hieronder.

Wat moet je doen als je vermoedt dat er kindermishandeling?

Wat kan ik doen bij (vermoedens van) kindermishandeling?
  • Bel 112 als het kind in direct gevaar is.
  • Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er iets aan de hand is, klopt dat vaak ook. ...
  • Praat met het kind zelf of met de ouders. ...
  • Vraag advies bij Veilig Thuis.

Hoe ziet kindermishandeling eruit?

Zegt negatieve dingen over zichzelf, anderen of de wereld. Speelt gewelddadige of seksuele situaties na. Wordt snel boos en gaat dan slaan, schoppen of bijten. Steelt of maakt spullen stuk.

Waar Meldt u een vermoeden van kindermishandeling?

0800-2000 (gratis). Veilig Thuis is het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Je kunt bij Veilig Thuis terecht voor informatie, advies en ondersteuning, om zorgen te bespreken en eventueel om een melding te doen.

Hoeveel kinderen sterven er aan kindermishandeling?

Meestal gaat het om emotionele verwaarlozing, gevolgd door lichamelijke verwaarlozing. Per jaar overlijden er naar schatting 50 kinderen aan de gevolgen van kindermishandeling.

Kun je je ouders aanklagen?

Als je minderjarig bent, kun je niet zomaar naar de rechter stappen. 1 van je ouders of je voogd moet dit namens jou doen. In sommige situaties mag je wel zelf een verzoek indienen bij de rechtbank. Bijvoorbeeld als je na de scheiding van je ouders bepaalde familieleden niet meer mag zien.

Welke soort kindermishandeling komt het meest voor?

In Dordrecht wordt per 100 kinderen tien keer zoveel mishandeling geregistreerd bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling als in Amsterdam. Friesland en Zuid-Holland steken als provincie boven de rest van Nederland uit.

Welke hulpverlening bestaat er voor kindermishandeling?

Iedereen kan bij slachtofferhulp terecht, ook kinderen en jongeren. Je kan hen bereiken via 0800 13 500. Voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling kan je terecht op 1712.

Is je kind uitschelden kindermishandeling?

Van psychische of emotionele kindermishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders het kind regelmatig uitschelden, vernederen, treiteren of angst aanjagen. Ook het opsluiten of (sociaal) isoleren van een kind valt hieronder.

Wat valt onder mishandeling?

Mishandeling is het bewust verwonden of pijn doen van een ander, door iemand bijvoorbeeld te slaan of te schoppen. Als u door iemand gekleineerd, geïntimideerd of gepest wordt, kan er sprake zijn van geestelijke mishandeling.

Wat zijn Kindsignalen?

Signalen van kindermishandeling, ook wel 'kindsignalen' genoemd, zijn gedragingen of (uiterlijke) kenmerken bij de jeugdige die kunnen wijzen op het vóórkomen van kindermishandeling, nu of in het verleden.

Wie vind kindermishandeling een probleem?

Problematiek ouders

Ouders of verzorgers die hun kind mishandelen hebben verder vaak zelf te maken met sociale, psychische en/of psychiatrische problemen. Een deel van deze problemen kan al zijn ontstaan in de jeugd van de ouders zelf, bijvoorbeeld het feit dat ze zelf zijn mishandeld of negatieve ervaringen hebben.

Wat kun je zelf doen en wat kan de politie doen bij kindermishandeling?

Dit kunt u doen bij kindermishandeling
  • Sta open voor signalen van kindermishandeling. Als u het gevoel heeft dat er 'iets' aan de hand is, klopt dit vaak ook. ...
  • Leg contact met Veilig Thuis via 0800-2000. Zij kunnen advies geven als u uw zorgen maakt om een kind. ...
  • U kunt ook een melding of aangifte doen bij de politie.

Wat gebeurt er na een melding van kindermishandeling?

Als er een melding wordt gemaakt over een gezin, dan nemen mensen van Veilig Thuis contact op met de ouders. De hulpverlener van Veilig Thuis komt bij het gezin thuis om te praten over wat er aan de hand is. Ze praten ook met de kinderen en andere mensen uit de omgeving, zoals een oppas of een opa of oma.

Wat doet de politie bij kindermishandeling?

Bij acuut gevaar voor kinderen grijpt de politie onmiddellijk in. De politie werkt daarbij nauw samen met Veilig Thuis en andere partners. Het gaat er om de situatie in het gezin weer veilig te maken, het geweld te stoppen en herhaling te voorkomen.

Wat is kindermishandeling veilig thuis?

Kindermishandeling is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is. Ook bijvoorbeeld verwaarlozing valt eronder. Kindermishandeling komt vaak voor in de huiselijke kring. Door bijvoorbeeld de ouders of verzorgers van het kind.

Hoeveel kindermishandeling per jaar?

Naar schatting zijn elk jaar bijna 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Kindermishandeling is niet alleen lichamelijk geweld. Het is elke vorm van mishandeling die voor een kind bedreigend of gewelddadig is.

Wat is de Week tegen kindermishandeling?

Van 15 tot en met 21 november 2021 is de landelijke Week tegen Kindermishandeling. Ook in de regio Hart van Brabant gaan we weer voor een week vol activiteiten. Om aandacht te vragen voor kindermishandeling, maar vooral ook om samen de aanpak van kindermishandeling te versterken.